Rauhanturvaaja

Arkisto

Paavo Kiljunen hoitaa tehtävää kesäkuun loppuun asti.

Parhaillaan Syyrian UNDOF-operaation apulaiskomentajana työskentelevä prikaatikenraali Mauri Koskela on Suomen Rauhanturvaajaliiton uusi puheenjohtaja. 57-vuotias Koskela valittiin tehtävään Kuusamon Rukalla lokakuun lopulla järjestetyssä liittokokouksessa.

Vahdinvaihto liitossa tapahtuu ensi kesänä, kun Koskela palaa takaisin kotimaahan. Nykyinen puheenjohtaja Paavo Kiljunen on lupautunut johtamaan liittoa 30.6.2018 asti ja Koskelan ensimmäinen virallinen päivä puheenjohtajana on 1.7.2018.

Rauhanturvaajaliitto sai Kuusamossa myös uuden varapuheenjohtajan, kun helsinkiläinen Kirsti Kujanpää löi tehtävää aiemmin hoitaneen Tom Asplundin vaalissa äänin 79-45. Toisena varapuheenjohtajana jatkaa Esko Hakulinen.

Liiton hallitukseen oli tarjolla peräti kymmenen ehdokasta, joista valituiksi tulivat Hannu Piispanen (74 ääntä), Ilkka Koskinen (63), Susanna Lindemark (47) ja Tom Asplund (46). Lindemark ja Koskinen ovat uusia hallituksessa. Lahtelainen Koskinen on toki istunut siellä aiemminkin, mutta välissä oli pitkähkö tauko.

Hallituksen ulkopuolelle ehdokkaista jäivät nyt Juha Laine (8), Matti Lonnakko (19), Tuomas Oinonen (22), Teuvo Riikonen (8), Kirka Walden (12) ja Pauli Yli-Hakkola (15).

Vuoden rauhanturvaaja liikuttui valinnastaan

Kuusamossa palkittiin virallisesti myös Vuoden Rauhanturvaaja Tarja Raappana, joka kertoi olevansa liikuttunut saamastaan huomiosta.

- En ole tehnyt urotekoja, olen ollut vain pieni osa suuria kokonaisuuksia hoitamassa omaa arkista tehtävääni. Olen niin kansainvälisissä tehtävissä kuin Suomessakin katsonut velvollisuudekseni noudattaa yhtä YK:n tämän vuoden teemoista ”Puolusta jonkun oikeuksia”, sanoi Raappana iltajuhlassa pitämässään koskettavassa kiitospuheessa.

- Minun työkaluni useissa operaatioissa on ollut YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma 1325 ”Naiset, rauha ja turvallisuus”. Päätöslauselman päätavoitteina on vahvistaa naisten roolia ja päätösvaltaa konfliktien ehkäisyssä, ratkaisemisessa ja rauhanrakentamisessa, lisätä merkittävästi naisten ja tyttöjen suojelua ja ihmisoikeuksien toteutumista sekä turvallisuutta ja siihen vaikuttavia tekijöitä, itseään enemmän siviilikriisinhallinnan asiantuntijana pitävä Raappana jatkoi.

- Toukokuussa osaltani päättyneessä Resolute Support- operaatiossa, jonka tehtävänä on tukea Afganistanin hallitusta saavuttamaan ja ylläpitämään turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi, koin tärkeiksi tehtävikseni yhdenvertaisuuskehityksen edistämisen, naisten osallistamisen, puitteiden ja uskon luomisen, naisten ja miesten yhdessä toimimisen, motivoimisen ja roolimallina olemisen, Vuoden rauhanturvaaja tiivisti.

Palkintosadetta Rukan iltajuhlassa

Kuusamon iltajuhlassa jaettiin tuttuun tapaan myös runsaasti erilaisia huomionosoituksia ansioituneille rauhanturvaajaveteraaneille. Valtiollisilla kunniamerkeillä palkittiin Eero Virkkunen (SVR R), Timo Kaikkonen (SL R) ja Ilkka Koskinen (SVR AR). Ilkka Halonen sai puolestaan pohjoismaisen kultaisen ansioristin.

Suomen Rauhanturvaajaliiton ensimmäisen luokan ansioristi luovutettiin Ahti Virolaiselle ja toisen luokan ristit Eero Kaarikivelle ja Olli Lindstamille. Liiton mitalin kävivät pokkaamassa tai niiaamassa Karoliina Hofmann, Antti Kipinä, Tenho Palosaari, Esa Salonen, Jarmo-Olof Varhimo, Kalle Parkkila ja Pekka Väätäinen. Jorma Sallisen rintaan ripustettiin Nobel-risti.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää

 

Rauhanturvaaja

Arkisto

Julkaisija:

small logoSuomen Rauhanturvaajaliitto ry

 rauhanturvaajaliitto.fi

Seuraa Rauhanturvaajaliittoa sosiaalisessa mediassa