Rauhanturvaaja 1/15

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Haastattelin tähän lehteen kahta oman alansa huippuammattilaista, ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikköä johtavaa suurlähettiläs Mikko Kinnusta sekä Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö ETYJ:n parlamentaarisen yleiskokouksen presidenttinä toimivaa kansanedustaja Ilkka Kanervaa. Molempien kanssa aiheena oli kriisinhallinta, erityisesti Ukraina. 

Mikko Kinnunen sanoi sen, minkä me kaikki ex-rauhanturvaajat tiedämmekin eli rauhanturvaaminen on paitsi kiillottanut pienen Suomen kilpeä maailmalla myös tuottanut hyvin koulutettua ja motivoitunutta väkeä kotimaan sodanajan joukkoihin. Senkin kaikki tietänevät, ettei paluuta ”Suomeen rauhanturvaamisen suurvaltana” enää ole. Suurin syy tähän on Kinnusen mukaan raha – rauhanturvaamiseen varattu summa laskee nykyisestä 120 miljoonan euron vuositasosta 60 miljoonaan.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Perinteen mukaan morsiamen hääasussa pitää olla jotain vanhaa, jotain uutta, jotain sinistä ja jotain lainattua. Ajatusta voidaan soveltaa myös rauhanturvaajien järjestötoimintaan. Liiton ja jäsenyhdistysten toiminnalla on hyvä perusta, joka pohjautuu vanhaan, tuttuun ja turvalliseen. Toimintavuodet muistuttavat kuitenkin toisiaan. Aktiivitoimijoiden ydinjoukko ikääntyy. Tilinpäätökset tehdään ja hallitukset valitaan. Nuorempia käsiä ei nouse, kun tarvitaan vapaaehtoisia luottamustehtäviin tai talkoisiin. Eipä niitä ole paikallakaan nosteltaviksi. Kunniakkaat mutta jo kauhtuneet intialaiset univormut ja oliivinvihreät lämpöpuserot erilaisissa tapahtumissa välittävät kuvaa rauhanturvaamisesta. Suhtautuminen uusiin ajatuksiin ei välttämättä rohkaise niitä esittämään.

Saavutetun aseman ylläpitämiseksi tarvitaan myös jotain uutta.

Ilkka Kanerva

Ilkka Kanerva on kiistatta yksi osaavimmista nykysuomalaisista puhujista, Kanervalla on kadehdittava taito puhua uskottavasti vaikka sikataloudesta, vaikka hän ei tietäisi sioista yhtään mitään.

Mutta kansainvälisestä politiikasta ja rauhantekemisestä Euroopan turvallisuusja yhteistyöjärjestö ETYJ:in parlamentaarisen yleiskokouksen istuva presidentti tietää, enemmän tämän sektorin osaamisesta lienee tietoa ja kokemusta ainoastaan presidentti Martti Ahtisaarella.

Mikko Kinnunen

Ulkoministeriön turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikön päällikkö Mikko Kinnunen sanoo näkevänsä sotilaalliseen kriisinhallintaan osallistumisen monessakin mielessä tärkeänä asiana Suomelle. Tänä päivänä osallistumisen mittakaavaa määrää Kinnusen mukaan entistä selvemmin raha. Jos sitä ei ole, on turha haaveilla paluusta aikaan, jolloin Suomi oli vielä rauhanturvaamisen suurvalta.

Petri Hulkko

Vuoden vaihteessa voimaan astuneen puolustusvoimauudistuksen yhteydessä toteutettiin maavoimissa myös kriisinhallinnan johtosuhdemuutos. Tehtyjen suunnitelmien perusteella on tätä kirjoittaessa toimittu nyt noin kuukausi. Näyttää siltä, että suurista muutoksista on selvitty kunnialla, vaikka puolustusvoimissa kaikkien vuoden vaihteessa toteutettujen muutosten yhteenlaskettu vaikuttavuus on häkellyttävä.