Rauhanturvaaja

Rauhanturvaaja 4/17

Thumbnail Tänä päivänä jo runsas puoli tusinaa suomalaista on käynyt Virtasen jalanjäljillä kaikissa maailman maissa. Elettiin vuotta 1988, kun toimittaja...
Thumbnail Missä kriisi – siellä Virtanen Maastopukuinen toimittaja Virtanen Kyproksella suomalaisten rauhanturvaajien kanssa. Hiusmuodin perusteella ei...
Lue lisää:Rauhanturvaaja 4/17  

Arkisto

Alhaalla

Perinneyhdistys Kuneitran Kojootit ry:n Alhaalla -kirjan ensimmäinen osa valmistui vuoden 2016 lopulla. Toinen osa ilmestyi helmikuussa 2017. Kirja kattaa kaikki suomalaisoperaatiot, joita on 48. Aivan kaikkia ei ole erikseen esitelty, sillä esimerkiksi Balkanilla on ollut vuodesta 1992 alkaen 13 eri operaatiota, joista monet YK:n operaatiot on ”niputettu” – aivan oikein – UNPROFOR- ja UNPF-operaatioiden yhteyteen.

Yhteensä kirjassa on noin 850 sivua ja 400 valokuvaa, joista osa julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Kirjoittajia on 70. Toimituskuntaan ovat kuuluneet Voitto Kiviharju, Teppo Suikkari (toimituspäällikkö) ja Jussi Tuominen.

Ensimmäinen osa kattaa Yhdistyneitten Kansakuntien (YK) rauhanturvaoperaatiot UNEF I:stä UNIFIL:iin. Tähän osaan sijoittuu yhdeksän operaatiota. Toisessa osassa käsitellään YK:n operaatioiden lisäksi myös Naton, Euroopan Unionin (EU) ja erilaisten koalitioiden johtamat kriisinhallintaoperaatiot. Siirtyminen perinteisestä rauhanturvaamisesta kantapään kautta opittuna kriisinhallintaan tapahtuu sujuvasti kirjassa olevan kriisinhallinnan kehityksestä kertovan artikkelin avulla.

Kokonaisvaltaista kriisinhallinnan moniulotteisuutta täydentävät hyvin EU:n siviilikriisinhallinnan, ETY-järjestön ja Field Service kenttäpalvelun kokemukset. Myös Naton rauhankumppanuusohjelma ja tulevaisuuden kehitysnäkymät saavat kirjassa arvoisensa huomion.

Lukupaketti on niin mahtava, ettei sen läpikäyminen sivu sivulla avaudu lukijalle kovin helposti. Jokaisella on tietysti oma tapansa tutustua uuteen kirjaan. Tässä tapauksessa itse päätin paneutua kirjaan lukemalla ensin operaatiokuvaukset ja kokemukset niistä kriiseistä, joihin itse olen rauhanturvaajana osallistunut. Toiseksi valitsin operaatiot, jotka tunnen vain pintapuolisesti laajentaakseni YK:n mandaateilla toimineiden ja parhaillaan käynnissä olevien operaatioiden kokonaiskuvan ymmärtämistä.

Jos haluaa keskittyä tiettyyn osa-alueeseen, kirjan avulla voi seurata esimerkiksi EU:n kriisinhallintakyvyn kehitystä lukemalla näiden operaatioiden kuvaukset peräkkäin.

Operaatio avautuu lukijalle sitä paremmin, mitä erilaisempia muistoja ja havaintoja eri arvoiset toimijat - komentajasta vartiojääkäriin - ovat kirjoittaneet omasta näkökulmastaan ja kuitenkin samasta asiasta. Tämä, jos mikä on mielenkiintoista ja ehdottomasti kirjan parasta antia.

Sateenvarjona näille kokemuksille on kriisin taustatiedot ja päätökset operaatioiden käynnistämisestä. Ne yhdistettynä asettavat komentajat ja vartiojääkärit samaan veneeseen. Syntynyt yhteishenki näkyy vuosienkin kuluessa mm. Suomen Rauhanturvaajaliiton eri tapahtumissa.

Onnittelin kirjan toimituskuntaa jo 1. osan arvostelun yhteydessä, mutta teen sen uudelleen, nyt kun kokonaisuus on valmis. Toimikunnan panos kirjan teossa on ollut ratkaiseva, mutta myös se, että työ on tehty talkoovoimin, osoittaa sitä yhteishenkeä, joka vallitsee kriisihallintaveteraanien joukossa.

 

Teksti: Heikki Holma

Rauhanturvaaja

Rauhanturvaaja 4/17

Thumbnail Tänä päivänä jo runsas puoli tusinaa suomalaista on käynyt Virtasen jalanjäljillä kaikissa maailman maissa. Elettiin vuotta 1988, kun toimittaja...
Thumbnail Missä kriisi – siellä Virtanen Maastopukuinen toimittaja Virtanen Kyproksella suomalaisten rauhanturvaajien kanssa. Hiusmuodin perusteella ei...
Lue lisää:Rauhanturvaaja 4/17  

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa