Seppo J. Papunen (vas.), Heikki Jansson ja Jorma Paukku ovat kantaneet päävastuun Varsinais-Suomen Rauhanturvaajien historiakirjaprojektista.Seppo J. Papunen (vas.), Heikki Jansson ja Jorma Paukku ovat kantaneet päävastuun Varsinais-Suomen Rauhanturvaajien historiakirjaprojektista.

Varsinais-Suomen Sinibarettien ex-puheenjohtaja Heikki Jansson heittää mietittäväksi perustavaa laatua olevan kysymyksen, kun istahdamme tekemään ennakkojuttua yhdistyksen edessä olevista 50-vuotisjuhlista. Jansson kysyy, onko yksikään muu rauhanturvaajayhdistys ikinä tehnyt historiakirjaa toiminnastaan?

Yhdistyksen toimiston pöydän ääressä Heikkilän kasarmilla istuvat myös nykyinen puheenjohtaja Jorma Paukku ja tiedottaja Seppo J. Papunen. Yksissä tuumin päädymme siihen lopputulemaan, että ei ole. Pohjalaisittain liparekokoluokan historiikkeja toki tunnetaan, mutta ei todellakaan varsinaista historiakirjaa.

- Idea historiakirjan tekemisestä sikisi jo 15 vuotta sitten, kun alustin jossain yhdistyksemme tuolloin 35-vuotisesta historiasta. Tajusin viimeistään silloin, että toimijoiden vaihtuessa asiat tuppaavat unohtumaan, päävastuun painosmäärältään 400 kappaleen kirjan historiaosion kokoamisesta kantanut Jansson taustoittaa.

Kutsu Varsinais-Suomen Sinibarettien perustavaan kokoukseen lähetettiin kaikkiaan 307:lle varsinaissuomalaiselle rauhanturvaajalle. Tuohon aikaan tietosuoja ei ollut vielä likikään yhtä tiukka kuin nykyisin, eikä Varsinais-Suomen sotilasläänin esikunnassa työskennelleellä Reino Saarisella ollut vaikeuksia entisten rauhanturvaajien osoitteiston kokoamisessa.

- Perustava kokous oli Turun upseerikerholla 21. helmikuuta ja mukaan tuli heti 98 miestä. Heistä 25 on edelleenkin mukana yhdistyksen toiminnassa, tietää Jansson. Hänen mukaansa V-S Sinibaretissa on ollut 50 vuoden aikana yhteensä melko tarkkaan tuhat jäsentä, tällä hetkellä tarkka luku on 373.

Kyproksella 1968-1969 palvellut Heikki Jansson liittyi itse paikallisen yhdistyksen jäseneksi heti vuoden 1970 alussa. Samaan aikaan eli 1966-1967 palvelleet Seppo J. Papunen ja Jorma Paukku tulivat mukaan vasta myöhemmin.

- Perustajajäsenissä on toki Seppo Papusen nimi, mutta hänen toinen etunimensä alkaa M-kirjaimella, Seppo Juhani naurahtaa.

Varsinais-Suomen Sinibaretit on toiminut historiansa aikana kahdesti (1983 ja 2006) Suomen Sinibarettiliiton/Rauhanturvaajaliiton liittokokouksen isäntänä ja vuonna 1977 Turussa järjestettiin pohjoismainen rauhanturvaajatapaaminen. Yhdistyksen jäsenistä Reino Saarinen on ollut liiton varapuheenjohtaja ja Pekka Aalto puolestaan toiminnanjohtaja. Tällä hetkellä liiton hallituksessa istuu V-SSB:n sihteeri Juha Laine.

- Yhdistyksemme on ollut tekemässä myös rauhanturvahistoriaa. Jäsenemme Timo Kattelmäki oli yksi niistä rauhanturvaajista, jotka olivat Oslossa vastaanottamassa Nobelin rauhanpalkintoa vuonna 1988. Myös kaksi kautta aikojen nuorinta suomalaista rauhanturvaajaa eli Jouko Yli-Nissilä ja Lasse Liski ovat meidän jäseniämme, historiakirjan koonnut Seppo J. Papunen selvittää.

Millainen sitten on 50-vuotias Varsinais-Suomen tänään? Puheenjohtaja Jorma Paukun mukaan erittäin aktiivinen.

- Toimintavuosi pitää sisällään kymmeniä erilaisia tapahtumia talkoista messi-iltoihin ja matkoista luentoihin sekä vierailuihin. Heikkilän sotilaskodissa järjestettävissä messi-illoissa on aina mukana joku ulkopuolinen esitelmöitsijä, Paukku tiivistää.

Entä mikä on 50-vuotiaan yhdistyksen suurin ongelma? Tähän vastaa Seppo J. Papunen.

- Meitä vaivaa sama ongelma kuin suurinta osaa muistakin suomalaisista yhdistyksistä eli ukkoutuminen. Nuoria kriisinhallintaveteraaneja ei ole todellakaan helppo saada mukaan yhdistystoimintaan, Papunen ilmoittaa.

- Australiassa vastaavaa ongelmaa ei ole, kun rauhanturvaajat toimivat sotaveteraaniliiton alla. Kanadassa he taas kuuluvat käytännössä ikuisesti omaan joukko-osastoonsa, hän vertaa.

Varsinais-Suomen Sinibarettien 50-vuotisjuhlat järjestetään Heikkilän sotilaskodissa sunnuntaina 3. maaliskuuta. Juhlapuheen tilaisuudessa pitää kriisinhallintaveteraani, professori Jarmo Virmavirta.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää