Porin prikaatin kv-sosiaalikuraattorina kesällä aloittaneelle Dina Varjamolle armeija on täysin uusi maailma.

Dina Varjamo

Kesäkuussa Porin prikaatin kansainvälisten asioiden sosiaalikuraattorina aloittanut Dina Varjamo sanoo päässeensä hyvin sinuiksi uuden työnsä kanssa.

Porin prikaatin kansainvälisten asioiden sosiaalikuraattori viime kesäkuussa aloittanut Dina Varjamo sanoo hymyssä suin, että armeija oli hänelle täysin uusi maailma, jossa kaikki piti opetella slangista lähtien. Loimaan kaupungin sosiaalitoimesta puolustusvoimien palvelukseen siirtynyt Varjamo vakuuttaa kuitenkin päässeensä uuteen tehtäväänsä sisään ilman suurempia ongelmia.

- Olen ihmisenä aika vaativa itseäni kohtaan. Minusta puoliksi tehty ei ole tehty ja siitä olen lähtenyt nytkin liikkeelle. Uskoisin, että siitä on ollut jopa apua, että tulin ulkopuolelta, eikä minulla ollut ennakkoon mitään erityisiä odotuksia. Tuoreet ajatukset ja innovatiivisuus eivät ole ikinä pahaksi, Varjamo tiivistää.

Dina Varjamo järjesti ensimmäisen kotiuttamistilaisuuden itse jo pari kuukautta Huovinrinteellä työskenneltyään. Mukana oli ensimmäistä kertaa myös paneelimuotoinen alustus, mistä saadut palautteet ovat olleet Varjamon mukaan kannustavia.

- Avainsanana kaikessa on vertaistuki, sen merkitys tuodaan esille niin rotaatiokoulutuksessa kuin kotiuttamistilaisuuksissakin. Haluan tuoda rauhanturvaajille sen ajatuksen, että heillä on mahdollisimman hyvä kyky selvitä kriiseistä omilla olemassa olevilla vahvuuksillaan. Se on selviytymiskykyä, että osaa pyytää tarvittaessa tukea muilta ja ottaa sen myös vastaan.

- Jo tähänastisen kokemuksen perusteella voin sanoa olevani kauhean ylpeä suomalaisista rauhanturvaajista ja nuorista. Heistä huokuu se, että eväät lähteä rauhanturvaajaksi ovat hyvät. Toinen huomio liittyy asenteeseen. Kaikki tapaamani rauhanturvaajat suhtautuvat palvelukseen sekä siihen liittyviin velvoitteisiin vakavasti, Varjamo selvittää.

- Jos vertaan tätä työtä entiseen työhöni, on ero suuri. Olen aiemmin tehnyt ensisijaisesti korjaavaa sosiaalityötä, mutta täällä työ on enemmänkin ennaltaehkäisevää. Meille on tärkeä olla ajoissa liikkeellä, rauhanturvaajia on tuettava mahdollisimman kokonaisvaltaisesti, hän miettii.

Dina Varjamo on ehtinyt käydä jo operaatioalueellakin. Heinäkuussa hän sai mahdollisuuden tutustua suomalaisten rauhanturvaajien työhön Libanonissa.

- Matkan parasta antia olivat keskustelut rauhanturvaajien kanssa. Olin kuin pesusieni ja imun kaiken mahdollisen itseeni. Siellä tuntemukset, fiilikset ja kokemukset ovat paljon autenttisempia kuin täällä kotimaassa kotiutumisen jälkeen.

- Olen jo laittanut sisään pyynnön, että pääsisin käymään kentällä myös tulevana vuonna. Libanonin lisäksi haluaisin päästä tutustumaan myös pienempiin operaatioihin, ilmoittaa Varjamo.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää