PÄÄKIRJOITUS

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Kun kirjoitan tätä pääkirjoitusta, on eduskuntavaaleihin aikaa vielä. En siis tiedä, kuka on vaalien voittaja, kuka lähtee kokoamaan hallitusta, kenestä tulee seuraava puolustusministeri ja monellako kansanedustajalla on kokemusta rauhanturvatehtävistä. Väistyvässä eduskunnassa ex-rauhanturvaajia oli ennätysmäärä ja kaksi heistä (Sampo Terho ja Mika Lintilä) istui myös hallituksessa.

Ex-rauhanturvaajien hyvästä edustuksesta huolimatta painui suomalaisten pääluku kansainvälisissä kriisinhallintaoperaatioissa pienemmäksi, mitä se on ollut kertaakaan sitten Kyproksen operaation alkamisen eli vuoden 1964. Historiaan peilaten Suomi on ja pysyy rauhanturvaamisen suurvaltana, mutta tämän päivän arkirealismi on jotain ihan muuta. Suomalaista laatua maailmalla on toki edelleenkin, määrää sen sijaan on vähennetty systemaattisesti koko ajan.

Tuskin jään mielipiteeni kanssa yksin, kun vaadin uudelta eduskunnalta ja samalla myös uudelta hallitukselta pikaisia toimenpiteitä suomalaisten rauhanturvaajien määrän nostamiseksi. Pelkällä ilmoituksella esimerkiksi YK:n suuntaan se ei tietenkään onnistu, mutta halun tehdä vastakin työtä paremman maailman puolesta voi silti aktiivisesti ilmoittaa. Siihen on pakko tyytyä, että rauhanturvaajien laajat massat tulevat tänä päivänä Afrikasta ja Aasiasta, mutta pelkkä massa ei läheskään aina riitä.

Tarkennan vaatimustani uusille päättäjille vielä suomalaisten kenraalitason ammattilaisten osalta. Mikäli kehitys jatkuu nykyisen suuntaisena, ei meillä kohta ole enää yhtään varteenotettavaa ehdokasta seuraamaan herrojen Siilasvuo, Martola ja Hägglund aikanaan viitoittamaa tietä. Tarkoitan tällä sitä, että jos suomalaisia korkeampia upseereita ei edes tarjota YK:n huipputehtäviin. Tosiasia on, että operaation johtoon ei ole mitään asiaa, jos ei ole ennen hoitanut esimerkiksi apulaiskomentajatason virkaa.

Rohkenen muistuttaa, että osallistuminen kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan on yksi puolustusvoimien lakisääteisistä tehtävistä ja jokaisen yksittäisen rauhanturvaajan panos maailmalla sataa väistämättä aina niistä tehtävistä tärkeimmän eli kotimaan puolustamisen laariin.

 

Asko Tanhuanpää
Puheenjohtaja