Tällä sivulla kerrotaan vertaistukitoiminnasta. Tilaisuuksien yksityiskohdat tarkentuvat lehden ilmestymisen jälkeen. Tarkista siis internetistä Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki  tai Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/  tuoreimmat päivitykset vertaistuen asioista. Paikallisyhdistysten vertaistukitoiminnasta löydät tietoa yhdistysten internet-sivuilta.

Kriisinhallintakortilla vertaisiltaan Oulunkylän Kuntoutussairaalaan

Rauhanturvaajaliiton vertaistuki ja Oulunkylän kuntoutussairaala järjestävät yhteistyössä 12.9. ja 14.11. kaksi kriha-vertaisiltaa. Tavoitteena on järjestää kriisinhallintaveteraaneille mahdollisuus virkistäytymiseen, keskusteluun, kokemusten jakamiseen ja saada virikkeitä omatoimiseen liikuntaan. Ilta on osallistujille maksuton. Matkakuluja ei korvata. Ota mukaan Kriha-kortti, sisäliikuntavälineet ja saunomiseen tarvittava varustus.

Vertaisilta alkaa klo 17.00 osoitteessa Oulunkylän kuntoutussairaala, Käskynhaltijantie 5, 00640 Helsinki. Tule paikalle ajoissa, että päästään heti liikunnalliseen alkuun.

Iltojen rakenne on seuraava:
17.00 - 18.00 ohjattua kuntosali-/kahvakuulaharjoittelua tai vesijumppa (mahdollisesti myös muuta ohjattua liikuntaa)
18.00 sauna, uintimahdollisuus, poreallas
19.00 illallinen, vertaistuki-kahvit; keskustelumahdollisuus: kahveilla mukana myös Oulunkylän kuntoutussairaalan työntekijä.
20.30 mennessä ilta päättyy

Kuhunkin iltaan mukaan pääsee 20 ensimmäistä, joilla on kriisinhallintaveteraanikortti. Osallistuminen ei edellytä liittoon kuulumista. Kaikkialta Suomesta osallistujat ovat tervetulleita mukaan.
Ilmoittautuminen vertaisiltoihin sähköpostilla:

Kehon ja mielen checkpoint

Vertaistukiviikonloppu järjestetään Keurusselässä, osoitteessa Keurusseläntie 134, 42700 KEURUU 12.-14.10.2018

Huom! Ilmoittautuminen sähköpostilla 28.9. mennessä. Ilmoittautumisen yhteydessä mainitse: nimi, osoite, puhelin, mahdollinen ruoka-aineallergia, voitko tarjota/tarvitsetko kimppakyytiä mistä /minne; lyhyt perustelu, miksi juuri sinä hyötyisit vertaistukiviikonlopusta.

Voit hakea mukaan myös lähettämällä kirjeen, kunhan kirje on perillä 28.9. mennessä (osoite tämän sivun lopussa). Mukaan mahtuu max 20 osallistujaa. Hyväksytyille ilmoitetaan pääsääntöisesti sähköpostilla ilmoittautumisajan päätyttyä.

Vertaistukiviikonloppu sisältää liikunnallista ohjelmaa ohjatusti ja opastetusti altaassa ja altaan ulkopuolella; syksyisessä luonnossa sekä kokemuksia ohjatusta rentoutumisesta. Tarjolla on tietoa rauhanturvapalveluksesta arkeen asettumisen haasteista ja mielen hyvinvoinnista.

Perjantaina 12.10. ohjelmaan kuuluu keskustelutilaisuus aiheesta: ”Mielenterveys kuuluu kaikille”. Lauantaina 13.10. kuulemme kokemuspohjalta, miten voisi tunnistaa itsessä tai kaverissa, jos kotiutumisen jälkeen arkeen asettuminen ei ota onnistuakseen? Keskustelemme, miten auttaa ja tulla autetuksi. Viikonloppu sisältää majoituksen, ruokailut, saunomiset, kylpylän palvelut; takkatulen loimotuksen ja yhdessä olon.

Vertaistukiviikonloppu alkaa pe 12.10. klo 12 lounaalla ja päättyy 14.10. lounaaseen. Viikonloppu on osallistujille maksuton. Majoitus 2h huoneissa. Mukaan otetaan ensisijaisesti heitä, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet vastaavanlaiseen viikonlopun tilaisuuteen.

Matalan kynnyksen tukea ja palveluohjausta kaikille rauhanturvaajille

Tiesitkö, että entisille ja nykyisille rauhanturvaajille ammatillisen avun hakeminen on tehty mahdollisimman helpoksi yhdessä Puolustusvoimien, Valtiokonttorin ja HUS:n kanssa. Riippumatta siitä, miten kauan kotiutumisesta on, kaikille rauhanturvaajille on järjestetty matalan kynnyksen tukea ja palveluohjausta.

Riittää, kun soitat numeroon 09-47173511 (ma-to klo 9-15, pe klo 9-13) ja asiasi etenee. Et tarvitse lääkärin lähetettä etkä maksusitoumusta hoidon tarpeen arvioimista varten. Arviointi on sinulle ilmainen. Valtiokonttori korvaa kohtuulliset matkakustannukset. Henkilökohtaisia tietojasi EI luovuteta Puolustusvoimille. Psyykkisen tuen kustannukset korvataan lähtökohtaisesti yhden vuoden ajan. Palvelukseen syy-yhteydessä olevasta varsinaisesta sairaudesta korvauksia voidaan suorittaa pidempäänkin. Kun arviointi on tehty, hoito pyritään järjestämään mahdollisimman lähellä kotipaikkakuntaasi. Katso lisää osoitteista: https://www.mielenterveystalo.fi/ (hakusana ”rauhanturvaaja”) tai http://www.valtiokonttori.fi/.

Vertaistukipuhelin auttaa aina – Soita 020-769 8111

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelimessa tarjolla on keskusteluapua luottamuksellisesti. Voit jutella halutessasi nimettömänä. Puhelimessa auttaa koulutettu päivystäjä, jolla on rauhanturvaajakokemusta. Siksi puhumme samaa kieltä eikä kaveria edelleenkään jätetä. Mieltä askarruttavia asioita ei kannata jäädä pohtimaan yksin. Sillä ei ole väliä, jos mielen päällä oleva asia tuntuu itsestä kovin pieneltä tai jos et osaa sanoittaa tilannettasi ihan selkeästi. Autamme, tuemme, rohkaisemme, ohjaamme eteenpäin. Olet myös tervetullut mukaan tukipuhelimen päivystysrinkiin. Saat siihen koulutusta, tukea ja ohjausta.

 

Timo Ryhänen,

Vertaistukikoordinaattorin yhteystiedot: Timo Ryhänen,
; puh. 040 721 9007. Postiosoite: Ratamestarinkatu 9 C 00520 Helsinki.

 

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007

 

 

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa