Rauhanturvaaja

Arkisto

Jenkki-ilmavoimilla 5 600 Polarthermin lämmitintä

Polartherm

Etelämantereelle jäälle laskeutunutta Yhdysvaltain ilmavoimien Hercules-kuljetuskonetta lämmitetään Polarthermin lentokonelämmittimillä.

 

Ilmalämmityslaitteita ammattikäyttöön suunnitteleva ja valmistava, kahdessa satakuntalaisessa kunnassa eli Eurajoella ja Kokemäellä toimiva Polartherm Oy teki vuosituhannen vaihteessa kaupat, jotka pitivät yrityksen kiireisenä pitkälti toistakymmentä vuotta. 13 vuoden aikana tuolloin vielä itsenäisestä Luvian kunnasta lähti peräti 5 600 lentokonelämmitintä Yhdysvaltain ilmavoimille.

- Kysymys oli kahdesta isosta projektista, joiden puitteissa toimitimme amerikkalaisille myös telttalämmittimiä. Kanadan armeijalle olemme puolestaan tehneet teltta- ja vedenlämmittimiä. Lisäksi Suomen puolustusvoimille on mennyt lentokone- ja telttalämmittimiä, Polarthermin toimitusjohtaja Pasi Anttila kertoo.

- Pakko tunnustaa, että amerikkalaisten kanssa tehdyssä kaupassa oli onnellakin melkoinen osuus. Silloinen toimitusjohtajamme päätti pistää mainoksen kansainväliseen Jane´s International Airport Review -lehteen, mistä uusia lentokonelämmittimiä hankkimassa ollut Yhdysvaltain ilmavoimat lienee meidät bongannut, selvittää Anttila.

- Polarthermistä tiedusteltiin faksilla lentokonelämmittimien ominaisuuksia ja yhteydenottoa luultiin ensin pilaksi. Siihen kuitenkin onneksi vastattiin, hän jatkaa.

Pasi Anttilan mukaan kauppa annettiin ensin eräälle toiselle yritykselle, mutta kun voittajan lämmittimien suorituskyky ei riittänytkään, avattiin tarjouskilpailu uudelleen. Tällä kertaa voittajaksi valikoitui Polartherm.

- Firma irtosi samoihin aikoihin Rautaruukin omistuksesta ja velkaa oli paljon. Siihen saumaan yhteensä 5 600 lentokonelämmittimen kauppa jenkkien kanssa osui erinomaiseen saumaan, Anttila tiivistää.

- Meidän laitteemme on edelleenkin aika edistyksellinen kilpailijoihin nähden. Niitä käytetään jopa Etelämantereella, missä lämmitettävää riittää. Samoilla laitteilla voi lämmittää niin koneen sisätilat, suihkuturbiinit, lavat kuin moottoritkin.

Polarthermin valmistamia lentokonelämmittimiä menee myös siviilipuolelle, tällä hetkellä etupäässä Venäjälle. Suomen ilmavoimat on yksi asiakkaista ja niin lääkintävarikko kuin Suomen Punainen Ristikin ovat hankkineet käyttöönsä Polarthermin telttalämmittimiä.

Reilu puolet tuotannosta menee vientiin, parhaimmillaan viennin osuus oli jopa 80 prosenttia.

- Kotimaassa rakentamisen aikainen lämmittäminen on meidän suurin bisneksemme. Lämmittimien lisäksi valmistamamme muun muassa yhteistyökumppanimme patentoimaa paineentasainta, jolla tilaan saa tarvittaessa joko yli- tai alipaineen, Pasi Anttila kertoo.

Vuonna 1974 perustettu Polartherm Oy työllistää noin 50 ihmistä. Sen liikevaihto on puolestaan noin yhdeksän ja puolen miljoonan euron luokkaa.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuva: Polartherm

 

Polartherm

 

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa