“Nordic MC-Peace Keeping Veterans Meeting and Tour 2018”

RT Motoristit

Valmiina turneelle. Vasemmalta Ari-Pekka Koho Lahdesta, Hannu Sorjonen Lahdesta, Eero Tähkänen Heinolasta, Timo Mörsky Hollolasta, Aki Harju Hollolasta ja Markku Luoma Lahdesta.

Järjestyksessään toinen yhteispohjoismainen rauhanturvaajien ”Meeting and Tour” toteutui Norjassa kesäkuussa. Ensimmäinen tapaaminen oli Tanskassa toukokuussa 2017. Kyseessä on tapahtuma, johon osallistuu maksimissaan kymmenen motoristiveteraania kustakin pohjoismaasta. Mukana oli nyt motoristeja Suomesta, Tanskasta, Ruotsista ja Norjasta. Kutsut oli lähetetty myös Islantiin, Färsaarille ja Grönlandiin, mutta edustus näistä maista puuttui.

Kuusi raavasta suomalaismotoristia lähti tällä kertaa matkaan. Tälläkin kerralla isäntämaa kustansi majoitukset ja ruokailut. Omat kustannuksemme olivat siis meno- ja paluumatka sekä polttoainekulut.

Tapahtuman avaus oli maanantaina 11. kesäkuuta Oslossa, Akershus Festningissä. Hallgeir Mikalsen, tapahtuman pääkoordinaattori, otti meidät vastaan yhdessä muiden norjalaisten kanssa. Tämän jälkeen oli vuorossa tutustumien Akershusin linnoitukseen, joka on yksi Norjan historian merkittävimmistä linnoituksista.

Tapahtuman virallisen avauksen suoritti Norjan puolustusministeri Frank Bakke-Jensen. Puheessaan hän korosti kuinka tärkeää yhteispohjoismainen yhteistyö on ja tällaiset tapahtumat ovat yksi hyvä esimerkki siitä. Myös Oslon varuskunnan komendantti, prikaatikenraali Ole Asbjörn Fauske, toivotti osallistujat lämpimästi tervetulleiksi. Lopuksi, lähtölaukauksena tapahtumalle, oli puolustusministerin laukaisema pienen tykin ns ”rättilaukaus”.

Tilaisuuteen osallistui myös Suomen puolustusasiamies, everstiluutnantti Janne-Pekka Sarpoma vaimonsa kanssa. He osallistuivat myös edellisenä vuonna Tanskassa, silloin päätöstilaisuuteen. Ruotsin ja Tanskan puolustusasiamiehiä ei paikalla näkynyt.

Ensimmäiseen kohteemme oli Norjan puolustusvoimien veteraanikeskus, Bæreia, missä saimme lyhyen briiffauksen tulevasta matkareitistä. Lisäksi ensimmäistä kertaa veteraanikeskuksessa vieraileville jaettiin ”Forsvarets Veteranssenter” mitalit. Loppuilta kului sitten ”sosial samling” -merkeissä.

Tiistaina 12.6. saatiin tietoisku turvallisuusjärjestelyistä, kerrattiin ajokäyttäytyminen ja meidät jaettiin kolmeen ryhmään. Bæreiasta lähdimme kohti YK-monumenttia, joka sijaitsee Kongsvinger Festningissä. Monumentilla oli ensin hartaustilaisuus, sen jälkeen oli muistopuhe ja sen jälkeen laskettiin ”NVT 2018” seppele. Paluumatkalla oli mahdollisuus vierailla Ruotsin puolella, Charlottenbergissä, ostoksilla.

Päivällisen jälkeen Geir Hilmarsen, norjalainen poliisi ja rauhanturvaaja kertoi kokemuksistaan pakolaisten pelastamisesta ja auttamisesta Välimerellä, Frontex operaatiossa vuonna 2017. Geir toimi alueella yhden pelastusaluksen kapteenina.

Keskiviikkona 13.6. kohteena oli ”Rena Leir”. Siellä saimme tutustua Telemark pataljoonaan ja sen toimintaan. Tämä pataljoona on yksi Norjan kansainvälisiin tehtäviin lähetettävistä yksiköistä. Lopuksi myös pataljoonan sosiaalikuraattori kertoi meille työstään kriha-veteraanien ja heidän omaistensa kanssa.

Seuraava kohde oli Danfoss camping. Sinne matkasimme jylhien maisemareittien kautta, nousten parhaimmillaan noin 1 300 metrin korkeuteen. Majoituimme pieniin mökkeihin. Illalla oli sosiaalista kanssakäymistä muiden motoristien kanssa päivällisen yhteydessä.

Torstaina 14.6. ohjelmaan oli tullut muutos, koska tulevan reittimme varrelle oli luvattu sadetta ja kovaa tuulta, jopa 25-30 m/s. Geir Hilmarsen (Road captain no 1) teki päätöksen, ettei korkeille vuonoille kannata mennä. Kyseessä oli turvallisuusriski, joka ei varsinaisesti johtunut motoristeista, vaan samaa reittiä ajavista matkailuautoista ja karavaanareista. Nämä teiden hidasteet heittelehtivät tuulessa voimakkaasti ja kapeilla teillä se on motoristeille iso riski.

Perjantaina 15.6. suuntasimme sitten matkamme kohti Trodheimia. Ajoimme Oppdalin kautta, jossa sijaitsee yksi maan suurimmista hiihto- ja laskettelukeskuksista. Illalla saavuimme sitten Trondheimiin ja siellä Camp Nidarokseen.

Camp Nidaros on Trondheimissa toimivien veteraanien oma leiri. Alue on vuokrattu kaupungilta ja alueella olevaan rakennukseen on rakennettu melko ”massiivinen” messi. Lisäksi heillä on siellä sauna. Löylyt tuli testattua, eikä se ollut mikään ruotsalainen sauna.

Tässä tilaisuudessa jaettiin kaikille ”United Veterans MC Norway” -muistomitali sekä ”UNIFIL coin” kaikille niille, jotka ovat UNIFIL-operaatiossa palvelleet. Meitä suomalaisia oli neljä, jotka myös saivat kolikon. Norjahan juhlii tänä vuonna sitä, kun se 40 vuotta sitten liittyi UNIFIL operaatioon. Norja vetäytyi operaatiosta vuonna 1998. Kansalliset vanhimmat saivat vastaanottaa myös Camp Nidaroksen muistolaatan ja kaikki saivat myös Camp Nidaros T-paidan.

Lauantaina 16.6. aamupalan jälkeen meille oli kuljetus Tronheimin keskustaan ja Nidarosin tuomiokirkolle. Lauantaina oli ilmavoimien kadettien valmistujaisjuhla ja meidät oli kutsuttu sinne tervehtimään vastavalmistuneita kadetteja. Heistä jopa kaksi osasi Suomea. Kättelimme ja onnittelimme vastavalmistuneet ja samalla tuli ”paiskattua kättä” aika monen ilmavoimien kenraalin, everstin ja alempiarvoisten herrojen kanssa.

Valmistujaisjuhlassa soitti Norjan ilmavoimien soittokunta, joka halusi vielä erikseen pitää meille motoristeille oman pienimuotoisen konsertin. Tilaisuus kesti puolisen tuntia ja olimme todella otettuja tästä kunnianosoituksesta. Lopuksi laskimme vielä ”NVT 2018” seppeleen 1940-1945 sodassa kaatuneitten norjalaisten muistomerkille.

Illan päätöspäivällisellä suomalaismotoristit luovuttivat Suomen Rauhanturvaajaliiton muistolaatan ja Päijät-Hämeen Rauhanturvaajien standardin Norjan veteraanijärjestölle. Lisäksi luovutin Hallgeirille lakkautetun Hämeen Rykmentin solmiopidikkeen ja pullollisen ”suomalaista valkoviiniä”.

”Nordic Veterans Tour 2018” oli tullut päätökseen. Valmistelut kohti Ruotsissa järjestettvää ”NVT 2019” -kokoontumista ovat jo alkaneet.

 

Teksti: Aki Harju
Kuva: Aki Harjun ja Timo Mörskyn arkisto

 

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa