Eemeli Karlsson

Vänrikki Eemeli Karlsson Camp Maurissa muutama päivä ennen lähtöään ensimmäiselle rauhanturvareissulleen.

Paraislainen reservin vänrikki Eemeli Karlsson, 21, on tämän lehden ilmestyessä ehtinyt jo ensimmäiselle rauhanturvakomennukselleen Libanoniin. Haastattelu Eemelistä tehtiin Porin Prikaatin Camp Maurissa reilu viikko ennen reilut neljä kuukautta kestävän FCR-pestin alkamista. Paikka oli nuorelle miehelle hyvinkin tuttu, sillä hän pääsi Huovinrinteeltä reserviin vasta vuosi sitten joulukuussa.

- Päätös rauhanturvatehtäviin lähtemisestä kypsyi lopullisesti, kun olin kansainvälisessä valmiusjoukossa. Muutama kaveri on jo ehtinyt lähteä reissuun, mutta nyt tuttuja on lähdössä enemmänkin. Intistä tuttuja on mukana varmaankin nelisenkymmentä, Karlsson laskee.

- Rauhanturvakoulutusta ei varmaankaan pitäisi verrata armeija-aikaan, mutta aion sen kuitenkin tehdä. Ilmapiiri on nyt selvästi vapaampi kuin intissä. Touhu ei ole yhtä byrokraattista ja ammattisotilaat ovat helpommin lähestyttävissä. Libanonissa ollaan kaikki samassa veneessä ja tittelit on heitetty pois jo kotimaassa, vertaa Karlsson.

Koulutuksesta, erityisesti rastikohteilta saamiaan eväitä Eemeli Karlsson kehuu erinomaisiksi samoin kuin matkaan pakattavia varusteita.

- En ainakaan minä keksi mitään, minkä olisi voinut tehdä vieläkin paremmin. Jos näillä opeilla ei pärjää, niin vika on oppijassa. Varusteet taas ovat parasta mahdollista laatua. On helppo uskoa ennen reissussa olleita kavereita, joiden mukaan niin suomalainen koulutus kuin varusteetkin edustavat maailmalla ehdotonta kärkipäätä.

- Itse koin erittäin tärkeäksi suoraan Libanonista koulutukseen mukaan tulleen joukkueenjohtajan antamia vinkkejä. Häneltä sai paljon paremman kuvan Libanonin arkitodellisuudesta mitä yhdestäkään kirjasta voisi saada. Saimme kuulla myös siitä, miten paikallisten ihmisten kanssa kannattaa toimia. Sinne ei todellakaan lähdetä valloittajina.

Eemeli Karlsson sanoo odottavansa Libanonista ennen muuta uusia kokemuksia.

- Odotan kokemuksia niin uudesta maasta kuin uudesta kulttuuristakin samoin kuin sotilaspuolen asioista. Minulla on Lähi-idästä kotoisin oleva työkaveri, joka on kehottanut olemaan varovainen, mutta en voi silti sanoa, että kokisin pelkääväni. Olo on pikemminkin aika itsevarma, mikä johtuu paitsi hyvästä koulutuksesta ja varusteista myös ympärillä olevista tutuista kavereista. Tiedän, että siihen porukkaan pystyy luottamaan missä tahansa tilanteessa, kehuu Karlsson.

Libanonista palattuaan Eemeli Karlsson aikoo lähteä opiskelemaan Vaasan yliopiston kauppatieteelliseen tiedekuntaan. Opiskelupaikka oli hankittu jo ennen Libanoniin lähtöä, mutta rauhanturvatehtävä ei opiskelua haittaa missään mielessä.

- Muutama kuukausi Libanonissa tuo köyhän opiskelijan kukkaroon ison avun, Karlsson muistuttaa.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää