lappajarvi1

Sää suosi Lappajärvellä järjestettyjä Rauhanturvaajaliiton kesäpäiviä.

Teuvalainen reservin kapteeni ja viiden reissun kriisinhallintaveteraani Mikko Peltoniemi putsasi palkintopöydän Lappajärvellä järjestetyissä Rauhanturvaajaliiton golfmestaruuskisoissa. Peltoniemi voitti sekä tasoituksellisen lyöntikisan että tasoituksettoman schratch-kilpailun.

- Tajuttoman painava palkinto. Tätä varten täytyy jo vahvistaa hyllyjä, vitsaili Peltoniemi nostaessaan Hölkkärin kiertopalkinnoksi lahjoittaman kranaatin suorille käsille.

Schratch-kisan kiertopalkinto oli jo huomattavasti kevyempi, mutta sitäkin arvokkaampi. Ensimmäistä kertaa voittajalle jaossa olleen, upeasti koristellun nepalilaisen kukrin oli lahjoittanut liiton puheenjohtaja Mauri Koskela.

- Tällaisia löytyy kotoa jo useampia, mutta ei ensimmäistäkään yhtä hienoa. Aiemmat on saatu lahjaksi nepalilaisilta gurkhasotilailta, Mikko Peltoniemi paljasti.

Mauri Koskelalle upeassa kesäsäässä järjestetty Lappajärven kilpailu oli historiallinen, sillä hän ei ollut koskaan aiemmin osallistunut viralliseen golfkisaan. Liiton symbolista lippua viheriöllä kantoivat myös talouspäällikkö Raimo Aukeala ja palveluvastaava Keijo Keskinen.

Mikko Peltoniemi kiitteli mestaruuskilpailua erittäin hyvin järjestetyksi. Hymyssä suin hän ilmoitti, että olosuhteet olivat ihan jotain muuta kuin Kashmirin vuoristossa, missä jouduttiin välillä pelaamaan lumimyrskyssä.

Kashmirin tarkkailijaoperaation (1995-1996) lisäksi Peltoniemi on ollut 1990-1991 Libanonissa tilannepäivystäjänä, 1998 Zimbabvessa koulutustehtävissä, 2000-2001 Bosniassa hankintaupseerina ja 2005-2006 UNTSO:ssa sotilastarkkailijana. Siviilissä hän toimii Isojoen Sahan metsäpäällikkönä.

Golfin lisäksi kesäpäivien osanottajat ottivat toisistaan mittaa myös leikkimielisessä herrashenkilökilpailussa, johon sisältyi niin ammuntaa, ensiapurasti, mölkkyä kuin golfpallon puttaustakin.

Jorma Pessinen tähtää Johannes Laakson vetämällä ammuntarastilla. Vasemmalla Reijo Kokkonen ja Heikki Pajala.Jorma Pessinen tähtää Johannes Laakson vetämällä ammuntarastilla. Vasemmalla Reijo Kokkonen ja Heikki Pajala.

Kesäpäiville osallistui myös lappajärveläinen Jorma Pessinen, 73. Myös Kyproksella 1967 vartiomiehenä sekä viestimiehenä ja Suezilla 1974 vartiomiehenä ja autonkuljettajana palvelleen Pessisen kaksi veljeä eli nyt 65-vuotias Jarmo ja vuonna 2012 edesmennyt Juhani ovat olleet mukana rauhanturvatehtävissä. Veljeksistä Jorma ja Juhani olivat samaan aikaan Kyproksella.

- Tällaiset kesäpäivät ovat mukava tilaisuus, missä pääsee tapaamaan tuttuja. Väkeä olisi tosin mahtunut mukaan enemmänkin, Pessinen ihmetteli.

- Sääli, ettei Juhani ole enää keskuudessamme, eikä Jarmo ehtinyt mukaan. Aika paljon me muistelimme yhteisiä kokemuksiamme kolmistaan. Meitä oli Lappajärven miehiä muutenkin takavuosina niissä hommissa, Suezilla oli samaan aikaan ainakin kolme kaveria, muisteli Pessinen.

Puheenjohtaja Mauri Koskela, Lappajärven miehiä hänkin, muistutti kesäpäivien päätöstilaisuudessa, että rauhanturvaajat ovat kotimaassa kaikki samalla viivalla, eikä siinä tilanteessa ole tarvetta lähteä vertaamaan eri operaatioita keskenään.

- Ollaan missä tahansa, niin aina voi tapahtua jotain odottamatonta. Se on ajasta ja paikasta kiinni, kenelle ja milloin tapahtuu. Kaikkiaan 49 suomalaista rauhanturvaajaa on menettänyt henkensä palveluksen aikana. Ei sillä oltaisi, jos ei rauhanturvaajia tarvittaisi. Kriisialueella työhön liittyy aina myös riski, Koskela muistutti.

Koskela korosti myös Rauhanturvaajaliiton nauttimaa hyvää positiivista statusta. Osoituksena arvostuksesta liiton tekemää työtä kohtaan hän kertoi tänä vuonna saadusta yhteensä 160 000 euron tuesta.

- Tukea toiminnalle ei tule, jos meitä ei arvosteta. Sitä ei ainakaan tule, jos me emme arvosta itse itseämme, puheenjohtaja tiivisti.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää