Rauhanturvaaja

Arkisto

Beretta Team Finland haulikkoampujien tukena

sako2

Skeet-ampuja Tomi Aspholm odottamassa uutta kiekkoa. (Kuva: Lassi Palo/Suomen Ampumaurheiluliitto)

Suomen parhaiden haulikkoampujiin lukeutuva Tomi Aspholm on yksi niistä suomalaisista ampujista, joiden harjoittelun ja kilpailemisen huipulla Sakon johtama Beretta Team Finland mahdollistaa. Ensimmäisen skeetin SM-kultansa jo 16-vuotiaana voittanut Aspholm on kuulunut tiimiin kuluvan vuosituhannen alusta lähtien.

- Sako on antanut mahdollisuuden kilpailla huippukalustolla. Viimeiset kuusi vuotta olen ampunut Beretan DT11-haulikolla ja juuri nyt ollaan tekemässä uutta sopimusta jatkosta. Päällekkäispiippuinen DT11 on toimintavarma ase, jonka laukaisukoneiston vaihtaa käytännössä yhtä nopeasti kuin patruunatkin, Aspholm luonnehtii.

- Kiitos kuuluu tietysti myös puolustusvoimien valmennusryhmälle. Ilman sitä ja Sakoa en olisi pystynyt panostamaan ampumiseen täysillä, hän sanoo.

Kaartin Jääkärirykmentin alaisessa Urheilukoulussa työskentelevä kapteeni, kadettikurssia 88, muistaa ampuneensa Berettalla jo vuodesta 1993 lähtien. Beretta Team Finlandin riveihin hänet löysi Sakolla töissä ollut Pentti Louhisalo.

Maamme-laulua piti odottaa 20 vuotta

Urheilukoulussa käytännössä koko ammattisotilasuransa ajan palvelleen Tomi Asplundin huippuhetki haulikkoampujana osui Korean Yeongcheonissa vuonna 2015 järjestettyihin sotilaiden MM-kisoihin, missä hän pääsi juhlimaan skeetin 125 kiekon joukkuemestaruutta yhdessä Miikka Peltosen ja Oskari Kössin kanssa.

- Piti ampua täydet 20 vuotta ennen kuin sai ensimmäisen kerran kuunnella Maamme-laulua. Se oli mahtava hetki ja vielä sotilaskisoissa, 38-vuotias Aspholm hehkuttaa.

Vuotta myöhemmin Qatarin pääkaupungissa Dohassa järjestetyissä CISM:n mestaruuskisoissa Suomi sijoittui samalla joukkueella kolmanneksi.

Pietarsaaresta lähtöisin olevalta Aspholmilta on pakko kysyä, onko kilpailu huipputasolla tullut esteeksi kansainvälisille työtehtäville. Aspholm vastaa empimättä, että ei todellakaan.

- Minulla ei jostain syystä ole vain ollut halua lähteä rauhanturvahommiin. Olen nauttinut Urheilukoulun tarjoamista haasteista niin paljon, ettei se ole tullut oikeastaan edes mieleen, kilpa-ammunnan ohella aktiivisesti myös metsästystä harrastava Aspholm miettii.

Toimintaa tukeva ambassadööri

Sakon toimitusjohtaja Raimo Karjalaisen mukaan Beretta Team Finland on asevalmistajan toimintaan hyvin istuva ”ambassadööri” eli lähettiläs, jota jäseniä käytetään usein myös yhtiön eri tilaisuuksissa.

- Ampumaurheilun tukeminen tukee Sakon kokonaistoimintaa ja konsernin brändiä. Meille on kunnia-asia saada olla auttamassa ja tukemassa nuoria suomalaisia urheilijoita menestykseen myös kansainvälisellä tasolla, Karjalainen tiivistää.

Haulikkolajien rinnalla Sako tukee myös kivääriampujia, toki vähemmässä määrin. Sakon tallissa ampuu muun muassa Riihimäen tehtaalla aseseppänä työskentelevä moninkertainen siluettiammunnan maailmanmestari Marko Nikko.

- Nikko on äärettömän vaikeassa lajissa aivan ylivoimainen ampuja, kehuu Karjalainen.


Teksti: Asko Tanhuanpää

 

sako 

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa