Rauhanturvaaja

Arkisto

Laajassa reservissä on mahtava mahdollisuus

Arto-Pekka NurminenArto-Pekka Nurminen halusi tehdä puolustusvoimien palveluksesta reserviin siirryttyään haaveistaan ammatin ja hankkia siihen myös pätevyyden. Näin Porin prikaatin entinen komentaja, evp eversti aloitti tuli erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinnon opinnot. Ammatikseen Nurminen ei ehtinyt kuitenkaan oppaan töitä tehdä, sillä eteen tuli odottamaton puhelinsoitto.

- Ruotsissa on perustettu vuonna 2012 sotilastaustaisten henkilöiden työllistämiseen tähtäävä Military Work -niminen henkilöstöpalveluyritys ja omistajataho halusi minut vetämään laajennusta Suomeen. Alku on ollut vauhdikas, uusia asiakkuuksia neuvotellaan koko ajan laidasta laitaan eli pienistä yrityksistä kansainvälisiin toimijoihin ja poolissamme on jo useampia satoja potentiaalisia työntekijöitä, Nurminen kertoo.

- Laajassa reservissä on mahtava mahdollisuus, sillä osaamista löytyy käytännössä miltä alalta tahansa. Missään nimessä emme halua erikoistua pelkästään turva-alaan. Rajaa ei ole vedetty pelkästään entisiin ammattisotilaisiin, vaan reserviläistausta riittää mainiosti. Sotilaat ovat oppineet johtamaan ja olemaan johdettavina, he ovat oppineet toimimaan erilaisissa olosuhteissa.

- Itse näen rauhanturvaajien saaman koulutuksen ja kokemuksen erittäin suurena etuna. Sieltä tulee sellaista osaamista ja kykyä, jota ei mikään koulu kotimaassa pysty antamaan, suomalaisen kontingentin komentajana ja Keskisen taisteluosaston apulaiskomentajana Kovosossa vuosina 2006-2007 toiminut Nurminen tiivistää.

- Siitä pidämme kiinni, että puolustusvoimien aktiivipalveluksessa olevia ei rekrytoida, se ei olisi oikein. Kysymys on yhteiskuntavastuusta ihan samoin kuin siinäkin, että pyrimme omalla panoksellamme estämään nuorisomme syrjäytymistä, hän painottaa.

”Vili” Nurmisen kanssa Military Workin Helsingin toimistossa työskentelee kolme muuta henkilöä. Michael Ljungqvist vastaa myynnistä asiakkaiden suuntaan, Jouko Pohjosen vastuualue on rekrytointi ja Emma Vallin puolestaan markkinointi. Kolmikosta Pohjosella on rauhanturvaajan tausta Gaolanilta ja Makedoniasta, Vallilla Libanonista.

- Sotilastaustaiset ihmiset ymmärtävät myös kaveria ei jätetä -käsitteen voiman. He tietävät, mikä on yhdessä tekemisen merkitys.

Yhteenkuuluvuuden tunnetta kuvastaa myös Military Workin logo, jossa univormun alta paljastuu siviiliasu, joko kauluspaita tai t-paita.

- Univormu luo yhteenkuuluvuutta, mutta sen sisältä löytyy siltä pääasia. Haluamme toiminnallamme viestittää myös siitä tosiasiasta, että osaamista on myös odottamattomissa paikoissa, Arto-Pekka Nurminen painottaa.

Nurmisen mukaan Military Workin seuraava laajennussuunta löytyy Itämeren piirin maista.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 

Militarywork

 

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa