Rauhanturvaaja 2/15

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Arvostettu ja armoitettu pilapiirtäjä Kari Suomalainen kuvasi sotaveteraanin ”Römpän ukkona”, kuivankälväkkänä väkäleukana hahmona, joka ajeli Pappa-Tunturilla ja piti poliisit varpaisillaan.

Jos Kari eläisi, piirtäisi hän rauhanturvaveteraanin varmaankin samalla tavalla kuin Rauhanturvaaja-lehden Olli Arvola sen tekee – lihaksikkaana Fasuna, joka ajelee tähtinokkaisella nelipyörällä. Hahmon päässä olisi tietysti kivittäjä, baretti tai sininen kypärä. Römpän ukolla ei kypärää ollut. Poliisit sitä kerran kyselivät, kun pappa ajeli mopolla paljain päin. Selitys kuului, että ”Kypärä on Syvärillä, saatana”.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Maaliskuun lopulla puolustusministeri vahvisti allekirjoituksellaan jatkolinjaukset kansalliselle kriisinhallinnan veteraaniohjelmalle. Ohjelma on poikkihallinnollinen, ja sen toteutumiseen tarvitaan useamman hallinnonalan yhteistyötä. Rauhanturvaajaliitolla on ohjelman toteutuksessa keskeinen vapaaehtoistoimijan rooli.

Uudistettava tapaturmalainsäädäntö tulee olemaan kaiken perusta. Liitto seuraa lain valmistelua tarkasti ja vaikuttaa sen sisältöön yhdessä vammautuneiden järjestön kanssa. Nyt on mahdollisuus hoitaa lakiperusta sellaiseksi, etteivät operaatioissa kolhuja saaneet joudu enää pompoteltaviksi. Fyysisesti tai henkisesti vammautuneella, joka on ollut toteuttamassa isänmaan antamaa tehtävää, on oikeus saada asiansa kuntoon yhden luukun kautta.

ValtiokonttoriKansallisen kriisinhallinnan veteraaniohjelmaa on hiottu, ja maaliskuussa puolustusministeri Carl Haglund hyväksyi ohjelman tavoitteet ja toimenpiteet vuosille 2015–2019.

Valtiokonttori on ollut tiiviisti mukana ohjelman laatimisessa yhdessä puolustushallinnon, sosiaali- ja terveysministeriön, Suomen rauhanturvaajaliiton sekä puolustushallinnon henkilöstöä edustavien ammattijärjestöjen kanssa. Päätavoitteeksi vuosille 2015–2019 nousi kattavan tukiverkon luominen kriisinhallintaveteraaneille.

Seppo Toivonen

Maavoimien komentaja, kenraaliluutnantti Seppo Toivonen sanoo suoraan, että mahdollisuus toimia monikansallisen taisteluosaston komentajana Kosovon KFOR -operaatiossa 2009–10 antoi paljon kokeneelle upseerille.

Toivonen kuvaa uransa ensimmäistä kriisinhallintakokemusta osuvasti monellakin tapaa uudeksi aluksi.

– Työ kriisinhallintaoperaatiossa on myös henkilökohtainen testija mittaus. Siellä ei aikaisemmilla meriiteillä ole mitään merkitystä Monikansallisessa ympäristössä sinua arvioidaan vain niillä perusteilla, mitä siellä osaat ja teet. Vanha ei paina, kun joudut osoittamaan osaamisesi ja kyvykkyytesi kokonaan uusille ihmisille, Toivonen vertaa.

Kalle Seppälä

Euroopan unionin EUFOR RCA-operaation päättymisen myötä loppui myös reilun parinkymmenen suomalaisen sotilaan työ Keski-Afrikan tasavallassa.

Kotiin viimeiset suomalaiset palasivat kansallisen vanhimman tehtävää hoitaneen everstiluutnantti Kalle Seppälän johdolla maaliskuun alussa. Kaikkineen operaatio kesti kymmenen kuukautta, minä aikana Afrikassa ehti käydä reilut 40 suomalaista.

– Positiivisinta oli nähdä, että suomalainen kalusto, koulutus ja kielitaito kestävät vertailun minkä tahansa muun maan kanssa. Meidän reserviläistemme monipuolinen osaaminen herätti ihastusta myös ammattiarmeijoissa, Seppälä tiivistää.