Laitilan Terveyskodin henkilökuntaa yhteiskuvassa kuntoutukseen tulleiden rauhanturvaajien kanssa. Vasemmalla Pia Luukkanen, Sami Ijäs, Arja Kortteinen, Pekka Puolakka, Mikael Ryhänen ja Timo Heikkinen. (Teuvo Tikkanen)Laitilan Terveyskodin henkilökuntaa yhteiskuvassa kuntoutukseen tulleiden rauhanturvaajien kanssa. Vasemmalla Pia Luukkanen, Sami Ijäs, Arja Kortteinen, Pekka Puolakka, Mikael Ryhänen ja Timo Heikkinen. (Teuvo Tikkanen)

Laitilan Terveyskoti toimi jälleen vammautuneiden rauhanturvaajien kuntoutuspaikkana 11.11.- 15.11. 2019. Mukana oli viisi rauhanturvaajaa.

Terveyskodin toimitusjohtaja Marianne Rapala kertoo heidän tehneen veteraanityötä jo 35 vuotta. Marianne itse on ollut tässä työssä myös 35 vuotta.

-Rauhanturvaajat ovat hyvä jatkumo veteraanityölle. Saamme kehittää ja tuoda koko ajan uutta toimintaa. Veteraanit ovat aina olleet hyvin kiitollisia ja tyytyväisiä meihin. Toivomme myös rauhanturvaajien olevan tyytyväisiä tähän toimintaan.

- Rauhanturvaajatkin ovat eri ikäisiä ihmisiä ja on aina erilaisia taustoja. Silloin meidän henkilökuntamme kehittyy. Mikään ei kuitenkaan korvaa vertaistukea. Tunnelma ja ilmapiiri on ollut kuntoutuksessamme aina hyvä, kiteyttää Rapalaa.

Kaiken kokeneet rauhanturvaajat

Itse aikanaan Namibiassa vammautunut Timo Heikkinen arvioi nykyistä tilannetta vammautuneiden rauhanturvaajien osalta.

- Sotilastapaturmalaki saatiin korjattua. Väite, että meillä ei kuitenkaan ole tarpeeksi kokemusta uudesta laista, ei pidä paikkaansa. On olemassa erilaisia taudinluokituksia, eurooppalainen, jossa on erikoisia aikarajoja ja sitten amerikkalainen taudinluokitus, jossa aikarajat on poistettu.

Rauhanturvaaja Pekka Puolakka palveli Libanonissa 1984. Hänen tarinansa ja kokemuksensa ovat käsittämättömän kovat.

- Kaikki alkoi helikopterionnettomuudesta, mutta se ei riittänyt, sitten alkoi tapahtua…

Mikael Ryhänen puolestaan palveli Libanonissa, Makedoniassa ja Operaatio Atlantassa. Hän on tyytyväinen Laitilan kuntoutukseen.

- Tällaiset tapaamiset ovat tärkeitä. Täällä kaikki ymmärtävät toisiaan ja tärkeintä on, et jää yksin. On perhetapahtumia ja vertaistukitapahtumia.

Kokenut vapaa-ajanohjaaja – me haluamme auttaa

Anja Kortteinen on toiminut 20 vuotta Terveyskodissa vapaa-ajanohjaajana. Hänen mukaansa Laitilassa on erittäin moderneja laitteita kuntoutukseen.

- Tällainen aika pieni kompakti talo sopii hyvin näihin aktiviteetteihin. Rauhanturvaajat haluavat aina tulla tänne. Me haluamme myös tarkalla korvalla kuunnella rauhanturvaajien toiveita ja ideoita.

Kortteinen toteaa, että rauhanturvaajille on aina järjestetty omat tilat, joissa he saavat olla rauhassa muulta hälinältä. Kaiken toiminnan lisäksi tärkeää on lepo ja huilaaminen.

Aktiivinen Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit

Juha Arsalo toimii Vammautuneet Kriisinhallintaveteraanit -yhdistyksen puheenjohtajana. Hän on palvellut Kosovossa ja Afganistanissa. Arsalo on nähnyt tilanteen kehittymisen Suomessa.

Arsalo kehuu Laitilaa, hänen mukaansa siellä kaveri otetaan kokonaisvaltaisesti haltuun.

- Hyvin tärkeää on traumaterapia, jonka Laitila hankkii ulkopuolelta. Tällaista terapiaa arvostivat kaikki nyt kuntoutuksessa olleet.

Arsalo arvioi nykyistä tilannetta.

- Ongelma on rahoitus, edetään kädestä suuhun. Valtiokonttori ei edelleenkään tarjoa rahoitusta. Me saamme nykyään rahaa useilta yksityishenkilöiltä. Tietyistä yhdistyksistä olemme myös saaneet tukea, kertoo Arsalo.

Yksi viikko kuntoutusta rauhanturvaajaa kohden maksaa 2 000 euroa.

Eero Kuisma seuraa edelleen tilannetta

Eero Kuisma toimi Laitilan Terveyskodin toimitusjohtajana monet vuodet. Hänet muistetaan rauhanturvaajien kuntoutuksen uraauurtavana ja peräänantamattomana kehittäjänä. Eero muistelee, että kuusi vuotta siinä meni ennen kuin saatiin tuloksia aikaan.

- Tuntuu hyvältä, että päästiin eteenpäin. Siis, että kaikki vammautuneet pääsevät hoitoon Nyt on uusi laki, mutta aloittaminen oli yliluonnollisen hankalaa. Nyt pakostakin mennään eteenpäin, viimeistään viiden vuoden aikana saavutetaan riittävä taso. Siis päästään alkuperäiseen tavoitteeseen. Nyt meidän asiamme takana on jo kaikki suomalaiset. Rauhanturvaajat ovat suomalaisia sotilaita ja heistä täytyy pitää hyvää huolta.

Kokonaispaketti saadaan kohta aikaan. Majuri Eero voi hyvin, seuraa urheilua ja käy Saksassa asti katsomassa jalkapalloa.

 

okks

 

 

 

kriha

rt6 19

Lehdessä lisäksi mm: 

  • Lapset ja miina
  • Inferno - keidas Kyproksen vuorilla
  • Kentän uutiset sekä paljon muuta..

 

Seuraava lehti:
Numero 1/2020 ilmestyy 28.2 
( Aineisto viimeistään 24.1 )

 

Liity Rauhanturvaajaliiton 
jäseneksi: Saat lehden ja paljon muuta.

Rauhanturvaaja 40 vuotta