<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Televisiossa pyörii ”Pitäisikö olla huolissaan” -niminen hupiformaatti, jossa valtakunnanviisaat ja totuuden nimissä välillä muutkin pähkäilevät tykönään, pitäisikö jostain asiasta olla huolissaan. Maavoimien uuden komentajan, tehtävän viime kesänä vastaanottaneen kenraalimajuri Petri Hulkon ei tarvinnut mennä ruutuun asti sanoakseen, että häntä huolettaa.

Rauhanturvaaja-lehdelle haastattelun antanut Hulkko sanoi olevansa huolissaan useammastakin asiasta. Kenraalin päällimmäinen huoli oli pätevän aineksen riittävyys sotilaallisen kriisinhallinnan tehtäviin. Ongelmia rekrytoinnissa on niin ammattisotilaiden kuin reserviläistenkin kanssa.

Ongelma on isompi, mitä yleisesti uskotaan. Vielä kuluvan vuosituhannen alussa kriisinhallintajoukkopoolissa oli lähes 10 000 reserviläistä, kun heitä tänään on enää runsas tuhat. Vuosittainen tarve on noin tuhat miestä tai naista, joten ongelma on akuutti.

Rauhanturvaajan saamat etuudet ovat tänä päivänä hyvät, mutta yksi asia näkyy varmasti kiinnostuksen hiipumisena. Kysymys on perinteisestä edusta eli mahdollisuudesta ostaa verovapaa auto vuoden palvelun jälkeen. Kateus vie vanhan viisauden mukaan kalatkin vedestä, mutta tässä tapauksessa se näyttää vievän myös rauhanturvaajat operaatioista.

Huolissaan ovat olleet myös ne Rauhanturvaaja-lehteen yhteyttä ottaneet kriisinhallintaveteraanit, jotka eivät ole yrityksestään huolimatta saaneet veteraanistatuksen osoittavaa ja sitä kautta moniin erilaisiin etuuksiin oikeuttavaa veteraanikorttia. Käytännössä kysymys on yli 60-vuotiaista ex-rauhanturvaajista, jotka ovat ikänsä takia pudonneet sodan ajan valmiudesta ja samalla puolustusvoimien kortistoista.

Ensimmäisessä aallossa kriha-veteraanikortin sai puolustusministeriöstä, josta korttipalvelu on nyt siirtynyt Porin prikaatiin. Rauhanturvaaja-lehti otti yhteyttä prikaatin nimettyyn veteraanivastaavaan Auli Pakulaan, joka antoi ohjeet puuttuvan kortin hankkimiseksi.

Vaihtoehto yksi on täyttää Rauhanturvaajaliiton nettisivulla hakulomake, jotka liitto toimittaa kootusti Porin prikaatiin. Vaihtoehto kaksi on puolestaan suora yhteydenotto Auli Pakulaan, jonka osoite on . Hakijan on liitettävä vapaamuotoiseen hakemukseen nimensä ja osoitteensa, johon kortti voidaan toimittaa.

Hyvää Itsenäisyyspäivää, joulunpyhiä ja vielä uutta alkavaa vuottakin itse kullekin sielulle. Olkoon tuleva vuosi kaikin puolin tätä päättyvää tätä päättyvää parempi ja jos mahdollista myös antoisampi ja onnellisempi.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja