Niinisalossa järjestettiin Fincentin 50-vuotisen toiminnan kunniaksi kaikkien aikojen kansainvälisin UNMEM-kurssi, mukana osanottajia 23:sta maasta.

Etiopialainen kapteeni Dimka Gebremaryam (oik.) poseeraa belgialaisen ja hollantilaisen kurssitoverinsa kanssa. Useammassa operaatiossa mukana olleiden eurooppalaisten työtehtävät ovat sellaisia, että kumpikaan ei halunnut nimeään julkisuuteen.Etiopialainen kapteeni Dimka Gebremaryam (oik.) poseeraa belgialaisen ja hollantilaisen kurssitoverinsa kanssa. Useammassa operaatiossa mukana olleiden eurooppalaisten työtehtävät ovat sellaisia, että kumpikaan ei halunnut nimeään julkisuuteen.

50 vuotta, 119 kansainvälistä kurssia, 95 maata, 5 124 oppilasta, 175 naista, siinä suhdelukuja Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen UNMEM-kursseilta. Viimeisin niistä järjestettiin syyskuun alussa 39 osanottajan voimin, naisia vahvuudesta oli 21. Kurssilaiset edustivat kaikkiaan 23 kansalaisuutta, mikä on uusi ennätys yhdelle kurssille.

Naisten osuus osanottajista on noussut viime aikoina selvästi. Suhteen kääntyminen naisten hyväksi on Suomen ja Fincentin vastaus YK:lle, jonka tavoitteena on, että joka kolmas sotilastarkkailija olisi jatkossa nainen.

Kansainvälisiä naisosanottajia kurssilla edusti muun muassa etiopialainen eversti Dimka Gebremaryam, jolle UNMEM antoi paljon.

- Olen saanut erittäin hyvää oppia tulevia operaatioita ajatellen. Nyt tiedä paremmin, miten kentällä tulee toimia. Sotilastarkkailijan pitää varautua moniin erilaisiin asioihin, Gebremaryam tiivisti.

Eversti Gebremaryam kertoi osallistuneensa yhden kerran rt-operaatioon. Paikka oli Norsunluurannikko, missä hän palveli kymmenisen vuotta sitten puolen vuoden ajan.

- UNMEM-kurssi antaa mahdollisuuden myös tutustua erilaisista kulttuureista tuleviin sotilaisiin. Meillä kaikilla on erilainen koulutus ja erilaiset tavat toimia, mutta muilta voi aina oppia uusia asioita. Kentällä on pakko toimia kansainvälisessä ympäristössä siihen Fincentin kolmen viikon kouluotus antaa hyvät valmiudet, etiopialaisvieras kiitteli.

Dimka Gebremaryam sai Niinisalossa – tai kontekstia ajatellen paremminkin Kankapankassa – mahdollisuuden tutustua myös suomalaiseen saunaan.

- Odotan innolla pääsyä saunaan ja myös järveen, vaikka oma uimataitoni onkin aika heikko, hän tunnusti.

Haastatteluhetkellä Gebremaryam kurssiveljineen ja -sisarineen ei vielä tiennyt, että edessä on myös rasti, missä tulevat tarkkailijat joutuvat yllätetyiksi ja kaiken lisäksi vielä riisuutumaan alusvaatteisilleen.

- Rasti saattaa tuottaa kulttuurillisia ongelmia, mutta jokaisen on silti käytävä se läpi. Kaikki eivät ymmärrä, että tilanne viedään loppuun asti, eikä sitä lopeteta kesken, mutta ei lopetettaisi oikeassa tilanteessakaan, kurssinjohtaja toiminut majuri Harri Huttunen Fincentistä perusteli.

- Tukikohdatkin ovat niin lähellä todellista kuin vain suinkin mahdollista. Sekin voi olla monelle oppilaalle yllätys, että niissä myös asutaan, eikä mennä yöksi lähimpään hotelliin, jatkoi Huttunen.

Jo perinteiseksi tulleeseen tapaan samaan aikaan UNMEM-kurssin kanssa Niinisalossa järjestettiin myös siviilikriisinhallintakeskus CMC:n oman kurssin kenttäosuus. Osittain sen oppilaat toimivat yhdessä kansainvälisten sotilaiden kanssa.

- Yhteiset kurssit Fincentin kanssa alkoivat 2013 ja ne ovat toimineet oikein hyvin. Meillä osanottajista 40 prosenttia on naisia, mutta tavoite on nostaa prosentti viiteenkymmeneen jo lähivuosina, kurssinjohtaja Kuisma Kinnunen selvitti.

CMC:n kurssilla oli kaikkiaan 22 osanottajaa, jotka oli valittu yli 200 hakijan joukosta.

- Kurssilla kaikille osanottajille tehdään ajotesti nelivetoautolla, fyysinen testi sekä tietysti vielä englanninkielen testi. Lisäksi tutkitaan stressinsietokykyä ja motivaatiota, kertoi Kinnunen.

 

Tosipaikassa ei voi enää tehdä virheitä

Puolustusvoimien kansainvälisen keskuksen johtajana vuodenvaihteessa aloittanut everstiluutnantti Harri Uusitalo sanoo kahden operaation (Afganistan 2008 ja Libanon 2017) tuomalla kokemuksella, että luottamuksen rakentaminen eri kulttuurien välille on yksi UNMEM-kurssin tärkeimmistä tavoitteista. Yhteistoiminta kentällä ei yksinkertaisesti voi toimia, jos ei luottamus vierustoveriin ole kunnossa.

- UNMEM-kurssi on hyvä paikka opetella asioita. Harjoituksissa voi vielä tehdä virheitä, mutta ei enää tosipaikassa, Uusitalo tiivisti.

- Kurssin ohjelmassa on varmasti aina jotain kehitettävää, mutta kaiken uudistuksen pitää perustua siihen, että siitä saadaan myös jotain hyötyä. Pyörää ei pidä keksiä uudelleen, mutta sitä voi kehittää, hän muistutti.

Everstiluutnantti Uusitalo kertoi uskovansa, että tulevaisuudessa uutta tulee olemaan muun muassa digimaailman hyödyntäminen esimerkiksi virtuaalilaseja käyttämällä.

- Tärkeintä on se, että kaikilla osanottajilla on mahdollisimman hyvät valmiudet siirtyä kovaan tehtävään.

Fincentin johtaja kertoo suomalaisten järjestämän koulutuksen saaneen kautta linjan hyvää palautetta. Tämä ei olisi hänen mukaansa mahdollista ilman osaavaa henkilökuntaa ja koulutuspoolissa mukana olevia sitoutuneita ammattilaisia.

- Myös ulkomailta tulevilla kouluttajakollegoilla on hyvä kokemus ja mikä tärkeintä myös oikea asenne, Uusitalo kiittelee.

 

Tekstit ja kuva: Asko Tanhuanpää