C.P.E. Productionin Plate Carrier korvaa armeijan vanhat tetsarit

Turvavälineitä vuodesta 1999 lähtien valmistaneen forssalaisen C.P.E. Production Oy:n toimitusjohtaja Harri Kolun koko olemus viestii, että mies on mielissään. Kolu esittelee puolustusvoimien käyttöön menevää Plate Carrieria eli suomeksi levynkantolaitetta, joka korvaa tetsareina tunnetut vanhat taisteluvyöt.

- Voitimme puolustusvoimien omilla antamilla spekseillä toteutetun tarjouskilpailun ja toimitukset alkoivat tämän vuoden puolella. 11 miljoonan euron kauppa on meidän historiamme suurin. Liikevaihdosta tulee nyt enää 70 prosenttia Suomen rajojen ulkopuolelta, kun luku oli aiemmin jopa 90 prosenttia, Kolu kertoo.

- Luodeilta, sirpaleilta ja teräaseilta suojaavan laitteen testaukset on pystytty tekemään omilla testilaitteistoilla. Kattavat laitteistot antavat mahdollisuuden myös tuotekehittelylle, korostaa Kolu.

Uudessa Plate Carrierissa on suojaus kovaballistiikkaa vastaan niin edessä kuin takana. Sivujen ja alasuojan suojaus puolestaan suojaa kantajaa teräaseiden iskuilta.

- C.P.E. Production on puolustusvoimien sopimuskumppani, mutta mukana on myös karstulalainen Finn-Savotta Oy, joka toimittaa tekstiiliosat alihankintana, Kolu selvittää.

Harri Kolun mukaan C.P.E. Production on nykyisin Euroopan johtava joukkojenhallintavarusteiden valmistaja, jonka tekemiä tuotteita käyttävät myös suomalaiset rauhanturvaajat. Viranomaisasiakkaita forssalaisella yrityksellä on useammasta Euroopan maasta.

- Vaativassa käytössä tärkein mittari on laatu. Olemme kahdeksan maan poliisivoimien päätoimittaja, eikä yhdessäkään maassa ole käytössä täysin samanlainen malli. Iskusuojalaitteiden valmistuksessa meillä on jopa 20 vuoden etumatka kilpailijoihin nähden, tiivistää Kolu.

Suomalaisten rauhanturvaajien käytössä olevat Haix-maihinnousukengät toimittaa puolestaan C.P.E. Productionin tytäryhtiö C.P.E. Sales Finland, jolla saksalaisen jalkinevalmistajan edustus on ollut kymmenisen vuotta. Haixeja menee Suomessa viranomaiskäyttöön laajalla sektorilla, mutta tarjolla on myös vapaa-ajan jalkineita.

Suomen puolustusvoimille C.P.E. Production tekee lisäksi voimankäytön harjoituspuvut, joita käytetään myös puolustusvoimien sotilaspoliisien harjoittelussa, rauhanturvaajien rotaatiokoulutuksessa ja Libanonissa. Ensimmäinen asiakas tällä sektorilla oli jo 1990-luvun puolivälissä Norjan armeija, missä haluttiin harjoittelun tuntuvan mahdollisimman realistiselta.

- Meidän motiivimme on yksinkertainen eli Train as You Fight – Fight as You Train, Harri Kolu sanoo.

- Aina, kun tapaan puolustusvoimien edustajia ihmettelen, miksi näitä pukuja ei käytetä myös varusmiesten koulutuksessa, hän ihmettelee.

C.P.E. Productionin taustalta löytyy 1970-luvulla toimintansa aloittanut Kohon jääkiekkovarustetehdas. Kohon toiminta loppui 1999, kun sen omistajaksi tullut amerikkalainen CCM halusi keskittyä Euroopassa Jofan markkinoimiseen.

- Kun aloitimme vuonna 1999 täysin tyhjästä, oli toimitusjohtajan eli itseni lisäksi töissä kaksi ompelijaa. Nyt meitä on 60 ja liikevaihtokin taitaa nousta ensimmäisen kerran yli kymmenen miljoonan, vertaa Kolu.

Harri Kolun mukaan suojavarusteiden tuotekehittelyn avainsana on liikkuvuus, joka on ollut jo pitkään C.P.E. Productionin ydinaluetta. Koko ajan kehittyvät materiaalit voivat kuitenkin muuttaa tulevaisuutta hyvinkin äkkiä.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää

C.P.E. Production 

kriha

RT 1 2019

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Naton rauhankumppanuusohjelman perustamisesta 25 vuotta
  • Kanadan rauhanturvaoperaatiot Calgaryn sotamuseossa
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 2/2019 ilmestyy 26.4 
( Aineisto viimeistään 29.3 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

www.Autonvaraosat24.FI

Rauhanturvaaja 40 vuotta