Suomen Rauhanturvaajaliiton seppeleen laskivat puheenjohtaja Mauri Koskela ja varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpää. Takana tekevät kunniaa puolustusministeriön edustajat, kommodori Pasi Rantakari ja komentaja Jyri Kopare, prikaatikenraali Kim Mattsson ja komentajakapteeni Kari Laakko pääesikunnasta sekä puheenjohtaja Juha Arsalo ja Mikael Ryhänen Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:stä.Suomen Rauhanturvaajaliiton seppeleen laskivat puheenjohtaja Mauri Koskela ja varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpää. Takana tekevät kunniaa puolustusministeriön edustajat, kommodori Pasi Rantakari ja komentaja Jyri Kopare, prikaatikenraali Kim Mattsson ja komentajakapteeni Kari Laakko pääesikunnasta sekä puheenjohtaja Juha Arsalo ja Mikael Ryhänen Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:stä.

Yksi Suomen Rauhanturvaajaliiton vuosittaisista perinteistä on seppeleenlasku kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä palveluksessa henkensä menettäneiden suomalaisten rauhanturvaajien muistomerkille Helsingin Hietaniemen hautausmaalla.

Niin sanotulla Sankaristin aukiolla, aivan marsalkka Mannerheimin hautamonumentin vieressä sijaitseva rauhanturvaajien muistomerkki paljastettiin vuonna 2006 suomalaisen rauhanturvaamisen 50-vuotisen historian kunniaksi.

Rauhanturvaajien muistomerkin on suunnitellut kuvanveistäjä Matti Peltokangas, jonka mukaan sen kolme osaa eli kallio, kivimalja ja tekstikivi kuvastavat rauhanturvaamista. Kallio edustaa suomalaisuutta, turvallisuutta ja vakautta. Malja on spektroliittiä ja sisältää ajatuksen, että rauhanturvaajat ovat arvokkaita kuten timantit. Tekstikivi on puolestaan valmistettu eduskunnan muurikivestä, Kalvolan graniitista, sillä taiteilija halusi jotenkin liittää eduskunnan muistomerkkiin.

Suomi on lähettänyt vuodesta 1956 maailman rauhaa turvaamaan yhteensä lähes 50 000 rauhanturvaajaa, palveluksessa menehtyneitä on 49, mitä on syytä pitää pienenä lukuna. Aivan rauhanturvaajien muistomerkin vieressä on ensimmäisen uhrin eli Kyproksella 1964 ammutun jääkäri Unto Matikaisen hautakivi.

Rauhanturvaajaliiton puheenjohtaja Mauri Koskelan ja varapuheenjohtaja Kirsti Kujanpään lisäksi seppeleen palveluksessa menehtyneiden rauhanturvaajien muistomerkille laskivat myös puolustusministeriön, pääesikunnan ja Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:n edustajat.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää