Rauhanturvaajaliiton iskuryhmä

Rauhanturvaajaliiton iskuryhmä valmiina konserttiin. Risto Hämäläinen kolmas ja Harri Ruotsalainen neljäs oikealta.

Pink Floyd –legenda sanoma herätti ristiriitaisia tunteita.

Pink Floyd -yhtyeen basistina, laulajana ja lauluntekijänä legendaluokkaan nousseella Roger Watersilla on ollut tapana kutsua paikallisia veteraaneja konsertteihinsa, eikä nyt jo 75-vuotias Waters tehnyt poikkeusta myöskään Helsingissä. Us + Them -konsertissa täyteen myydyllä Hartwall Areenalla oli elokuussa mukana kymmenhenkinen Suomen Rauhanturvaajaliiton iskujoukko.

- Waters oli pyytänyt promoottorinsa kautta, että konsertin suomalainen järjestäjä Live Nation Suomi ottaisi yhteyttä täkäläisiin veteraaneihin. Sieltä tuli soitto minulle ja vastasin tietysti heti myöntävästi, Rauhanturvaajaliiton vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen selvittää.

- Alkuperäinen tarkoitus oli, että olisimme myös päässeet tapaamaan Watersia konsertin jälkeen, mutta se ei ikävä kyllä toteutunut aikataulun tiukkuuden takia, harmittelee Ryhänen.

Itse konsertissa Roger Waters tykitti ulos useamman Pink Floydin klassikon 1970-luvulta. Areenalla kuultiin muun muassa sellaiset hitit kuin Dark Side Of The Moon (vuodelta 1973), Wish You Were Here (1975) ja The Wall (1979).

Paitsi taitavana muusikkona ja lauluntekijänä Roger Waters tunnetaan myös vihaisena miehenä, joka ei epäröi tuoda omaa sanomaansa esiin musiikin lomassa. Helsingissä nostettiin korostetusti esille niin Donald Trump, maapallon kahtiajako köyhiin ja rikkaisiin kuin myös Palestiinan tilanne. Lievästi sanottuna Watersin sanoma herätti perin ristiriitaisia tunteita kuulijoissa.

- Ristiriitainen on todellakin hyvä sana kuvaamaan konserttia, oli siinä niin monta ulottuvuutta. Teknisesti suoritus oli ihan huikea, sekä visuaalisuus että äänet olivat elämys. Toinen puoli oli sitten Watersin poliittinen sanoma. En halua ottaa sen enempää asiaan kantaa, mutta suomalaisiin entisiin rauhanturvaajiin esimerkiksi Palestiinan viesti ei välttämättä kolahtanut, Harri Ruotsalainen tiivistää.

- Musiikillisesti The Wall oli rohkea veto, kuten oli myös suomalaisten lasten tuominen lavalle. Toisaalta, jos haluaisi olla skeptikko, voisi sanoa, että käytettiinkö niitä lapsia poliittisesti hyväksi, kysyy Ruotsalainen.

Pitkälti samoilla linjoilla oli myös rauhanturvaajien oma hovimuusikko Risto ”Hämis” Hämäläinen.

- Musiikillisesti tykkäsin tosi paljon samoin kuin puitteista, mutta sanoma oli liian vahva. Välillä tuntui siltä, että olisi ollut jossain vaalitilaisuudessa. Poliittinen lataus oli ihan liian vahva, näkee Hämäläinen.

- Sitäkin jäin miettimään, miksi meidät oli kutsuttu mukaan. Mahtoiko Waters luulla, että menemme konsertin jälkeen suoraan toimialueelle ja ilmoitamme paikallisille, että sota on paha asia, Hämäläinen hymähtää.

Roger Waters sai Suomesta kotiinviemisiksi myös pääsihteeri Tom Asplundin hänelle toimittaman Maailman Veteraanijärjestön ansioristin.

 

Teksti ja kuva: Asko Tanhuanpääkriha

RT 1 2019

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Naton rauhankumppanuusohjelman perustamisesta 25 vuotta
  • Kanadan rauhanturvaoperaatiot Calgaryn sotamuseossa
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 2/2019 ilmestyy 26.4 
( Aineisto viimeistään 29.3 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta