PÄÄKIRJOITUS

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Puolustusvoimien uusi komentaja Timo Kivinen, kriisinhallintaveteraani vuosimallia 1997-1998 Bosniasta, muistutti Rauhanturvaaja-lehdelle hallitusohjelmassa olevasta kohdasta, jonka mukaan ”Konfliktinesto, rauhanvälitys ja -rakennus ovat Suomen ulkopolitiikan vahvistuva painopiste. Suomi ylläpitää ja kehittää valmiuksiaan osallistua kansainvälisiin siviili- ja sotilaallisen kriisinhallinnan tehtäviin yhdessä muiden kansainvälisten toimijoiden kanssa. Osallistuminen palvelee niin vastuunkantoa kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämisestä kuin puolustusvoimien suorituskyvyn ja valmiuksien kehittämistä.

Vapaasti tulkiten hallitusohjelman linjaus painottaa sitä, että Suomi on vastakin aktiivisesti mukana kansainvälisessä kriisinhallinnassa sekä sotilaallisin- että siviilillisin (jos termi sallitaan) keinoin. Tiivistettynä kysymys on juuri siitä, minkä pieni Suomi parhaiten hallitsee eli kokonaisvaltaisesta kriisinhallinnasta. Rauhanturvaajaliitolle linjaus merkitsee jatkuvuutta jo vuonna 1956 alkaneelle perinteelle.

Kenraali Kivinen painotti, että jatkossa tehtävä ratkaisee operaatioon lähdön entistäkin korostetummin. Hän korosti myös hallitusohjelman linjausta YK-puolen merkityksestä: ”Suomi toimii aktiivisesti YK:n aseman ja toimintakyvyn vahvistamiseksi sekä Agenda2030:n tavoitteiden toteuttamiseksi. Suomi on sitoutunut YK:n yleismaailmallisiin arvoihin ja toimii kansainvälisen oikeuden, demokratian ja ihmisoikeuksien vahvistamiseksi.”

Lienee turha muistuttaa, että YK:n rooli nousi korostetusti esiin jo edellisellä hallituskaudella. Suomalaisen rauhanturvaamisen lähihistoriaa ovat leimanneet Nato-operaatiot (Balkan ja Afganistan), mutta YK on ollut koko ajan vahvasti taustalla ajatuksissa. Toivoa sopii, että myös maailmanjärjestössä opittaisiin ymmärtämään, että pelkkä määrä (ns. kehittyvät valtiot) ei todellakaan riitä korvaamaan osaamista (Suomi).

Rauhanturvaaja-lehti on korostetusti puolueeton lehti, mutta senkin päätoimittajalla on oikeus henkilökohtaiseen mielipiteeseen. Timo Kivinen muistutti, että kansainvälisen yhteistyön pitäisi kehittää yhteensopivuutta läntisten asevoimien kanssa ja täsmälleen samaa mieltä olen minäkin. Hallitusohjelmassa asia sanotaan seuraavasti: ”Suomi jatkaa kumppanuuteen perustuvaa laaja-alaista Nato-yhteistyötä .EU:n ja Naton toimiva yhteistyö on Suomen etu.”

Onnea ja menestystä Timo Kiviselle, yhdelle meistä, uuteen tehtävään. Rauhanturvaajien näkövinkkelistä lähtökohdat ovat hyvät, kun niitä peilaa seuraavaan kommenttiin: ”Bosniassa ehkä suurin asia oli nähdä, millainen osaamispotentiaali nuorilla suomalaisilla reserviläisillä on. Viimeistään Bosniassa aloin uskoa suomalaisen mallin toimivuuteen.”

Voisiko sen enää sen selvemmin sanoa.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja