Rauhanturvaaja

Arkisto

Suomen Rauhanturvaajaliitto kehittää, ideoi ja kouluttaa vertaistukea paikallisyhdistysten kanssa nykyisille ja entisille rauhanturvaajille sekä läheisille. Saman elämäntilanteen kokeneiden verkostoituminen, luottamuksellisuus, vapaaehtoisuus ja kokemusasiantuntijuus ovat vertaistuen avainsanoja. Vertaistuki vahvistaa rauhanturvaajien ja läheisten jaksamista, hyvinvointia ennen palvelusta, palveluksen aikana ja sen jälkeen.

Tukea jo ennen reissuun lähtöä!

Oletko sinä tai onko kaveripiirissäsi palvelussitoumuksen saanut, mutta ei vielä koulutuksessa oleva tuleva rauhanturvaaja? Tuolloin olisi paras aika keskustella kuntoon puolison ja perheen kanssa monta pientä ja isoa asiaa. Tähän tarjoamme konkreettisia työkaluja.

Perhe on toimiva paketti silloin, kun siinä on kaikki palaset kohdallaan, mutta mitä tapahtuu, kun yksi palanen puuttuu arjesta? Miltä tuntuu, kun läheinen ihminen onkin pian kaukana kotoa? Mistä pitäisi sopia etukäteen, miten puhua ja tulla kuulluksi? Kotiin jäävien tukiverkoston tarve korostuu entisestään. Mistä verkostoja löytyy?

Läheisten toiveista lähtenyt hanke toteutetaan Family First hyvinvointivalmennuksen ja Rauhanturvaajaliiton yhteistyönä. Valmennuksessa hahmotellaan rauhanturvaajien perheille tukiverkosto, työkalut arjesta selviämiseen rauhanturvapalveluksen ajaksi ja kotiutumisen jälkeiseen aikaan. Valmennus sisältää tapaamisia, online-tukea palveluksen aikana ja palveluksen jälkeen rauhanturvaajille ja heidän läheisilleen.

Valmennusohjelma on suunnattu rauhanturvaajien perheiden tueksi. Haluamme painottaa ennen palvelukseen lähtöä tapahtuvaa yhteisistä pelisäännöistä sopimista ja vuorovaikutuksen ja verkostojen tarkistamista. Perhelähtöisyys otetaan huomioon antamalla konkreettisia työkaluja parempaan vuorovaikutukseen ja arjen hallintaan. Valmennuksessa pääset tutustumaan myös muihin samassa elämäntilanteessa oleviin perheisiin.

Osallistujille valmennus on kokonaisuudessaan maksuton. Matkakulut korvataan halvimman kulkuneuvon mukaan. Lapset rohkaistaan ottamaan mukaan, sillä heitä halutaan myös kuulla ja tukea. Valmennuksen jälkeen osallistujille lähetetään kysely ja varmistetaan, millaista hyötyä koko hommasta oli. Ryhmä aloittaa viimeistään vuoden 2018 alussa.

Tiedustelut tulevista valmennuksista: 0453412110 tai . Molemmilla on kokemusta rauhanturvatehtävistä.

Hae tuettuja lomia

Rauhanturvaajaliitolle on myönnetty kaksi tuettua lomajaksoa, jotka järjestetään yhteistyössä Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry:n kanssa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) tuella. Lomajaksot ovat:
Työn takana -loma Suomen Ladun Kiilopäällä 15.4.-20.4.2018
ja
Meidän perheen loma Kylpylähotelli Rauhalahdessa 22.7.-27.7.2018

Lomia voi hakea aikaisintaan kolme kuukautta ennen loman alkamispäivää sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.mtlh.fi. Lue tarkkaan hakuohjeet. Puutteellisesti täytettyjä hakemuksia ei voida käsitellä. Mukaan mahtuu 10 perhettä tai 20 hlöä (minimiryhmäkoko 16 hlöä).

Loman omavastuuosuus on 20 €/vrk aikuisilta. Alle 17-vuotiailta ei peritä omavastuuta. Lomaan sisältyy täysihoito, majoitus kahden hengen huoneessa tai perhekoon mukaisissa huoneissa/huoneistoissa, lomapaikan allasosaston ja kuntosalin käyttö, yleinen vapaa-ajan ja ryhmän ohjelma.

Lomien tavoitteena on, että lomalainen kokee yhteisöllisyyttä vertaisryhmässä, saa tietoa ja ohjeita arkeen sekä virkistäytyy.

Avio-/avoparia kohden riittää yksi hakemus, jos lomaa anotaan yhdessä samalle loma-ajankohdalle. Lomatukihakemukseen merkitään sille varattuun kohtaan tieto Rauhanturvaajaliitolle varatusta lomajaksosta.
Hakeminen ei edellytä liiton jäsenyyttä. Myönteisistä lomatukipäätöksistä ilmoitetaan lomatuen saajalle n 2 kk ennen loman alkamispäivää.

Tukinet – vertaistukea liveryhmässä

Olitpa lähdössä reissuun, palveluksessa toimialueella, kotiutunut tai rauhanturvaajan puoliso, lapsi tai muu läheinen, voit liittyä keskustelemaan Rauhanturvaajaliiton liveryhmään osoitteessa www.tukinet.net. Rekisteröidy ensin nimimerkillä ja liity keskusteluun.

Liiton edustaja (yksi tai useampi), jolla on rauhanturvaajakokemusta, keskustelee ryhmässä online. Chat-kokeilu toteutetaan jokaisen kuukauden viimeisenä maanantaina klo 17-19 aikavälillä 28.8.-27.11. 2017, jonka jälkeen arvioidaan jatkon tarve. Palvelusta vastaa Suomen Rauhanturvaajaliitto. Tukinetin ylläpidosta vastaa Suomen Mielenterveysseura.

Soita luottamuksellisesti

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin päivystää 24/7 numerossa 020 769 8111. Puhumme samaa kieltä eikä kaveria edelleenkään jätetä. Tuntuipa mielen päällä oleva asia miten pieneltä tahansa, kannattaa soittaa. Jokaisella tukipuhelimeen vastaavalla on kriisinhallintakokemusta.

Virkistystä ja vertaistukea

Syksyn aikana on järjestetty kriisinhallintaveteraaneille suunnattua muutaman päivän jaksoja kuntoutuslaitoksissa ja kylpylöissä. Osallistujat ovat saaneet mahdollisuuden tarkistaa asiantuntijoiden ohjauksessa hyvinvointiaan ja elämäntapavalintojen vaikutusta ruumiin ja mielen terveyteen.

Kurssit sisältävät eri painotuksin fyysisen kunnon tarkistamista, liikuntaa, uusinta tietoa psykososiaalisesta tuesta, keskustelumahdollisuuksia ja tietenkin virkistäytymistä rennosti yhdessä.

Pilottijaksoista on saatu erittäin myönteistä palautetta. Onko paikallisyhdistykselläsi tai sinulla mielessäsi teema tai kohderyhmä, jolle voisimme yhdessä suunnitella hyvinvoinnin parantamiseen tähtäävää jaksoa? Vertaistukikoordinaattori on kuulolla liiton jäsenten aloitteille. Hyvää on varmasti vara vielä parantaa. Laita kuso kulkemaan!

Liiton sivut ja Facebook

Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki sekä Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ löydät tuoreimmat päivitykset vertaistuen asioista.

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007

 

okks

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa