Libanonissa toimiva Suomen suurlähettiläs Matti Lassila painotti Rauhanturvaaja-lehden lukijamatkalaisille, että Libanon tänään on turvallinen paikka niin suomalaisille kuin muillekin turisteille liikkua. Liki samaan hengenvetoon Lassila kuitenkin muistutti, että tiettyjä paikkoja kannattaa silti edelleenkin välttää.

- Syyrian rajalla Bekaan laaksossa toimii sunni-extremistien ryhmittymä, mutta sunnilaisia Isisin terroristeja täällä ei ole.

- Paikkoja, joita kannattaa välttää ovat myös palestiinalaisten pakolaisleirit, mutta muuten Libanonissa on turvallista kulkea, ilman turvamiestä itsekin paikasta toiseen siirtyvä Lassila selvitti.

- Ehdottomasti suurin riski tässä maassa on liikenne, jota voi kuvata persoonalliseksi. Ajokortti on vain harvoilla ja käyttäytyminen sen mukaista, suurlähettiläs painotti.

Potentiaaliseksi ja yhä kasvavaksi riskitekijäksi Matti Lassila nosti myös syyrialaiset pakolaiset, joita on Libanonissa tällä hetkellä jo lähemmäs kaksi miljoonaa.

- Syyrialaiset tekevät töitä halvemmalla kuin libanonilaiset, mikä houkuttelee palkkaamaan heitä laittomasti. Tavallisten libanonilaisten keskuudessa tilanne aiheuttaa suuttumusta. Lisäksi syyrialaisten pakolaisaalto on aiheuttanut ongelmia infraan, sen enempää sähkö kuin vesikään eivät riitä ja koulutkin käyvät ylikierroksilla. Libanonilaisten kärsivällisyys ja mitta alkaa olla pikku hiljaa täynnä.

Suurlähettiläs kertoi, että Suomeen syyrialaisia pakolaisia saapui vuoden 2015 aikana korkeintaan 5 000, vaikka koko Eurooppaa rasittaneen pakolaiskriisin uutisoitiin johtuvan juuri Syyrian tilanteesta. Suurin osa tulijoista oli kuitenkin lähtöisin muualta.

- Suomeen yhden vuoden aikana tulleesta 34 000 pakolaisesta yli puolet eli jopa 20 000 oli lähtöisin Irakista, Lassila paljasti.

Suomalaisilla on hyvä maine

Suomella oli suurlähetystö Beirutissa vuosina 1978-2002, minkä jälkeen se lakkautettiin. Toiminta siirtyi Syyrian pääkaupunkiin Damaskokseen, mistä jouduttiin lähtemään vuonna 2012 Jordanian pääkaupunkiin Ammaniin. Beirutiin lähetystö palasi käytännössä jo samana vuonna. Samasta lähetystöstä hoidetaan niin Libanonin, Syyrian kuin Jordaniankin asiat.

- Myös aiemmin Damaskoksessa ollut Suomen Lähi-idän instituutti toimii nykyisin Beirutissa, kertoi Lassila.

Matti Lassilan mukaan Suomen suurlähettilään on helppo toimia Libanonissa, mikä johtuu pitkälti suomalaisten rauhanturvaajien erittäin hyvästä maineesta.

- Suomalainen rauhanturvaaja tiedetään tasapuolisesti kaikkiin ihmisiin ja osapuoliin suhtautuvaksi ammattilaiseksi. Teidän hyvä maineenne on kantanut meitä suomalaisia tässä maassa jo vuosikymmeniä.

- Se on iso harmi, että suomalaiset rauhanturvaajat eivät enää pysty olemaan paikallisen väen kanssa kanssakäymisissä samalla tavalla kuin takavuosina. On olemassa jopa pelko siitä, että meidän hyvä maineemme rapautuu, kun silmiä ei enää näen kypärän alta. Tässä voisi ottaa askeleen taaksepäin, suurlähettiläs Lassila ehdotti.