Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Perinteen mukaan morsiamen hääasussa pitää olla jotain vanhaa, jotain uutta, jotain sinistä ja jotain lainattua. Ajatusta voidaan soveltaa myös rauhanturvaajien järjestötoimintaan. Liiton ja jäsenyhdistysten toiminnalla on hyvä perusta, joka pohjautuu vanhaan, tuttuun ja turvalliseen. Toimintavuodet muistuttavat kuitenkin toisiaan. Aktiivitoimijoiden ydinjoukko ikääntyy. Tilinpäätökset tehdään ja hallitukset valitaan. Nuorempia käsiä ei nouse, kun tarvitaan vapaaehtoisia luottamustehtäviin tai talkoisiin. Eipä niitä ole paikallakaan nosteltaviksi. Kunniakkaat mutta jo kauhtuneet intialaiset univormut ja oliivinvihreät lämpöpuserot erilaisissa tapahtumissa välittävät kuvaa rauhanturvaamisesta. Suhtautuminen uusiin ajatuksiin ei välttämättä rohkaise niitä esittämään.

Saavutetun aseman ylläpitämiseksi tarvitaan myös jotain uutta.

Tarvitaan myös vallattomia sinisiä ajatuksia, jotka voivat kypsyä konkreettisiksi kehittämistoimenpiteiksi. Toiminnan sisällön kehittäminen ei kyseenalaista perinteisen toiminnan kestäviä osia. Sininen barettikin säilyttää taatusti arvonsa muunväristen rinnalla. Liitto on onnistunut päätehtävässään valtakunnallisella tasolla varsin hyvin. Kriisinhallintaveteraanien asia etenee. Mikäli haluamme olla myös maanpuolustusjärjestö muutenkin kuin paperilla, tarvitaan toimintaan myös sijoitusikäisiä reserviläisiä. Nuoremmat kykenevät myös parhaiten järjestämään ikäisiään kiinnostavaa toimintaa. Strategiatyö vuosille 2016–2020 on vielä kesken. Kentän ääntäkin kysyttiin taas vuoden alussa. Kyselyn tulos tukee valittuja toiminnan päälinjoja. Olennaista uutta kysely ei tuottanut.

Rauhanturvaajaliitto ei ole ainoa järjestö, jolla on vaikeuksia houkutella nuorempia mukaan. Asiamme on kuitenkin niin tärkeä, että ponnisteluja kannattaa haasteista huolimatta jatkaa. Ilman virkeitä yhdistyksiä ei ole liittoakaan. Yhdessä tavoittelemme rauhanturvaajien yhteisöä, missä löytyy jotain kiinnostavaa kaikenikäisille. Kokemus isänmaan palvelemisesta ulkomailla yhdistää. Tämä ainutlaatuinen kokemus antaa mahdollisuuden välittää kolmen sukupolven kavereista lähes 60 vuoden ajalta. Ja sitten se lainattu. Lainattua voisi olla se tapa, millä sotiemme veteraanit – miehet ja naiset – huolehtivat toisistaan Suomea pelastaessaan ja sen jälkeen.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja