Rauhanturvaaja

Arkisto

Bittium Tough

Valmis otettavaksi käyttöön operaatioissa

Suomalainen elektroniikka-alan yritys Bittium eli entinen Elektrobit ilmoitti kuluvan vuoden tammikuussa tehneensä puolustusvoimien kanssa sopimuksen Tough Mobile älypuhelimien sekä niihin liittyvien taustajärjestelmien toimittamisesta sotilaskäyttöön.

Anton GyllenbergBittiumin SafeMove -ohjelmiston tuotepäällikkö Anton Gyllenbergin mukaan Tough Mobilen ohjelmistoa ja tekniikkaa on testattu kriisinhallinnan kehitysohjelmassa muun muassa Libanonin UNIFIL-operaation suomalaisjoukossa.

- Bittium Tough Mobile -älypuhelin on valmis otettavaksi käyttöön operaatioissa. Se mahdollistaa turvalliset yhteydet niin operaatioalueen sisällä kuin sieltä kotimaahankin kaikissa valmiustiloissa, eikä muita puhelimia enää tarvita, Gyllenberg tiivistää.

- Siihen saa ohjelmoitua myös taistelujohtojärjestelmiä. Laite toimii tarvittaessa kuin radiopuhelin täysin eristetyssä verkossa tai sitten sitä voidaan käyttää turvallisesti internetin ylikin oikeissa verkoissa. Se tukee eri taajuuksia missä päin maailmaa tahansa, hän painottaa.

- Omimmillaan tämän tyyppinen puhelin olisi juuri kriisiolosuhteissa, näkee Gyllenberg.

Tough Mobile on ensimmäinen älypuhelin, joka on saanut Viestintävirastolta hyväksynnän, joka sallii ST-4 luokitellun materiaalin käsittelyn ja myös siirtämisen..

- Oikeasti uniikki tietoturvajärjestelmä on yksi puhelimen ehdottomista tukipilareista. Tällä sektorilla Suomessa suunnitellulla ja valmistetulla laitteella on aivan eriluokan maine verrattuna monissa muissa maissa valmistettuihin tuotteisiin.

Jos vääriin käsiin joutunut Tough Mobile yritetään avata, se menee lukkoon ja estää pääsyn puhelimessa olevaan dataan ja avaimiin. Puhelinta tarkkaileva turvapiiri tyhjentää samalla muistin, eikä laite enää käynnisty.

- Puhelimen kuorien sisään ei voi myöskään laittaa mitään sinne kuulumattomia ja tietoturvaa heikentäviä lisälaitteita, Anton Gyllenberg korostaa.

Android -käyttöjärjestelmään tukeutuva Tough Mobile tuli markkinoille vuonna 2015. Lähtökohtaisesti laite on suunnattu viranomaiskäyttöön, mutta myös yksityiset voivat sellaisen hankkia.

- Normaalia älypuhelinta paljon kestävämmässä laitteessa on 25 prosenttia muita puhelimia paksumpi lasi, jota vähän ylös nostettu reuna suojaa tehokkaasti. Jos puhelin putoaa lasi edellä pöydälle, suojaavat reunat sitä särkymiseltä.

- Fyysisesti puhelin on tehty kestämään niin iskuja kuin tärinääkin. Se on myös vesi- ja pölytiivis, Anton Gyllenberg kertoo.

Bittiumin Tough Mobile -älypuhelinta on Gyllenbergin mukaan myyty myös kymmenille ulkomaisille asiakkaille ja yhteistyökumppaneille.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuvat: Asko Tanhuanpää ja Bittium

Bittium

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa