Rauhanturvaaja

Arkisto

Tietoturvassa pitää olla älykkyyttä

Janne Paananen

Kolmen reissun rauhanturvaajaveteraani Janne Paananen myöntää, että vieläkin polttelee.

 

Bosnia 2001-2003 ja Afganistan 2005 Cimic-upseerina, Kashmir 2012-2013 sotilastarkkailijana ja kansallisena vanhimpana. Reservin kapteeni Janne Paanasen ura rauhanturvaajana on komea ja vieläkin polttelee.

- Jossain vaiheessa lähden varmaan vieläkin, jos pääsen, rauhanturvaamisen kutsumustyökseen mainitseva 43-vuotias Helsingin Rauhanturvaajien jäsen miettii.

Pääsemisen esteeksi voivat tulla siviilityönantajan tarpeet. Paananen työskentelee maailmanlaajuisen tietoturvalaitteiden toimittajan Fortinetin palveluksessa ja Global Account Managerin irrotettavuus ei ole välttämättä aina yksinkertainen asia.

- Olemme Suomessa ja maailmalla hyvässä nosteessa. Itselläni on kotimaisten yksityisen sektorin asiakkuuksien lisäksi myös yksi globaali asiakkuus, joka vaatii matkustamista. Suomessa meillä on runsaasti myös julkisen sektorin asiakkuuksia ja kumppaneina hyvinkin tunnettuja yrityksiä, kuten esimerkiksi Nokia, HP Finland ja DXC Technology, Paananen luettelee.

- Maailmanlaajuisesti noin 5 000 ihmistä työllistävä Fortinet haluaa olla maailman johtava innovoija tietoturva alalla. Meillä on paljon patentteja ja niitä tulee koko ajan lisää.

Janne Paanasen mukaan tietoturvan käsite on muuttunut muutaman viimeisen vuoden aikana tosi paljon. Nykyisin ei perinteinen verkon ulkoreunan suojaaminen enää riitä, vaan myös verkon eri segmentit on turvattava.

- Nykyisin tietoturvassa pitää olla huomattavan paljon älykkyyttä, eikä se saa olla verkkoja ja koneita hidastava tekijä. Mitä monimutkaisempi järjestelmä on, sitä huonompi se on tietoturvan kannalta. Eri valmistajien teknologiat eivät nimittäin yleensä keskustele keskenään.

- Eri järjestelmien pitää toimia saumattomasti yhteen ja niiden pitää pystyä jakamaan tietoa keskenään ristiin. Tätä Fortinet tarjoaa. Jos yksi havaitsee haitakkeen, se voi välittää tiedon samanaikaisesti kaikille verkon osa-alueille, tiivistää Paananen.

Fortinet toimittaa yrityksille ja organisaatioille kattavasti tietoturvan eri osa-alueisiin liittyviä tuotteita, kuten palomuureja samoin kuin välineitä vaikkapa palveluestohyökkäysten torjuntaan. Jatkuvasti kasvava segmentti on pilvipalvelujen suojaaminen.

- Moni miettii tietoturvan edelleen pelkäksi palomuuriksi, mutta siihen liittyvät oleellisesti monet muutkin tuotteet. Usein onneksi lähdetään rakentamaan heti kokonaisvaltaisempaa ratkaisua, joka kykenee myös niin sanotun uuden sukupolven uhkien torjuntaan, Paananen selvittää.

- Veikkaan, että tänä vuonna siirrymme jo alan markkinajohtajaksi Suomessa, hän jatkaa.

Janne Paananen sanoo panneensa ilolla merkille, että eri organisaatiot ovat alkaneet viime vuosina miettiä tietoturvaa vakavissaan, mutta tekemistä löytyy edelleen.

- Liian paljon näkee vieläkin, että siihen suhtaudutaan välttämättömänä pahana ja herätään vasta, kun jotain tapahtuu.

- Tänä päivänä on ajateltava esimerkiksi teollista internettiä eli miten suojata kauko-ohjattavia järjestelmiä, esimerkiksi voimalaitosten venttiilejä. Kansallisen turvallisuuden ja myös huoltovarmuuden kannalta kysymys on merkittävästä asiasta, painottaa Paananen.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 

Fortinet

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa