Pekka Toverilla on erittäin mielenkiintoinen ja vaativa uusi tehtävä puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä. Hän ei myönnä sen takia viettävänsä unettomia öitä – niin, hän on rauhanturvaaja. (Kuva: Kimmo Penttinen)Pekka Toverilla on erittäin mielenkiintoinen ja vaativa uusi tehtävä puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä. Hän ei myönnä sen takia viettävänsä unettomia öitä – niin, hän on rauhanturvaaja. (Kuva: Kimmo Penttinen)

Monet rauhanturvaajat muistavat kenraali Pekka Toverin useista kriisinhallintaoperaatioista eri puolilla maailmaa. Nykyisin puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä toimiva Toveri ylennettiin 4.6. kenraalimajuriksi. Tiedustelupäällikkönä hän seuraa kenraalimajuri Harri Ohra-Ahoa.

Pekka Toveri on syntyisin Kankaanpäästä vuodelta 1961. Hän on toiminut Panssarikoulun johtajana 2000-2002. Komentajatehtävät ovat olleet Panssariprikaatissa ja Kaartin jääkärirykmentissä.

Rauhanturvatehtävien lista on pitkä ja ne ovat olleet vaativia asiantuntijatehtäviä. Bosnian SFOR-operaatiossa majuri Pekka Toveri toimi Pohjoismais-Puolalaisen Prikaatin esikunnassa G2-osastolla eli sielläkin tiedustelussa osastoupseerina. Tehtävä oli merkittävä ja hyvin tärkeä Nato-operaatiolle alueella.

Vuosina 2005-2007 Toveri toimi yhteysupseerina US Joint Forces Command, Nordfolkissa. Rauhantehtävät jatkuivat 2010-2011 apulaisoperaatiopäällikkönä ISAF:ssa Afganistanissa. Seuraava ulkomaantehtävä oli Suomen puolustusasiamiehenä USA:ssa ja Kanadassa 2016- 2019.

Pekka Toverilla on kolme aikuista lasta aiemmasta avioliitosta. Nyt hän on naimisissa Yhdysvaltojen ilmavoimien naisupseerin kanssa. Pekka Toverin isä Raimo Toveri on myös toiminut rauhanturvatehtävissä aikoinaan.

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkö

Puolustusvoimien tiedustelupäällikkönä Pekka Toveri aloitti virallisesti vapunpäivänä, kun edeltäjä Harri Ohra-Aho siirtyi eläkkeelle ja samalla siviilivirkaan puolustusministeriöön.

- Puolustusvoimat ei saa sotilastiedustelun uusia oikeuksia heti käyttöön. Yksi syy on henkilöstöpula, sanoo uusi tiedustelupäällikkö.

Kesäkuun alussa voimaan tulleita tiedustelulakeja ei aleta heti soveltaa täysimääräisesti.

- Käyttöönotto tulee olemaan merkittävä työsarka. Tietysti uudet kyvykkyydet pyritään ottamaan mukaan mahdollisimman pian, mutta kuitenkin tolkullisesti ja pilkulleen lain mukaan, sanoo Toveri.

Supoon ja keskusrikospoliisiin riittää myös hakijoilla kiinnostusta. Toveri myöntää, että rekrytoinnissa tulee olemaan varmasti haasteita.

- Samanlaisia haasteita on muillakin mailla. Nyt pitäisi palkata kyberpuolustukseen suuri määrä osaajia. Osa heistä palkataan tiedusteluun ja loput johtamisjärjestelmiin, Toveri miettii. Hänen mukaansa tilanne ei ole helppo.

Uusi tiedustelupäällikkö on kuitenkin hyvin luottavainen.

- Suomalaisten maanpuolustustahto on suuri ja työtehtävät ovat mielenkiintoisia.

Kenraali on myös optimisti.

- Demokratia on nyt vähän alamaissa, mutta kyllä se sieltä vielä nousee. Uskon, että vaikka elämme epävarmaa aikaa, yhteiskunnassamme on silti enemmän kokoavia kuin hajottavia voimia.

Muutto Yhdysvalloista

Kolmen viime vuoden ajan Pekka Toveri on ollut Suomen sotilasasiamies Yhdysvalloissa. Käytännössä muutto tapahtuu kesän aikana. Silloin Suomeen saapuvat muuttokuorma ja yhdysvaltalainen vaimo.

Kenraalin sotilasura on kestänyt 34 vuotta. Maailma ei ole samanlainen kuin hänen valmistuessaan kadettikoulusta 1985.

- Nyt tilanne on herkempi, koska ennustettavuus on vaikeampaa. Blokit eivät ole enää yhtä selkeitä, ja uhatkin ovat monipuolisempia. Terrorismi ja hybridiuhat esimerkiksi.

- Minun on aika helppo olla tässä tehtävässä, kun puolustettavana on yksi maailman parhaista maista. Matkustelkaa ihmiset vaan yhä enemmän, niin silloin näkee, miten hyvin asiat meillä ovat.

Toveria ärsyttää asenne, jonka mukaan muiden asiat eivät kuulu meille.

- Jos niin olisi, ei kai orjuuttakaan koskaan olisi kielletty.

Pekka Toverin nimeäkin on vuosien saatossa veivattu.

- Kun valmistuin kadettikoulusta eräs lehti noteerasi sukunimeni ja kirjoitti, että vihdoin Puolustusvoimat demokratisoituu, kun ensimmäinen Toveri luutnantti valmistuu.

Nyt sitten on nähty sekin, että ensimmäinen tiedustelupäällikkö on Toveri.

- Uskon eteenpäin menemiseen. En vietä unettomia öitä tulevista vaativista tehtävistä, Pekka Toveri vakuuttaa.

 

Teksti: Teuvo Tikkanen

 

Krihakartta 2019