Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Suomen puolustus perustuu asevelvollisuusjärjestelmään. Järjestelmä tuottaa pääosan poikkeusolojen puolustusvoimien henkilöstöstä. Tuotetun reservin osaamisesta pidetään huolta kertausharjoituksin ja vapaaehtoisin harjoituksin. Puolustusvoimien koulutusta täydentää vapaaehtoinen järjestelmä, jossa tärkeimpänä koulutuksen toteuttajana on maanpuolustusjärjestöjen yhteinen Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK).

MPK on vakiinnuttanut asemansa vapaaehtoisen turvallisuuskoulutuksen tuottajana niin puolustusvoimille kuin kokonaisturvallisuuden muillekin toimijoille sekä eri ikäisille kansalaisille. Koulutukselle on kysyntää ja se toteutetaan kustannustehokkaasti. Monet naisille suunnatut kurssit täyttyvät muutamassa minuutissa ilmoittautumislinkin avauduttua. Palaute koulutustapahtumista on useimmiten erittäin positiivista.

Puolustusministeriö selvittää MPK:n tulevaisuutta puolustusselonteon linjauksiin perustuen. Selvityksen tulos ja mahdolliset kehittämistoimenpiteet nähdään aikanaan. On ymmärrettävää, että järjestelmästä halutaan ottaa irti kaikki mahdollinen, mikä tukee sotilaallisen puolustuksen suorituskykyä. Sotilaallinen koulutus on MPK:n toiminnassa volyymiltaan pääosassa. Se on samalla toiminnan kivijalka. Sotilaallinen koulutus tukee myös kokonaisturvallisuuden ja kansalaisten turvallisuuskoulutusta.

Nykyjärjestelmä antaa hyvän pohjan kehittämistyölle. Avainsanoja MPK:n toiminnassa ovat vapaaehtoisuus, kokonaisturvallisuus ja kansalainen. Näitä suomalaisen turvallisuusajattelun keskeisiä tekijöitä on syytä varjella mahdollisessa muutoksessa. Pieni maa ei selviä tulevaisuuden haasteista ilman järjestöjen ja erityisesti kansalaisten vapaaehtoista panosta yhteisen hyvän eteen.

Päättymässä on jälleen yksi hyvä järjestötoiminnan vuosi. Maailma ei tullut valmiiksi, mutta onneksi työ rauhanturvaajien hyväksi jatkuu tulevana liiton 50-vuotisjuhlavuotena. Toivotan kaikille rauhanturvaajille ja heidän läheisilleen sekä muille lehden lukijoille rauhallista joulua ja turvallista vuotta 2018.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja