Rauhanturvaaja

Arkisto

Valtiokonttori näytti vihreää valoa

Laitila 2017

Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:n kuntoutusryhmä koolla Laitilan Terveyskodissa. Miehet vasemmalta Tuomas Kauppinen, Pekka Puolakka, Jouni Vainionpää, Risto Heikkinen ja Timo Heikkinen. Kuvaan ehtivät myös Laitilaan tervehdyskäynnin tehnyt Timo Ryhänen ja Lilli.

Neljässä vuodessa ehtii tapahtua paljon. Kun saamaansa kohteluun suuresti suivaantuneet, palveluksessa vammautuneet suomalaiset rauhanturvaajat perustivat vuonna 2013 oman Vertaistukiryhmä Vaikeasti Korvattavat –yhdistyksensä etujaan ajamaan, oli korvauksista vastaavan Valtiokonttorin suhtautuminen asiaan lievästi sanoen nuiva. Nyt Timo Heikkisen johtaman yhdistyksen tekemä työ näyttää kuitenkin tuottaneen tulosta.

- Valtiokonttori on näyttänyt meidän asiallemme vihreää valoa, mistä kiitos kuuluu pitkälti Jyri Tapperille. Valtiokonttorin tuki on mahdollistanut myös säännöllisten kuntoutusten järjestämisen, Heikkinen tiivistää.

Timo Heikkinen oli mukana viiden miehen ryhmässä, joka kokoontui kesän alussa kuntoutukseen Laitilan Terveyskotiin. Laitilassa koolla oltiin nyt jo seitsemättä kertaa.

- Terveyskodin johtaja Eero Kuisma järjesti paikallisen yritysmaailman rahoittamana vuonna 2014 pilotointiryhmän, minkä jälkeen täällä on oltu käytännössä kahdesti vuodessa. Rahoituksesta ovat vastanneet Valtiokonttorin lisäksi Rauhanturvaajaliitto, URLUS-säätiö ja oma yhdistyksemme, selvittää Heikkinen.

Kesäkuun kuntoutusviikkoa tukivat myös ensihoitajien epävirallinen yhdistys Lanssarit Haukotuttaa ja Pekka Karjalan johtama oululainen Pohjanmiehet ry. Viimeksi mainitun antaman rahan ehtona oli, että tuki kohdistuu oululaiseen kriha-veteraaniin.

- Mukaan saatiin Risto Heikkinen, joka hienosta sukunimestään huolimatta ei ole mitään sukua minulle, Timo Heikkinen kertoi.

Kerrottakoon nyt vielä Risto Heikkisen tarinakin. Mies joutui vuonna 1969 Kyproksella operatiivisessa tehtävässä ollessaan liikenneonnettomuuteen, missä paikallinen herrasmies ajoi autollaan hänen moottoripyöränsä yli. Edessä oli pitkä sairaalareissu ja vuosikymmenten tuskat. Heikkisen jalkaa on operoitu kaikkiaan kahdeksan kertaa, viimeksi vuonna 2009.

Laitilan kuntoutukseen osallistui myös Tuomas Kauppinen, joka joutui vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa auton yliajamaksi UNIFIL-operaation esikunnan aitojen sisäpuolella Naqourassa.

- Libanonissa oppi varomaan liikennettä, kun lähti paikallisten joukkoon, mutta en olisi voinut uskoa joutuvani auton yliajamaksi leirin sisällä. Vuosi oli juuri vaihtunut uuteen, kun olin palaamassa majoitukseen yhteisestä illanvietosta, joka sekin tapahtui leirin alueella. Sen jälkeen muistikuvia ei sitten enää olekaan, kertaa Kauppinen.

- Jälkeenpäin kuulin, että joku oli siirtänyt minut yliajon jälkeen piiloon yhteen leirin pimeimmistä nurkista, mistä minut sitten onneksi löydettiin ajoissa. Ehkä sama henkilö oli tyhjentänyt vielä taskunikin. Niinkin epäiltiin, että asialla olisivat olleet sotilaspoliisit, mutta milläs sen todistat. Yliajajaakaan ei saatu koskaan selville, Kauppinen ihmettelee.

Viime maaliskuussa nimensä Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit ry:ksi muuttaneessa palveluksessa vammautuneiden yhdistyksessä on kaikkiaan 42 jäsentä. Palveluksessa siipeensä saaneiden ryhmää täydentää kutsuttuna Porin Prikaatissa kansainvälisenä sosiaalikuraattorina työskennellyt Sanna-Kaisa Lehto.

- Täytyyhän poikaporukalla olla äitikin, Timo Heikkinen vitsailee.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpää

 

RT seminaari 2017Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa