Kim Westerlund

Nixun kehitysjohtaja Kim Westerlund esittelee kaaviota siitä, miten helposti kannettava tietokone voidaan kaapata esimerkiksi lentokentän ilmaisen wifi-verkon kautta.

Miten ihmiset saisi toimimaan fiksusti?

Suomalaisen kyberturvallisuuspalveluihin erikoistuneen asiantuntijayritys Nixun kehitysjohtaja Kim Westerlund avaa haastattelun käänteisellä tavalla – hän esittää toimittajalle kysymyksen, mutta ei kuitenkaan odota siihen vastausta.

- Miten ihmiset saisi toimimaan fiksusti, suojaamaan kännyköitään ja kannettavia tietokoneitaan tarpeeksi, Westerlund kysyy.

Oikea vastaus kuuluu, että laitteiden tietoturvan on oltava kunnossa, Westerlundin mukaan pitäisi olla jälkiviisas etukäteen.

- Kovalevyn pitää olla suojattu riittävän pitkällä salasanalla, päivitysten pitää olla kunnossa ja sekä puhelimesta että läppäristä pitää ottaa varmistukset. Varsinkin, jos puhelimen käyttöjärjestelmä on android.

- Me Nixussa haluamme vaikuttaa siihen, että Suomesta tulisi tälläkin alalla edelläkävijä. Meille kaikille pitäisi saada tietoturvan kansalaistaito, hän ilmoittaa.

Kim Westerlund puhuu nyky-yhteiskunnan kasvateista diginatiiveina, joiden Pavlovin tarvehierarkiaan on tullut uusi perustarve. Sen tarpeen nimi on wifi.

- Ihmiset tarraavat kiinni kaikkiin mahdollisiin ilmaisiin verkkoihin. Ja kun ikkuna sitten on auki, ollaan valmiina hyväksymään kaikkea, jopa antamaan henkilötiedot sähköpostiosoitteesta puhumattakaan. Se on jo vaarallinen tilanne.

- Jos läppärin turva ei ole kunnossa, voi koneelle ujuttaa haittaohjelman, jolla voi tehdä melkein mitä vaan. Suomalaisetkin ovat jo törmänneet tapauksiin, joissa kovalevy on suljettu lunnaita vastaan.

- Digitaalisen yhteiskunnan heikoin lenkki on ihminen. Sen heikkouden takia tapahtuu jopa 95 prosenttia tietomurroista. Nixun missiona on pitää digitaalinen yhteiskunta pyörimässä turvallisesti, tiivistää Westerlund.

Kim Westerlund nostaa identiteettivarkauden esimerkiksi nykypäivän tietoturvarikollisuudesta. Kysymys ei ole mistään pienestä asiasta.

- FBI:n mukaan tietoturvarikollisuus oli viime vuonna jo yli miljardin arvoinen bisnes. Edellisvuodesta kasvua oli 240 prosenttia ja epäillään, että tästä vuodesta tulee vieläkin pahempi.

- Ihmisiä voidaan kiristää muun muassa sillä, että koko tiedosto lähetetään kaikille osoitteistosta löytyville ihmisille. Uutta on se, että käsketään saastuttamaan kaksi kaveria, jotta oma kone saataisiin käyttöön.

- Hyvä nyrkkisääntö on olla klikkaamatta mitään sähköpostin linkkiä. Sen sijaan kannattaa mennä suoraan postin lähettäneen firman sivulle ja avata oikea palvelu. Toinen vaihtoehto on ladata liitetiedosto esimerkiksi Google dogsiin ja avata se siellä. Myös F-Securen Freedom on hyvä juttu, itse käytän sitä aina ulkomailla. Kun se on päällä wifi-verkkoon kytkeytymisen tapahtuessa, kaikki liikenne kulkee Suomen kautta, Westerlund valistaa.

Nyrkkisääntöihin kuuluu myös se, ettei konetta kannata jättää ilman valvontaa hotellihuoneeseen. Jos on pakko jättää, kannattaa se ainakin sammuttaa, eikä jäädä valvetilaan.

- Meidän pohjoismaalaisten mentaliteetin eduksi on sanottava, että olemme huolellisia, eikä välinpitämättömyys ole meille luonnollinen ominaisuus.

Vuonna 1988 perustettu Nixu on myös puolustusvoimien hyväksymä toimittaja. Yhtiön palveluksessa on tällä hetkellä noin 220 ihmistä.

5 kyberturvan kansalaistaitoa

  • Otan säännöllisesti varmuuskopiot tiedostoistani
  • Päivitän ohjelmistot automaattisesti
  • Käytän VPN-ohjelmistoa wifi-verkossa
  • Olen varovainen sähköpostiliitteiden ja linkkien kanssa
  • Käytän salasanan hallintaohjelmistoa, enkä uudelleen käytä salasanoja

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa