Evangelos Savva

Kyproksen uudella Suomen suurlähettiläällä Evangelos Savvalla on aikaisemmassa toiminnassaan ollut merkittävä tehtävä rauhanturvaajien kanssa. Savva oli Kyproksen ulkoministeriössä yhteyshenkilö UNFICYP:n esikuntaan päin. Tässä tehtävässä hän perehtyi perusteellisesti rauhanturvatehtäviin Kyproksella.

Evangelos Savva on syntynyt Larnacassa ja opiskellut USA:ssa valtio-oppia. Aikaisempia komennuspaikkoja ovat olleet Tel-Aviv, Berliini ja Lontoo. Suomen komennuksesta Savva sanoo olleensa onnellinen.

– Suomi on aktiivinen Euroopan Unionin maa. Kyproslaiset tuntevat Suomen oikein hyvin. Kun minulta kysyttiin; haluanko lähteä Suomeen, vastaus oli helppo, haluan ja mielelläni lähden, toteaa suurlähettiläs. Suurlähettilään mukaan Suomen asema Kyproksen rauhanturvatehtävissä oli alusta lähtien vahva.

– Suomi oli tuolloin voimakas liittoutumaton maa. Se oli myös Kyprokselle tärkeää. Kaikki tietävät suomalaisten osaamisen sotilaina ja rauhanturvaajina. Suomalaiset hoitivat eteen tulevia tehtäviä aina ammattimaisesti ja määrätietoisesti. Kyproksella ollaan kiitollisia Suomelle ja ihmiset arvostavat edelleen suomalaisten sotilaiden työtä ja heidän apuaan vaikeina aikoina, korostaa suurlähettiläs.

Suurlähettiläs Savvan mukaan Kyproksen yhdistymisneuvottelut ovat nyt pysähdyksissä Turkin aggressiivisuuden tähden Itäisen Välimeren talousvyöhykkeellä.

– Kyproksen hallitus haluaa koko ajan yhdistynyttä Kyprosta. Kyproksen turkkilaisten johto toivoo ehdotuksillaan kahta erillistä valtiota, hän näkee. Lähettilään mukaan Turkki on osa ongelmaa miehittämällä Kyprosta. Suurlähettiläs Savva haluaa kehittää Suomen ja Kyproksen suhteita edelleen ja laajamittaisesti.

– Meillä on hyvät lähtökohdat. Voimme kehittää yhteistyötä EU:n puitteissa taloudessa. Kyproslaisten pitää löytää myös Suomi matkakohteena.

 Suurlähettiläs haluaa yhteistyötä monilla muillakin alueilla. Yliopistojen välinen yhteistyö on yksi hieno tapa kehittää suhteita. Hyviä uutisia on Finnairin päätös aloittaa lennot Paphokseen.

 Savva haluaa myös laittaa Kyproksen entistä paremmin maailman kartalle.

– Kyproksella on paljon tarjottavaa. Haluan edistää suomalaisten tietoisuutta Kyproksesta. Me kyproslaiset haluamme puhua paljosta muustakin kuin konfliktista saarella.

– Olen erikoisessa ja onnellisessa asemassa Suomessa. Minulla on valtava määrä ”lähettiläitä ja tiedottajia” suomalaisia rauhanturvaajia rinnallani, sanoo Kyproksen uusi suurlähettiläs Evangelos Savva.

 

Teksti: Teuvo Tikkanen