Antti ja Pasi Heikkilä sekä Pekka Ahola

Antti (vas.) ja Pasi Heikkilä (oik.) edustavat tämän päivän suomalaisia sotilastarkkailijoita. Pekka Ahola on sen sijaan jo vanhempaa roottoria.

Sotilastarkkailija Pasi Heikkilä on palvellut Libanonissa neljällä vuosikymmenellä.

Kapteeniluutnantti Pasi Heikkilä on elävä esimerkki suomalaisesta sotilaasta, jonka rauhanturvakärpäsen purema on vienyt mennessään. Sotilastarkkailijana maailman vanhimmassa YK-operaatiossa, jo vuonna 1948 käynnistyneessä UNTSO:ssa palveleva Heikkilä paljastaa olleensa Libanonissa peräti neljällä eri vuosikymmenellä ja siihen väliin mahtuu vielä jakso sekä Bosniassa että Afganistanissa.

- Tulin tänne nuorena miehenä ensimmäisen kerran vuonna 1989 ja kotiin palasin vuosikymmenen vaihduttua uuteen eli 1990. Seuraavat keikat olivat 2000-2001, 2014 ja nyt aloitin siis 2017, Heikkilä ynnäsi.

Merisotakoululla työskentelevä Pasi Heikkilä kävi kertomassa kollegansa, reservin kapteeni Antti Heikkilän kanssa Rauhanturvaaja-lehden lukijamatkalaisille siitä, mitä sotilastarkkailijan työ on tänään. Esityksen jälkeen matkalla mukana ollut Pekka Ahola, UNTSO:n tarkkailija reilun 30 vuoden takaa, pääsi sanomaan, että kovinkaan isoa muutosta ei ole tapahtunut. Entisellään on sekin, että UNTSO on ainoa YK-operaatio, jonka mandaatti on pysyvä.

- Muita alueella toimivia YK-operaatioita avustavan UNTSO:n toimialue käsittää neljä maata eli Libanonin lisäksi myös Israelin, Syyrian, Egyptin ja Jordanian. Operaation kokonaisvahvuus tällä hetkellä on 154, joista suomalaisia 18, Team Victoryn ryhmänjohtajana toiminut Antti Heikkilä, kotimaassa helsinkiläinen poliisi, valotti.

- Libanonissa toimialueemme on käytännössä sama kuin UNIFIL:lla. Suurin käytännön ero toiminnassa on se, että me sotilastarkkailijat olemme aseettomia, tarkensi Heikkilä.

Kaikki sotilastarkkailijat aloittavat niin sanottuina rivitarkkailijoina ja reissuun lähtiessään tarkkailija ei edes tiedä, mihin hänen sijoitetaan. Käytännössä sijoituspaikka selviää kuitenkin jo ensimmäisen viikon aikana.

- Varsinaista työtä edeltää aina neljän viikon intensiivinen ja tiivis koulutusjakso alueella, Antti Heikkilä selvitti

Partioon sotilastarkkailijat lähtevät käytännössä aina kahden upseerin voimalla. Perussääntö on, että nämä eivät voi edustaa samaa kansalaisuutta. Näin siitä syystä, ettei puolueettomuus kärsisi.

- Minun tiimissäni on väkeä yhdeksästä eri maasta. Toisaalta se on iso rikkaus, mutta toisaalta taas kohtalainen haaste, sanoi Heikkilä diplomaattisesti.

Jos UNTSO:n tarkkailijoiden perustyö ei olekaan muuttunut, niin yleinen tilanne Libanonissa on sitä tehnyt ja Pasi Heikkilän mukaan pelkästään positiiviseen suuntaan.

- Kaikesta näkee, että libanonilaisilla on taas uskoa tulevaisuuteen. Tämä näkyy niin tiestön parantumisena kuin kovana rakentamisenakin. Iso ero vanhaan on siinäkin, että nyt talot tehdään valmiiksi eli ollaan myös valmiita maksamaan veroja, vertasi Heikkilä.