Rauhanturvaaja 3/16

Kesäkaupungin juhlakausi huipentuu 13.8.

Tapahtumia kuin Tel Avivin yössä

Rauhanturvaajaliiton kesäpäivillä Savonlinnassa juhlitaan rennolla otteella rauhanturvaamisen 60. juhlavuotta. Kesäpäivien teemaksi on valittu koko rauhanturvaajayhteisöä koskeva "Rauhanturvaaja ja läheiset". Nyt on siis aika lastata posekaverit ja puolisot läyhyyn, heittää partiojuomat ja muu materiaali takapaksiin ja suunnata kohti Savonlinnaa – Suomen kesäkaupunkia.

 

"Nyt meitä jo uskotaan"

VVK Ry

Laitilan Terveyskotiin kuntoutukseen saapuneet rauhanturvaajat pääsivät tutustumaan myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaaseen toimitusjohtaja Rami Aarikan johdolla.

 

Tienvarsipommin uhriksi Afganistanissa helmikuussa 2011 joutunut parolalainen opistoupseeri Pekka Jylhä on yksi niistä suomalaisista rauhanturvaajista, jotka ovat joutuneet taistelemaan saadakseen korvausta vammojensa hoidosta. Työkykynsä menettäneelle Jylhälle väitettiin pian räjähdyksen jälkeen, että osa hänen vammoistaan oli varmasti syntynyt jo kotimaassa.

- Olin myös yksi niistä, jotka antoivat palveluksessa vammautuneiden kasvot julkisuuteen. Heti seuraavalla viikolla sain kutsun puolustusministerin puheille ja sen jälkeen asiat ovat edenneet kiitettävää vauhtia. Olemme kulkeneet tuskallisia ja ikäviä polkuja, mutta nyt on päästy oikeaan risteykseen, Jylhä tiivistää.

Viimeinen lakimies kahdessa eri operaatiossa

Markku Saarikannas

Markku Saarikannas kuvattuna Espan lavan edustalla Helsingissä YK:n kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä 29.5.2016. eli samana päivänä, jolloin valinta vuoden rauhanturvaajaksi julkistettiin.

 

Vuoden rauhanturvaajaksi valittu helsinkiläinen varatuomari ja resrvin kapteeniluutnantti Markku Saarikannas, 59, voi sanoa olleensa ammattikuntansa viimeinen kahdessa eri operaatiossa. Sotilaslakimiehenä palvellut Saarikannas oli sopeuttamassa laajamittaisempaa Kosovon operaatiota suomalaisten osalta vuonna 2010 nykytilaan ja viime tammikuussa hän kotiutui vastaavasta tehtävästä Afganistanista 500 palveluspäivän jälkeen.

"Jokainen reissu on antanut paljon"

Markku Nikkilä ja Paavo Kiljunen

Markku Nikkilä vakuuttaa nauttineensa kaikista puolustusvoimien palveluksessa viettämistään vuosista – yhteensä niitä on jo yli 40, mutta yhtäläisesti hän  sanoo odottavansa innolla siirtymistä reserviin. Sen aika koittaa elokuun lopussa. Kenraaliluutnantti Nikkilä täyttää 60 vuotta 14.8.

Rauhanturvaaja-lehti toteuttaa ensi lokakuussa, 25. - 31.10.2016 paljon toivotun lukijamatkan rauhanturvaamisen lähteille New Yorkiin ja Washingtoniin. Vastuullisena matkanjärjestäjänä toimii Starlight Tours, jonka kanssa on aiemmin toteutettu useampia lukijamatkoja Lähi-itään. Matkanjohtajana toimii päätoimittaja Asko Tanhuanpää ja ohjelman suunnittelussa on oltut apuna Kyproksen rauhanturvaajaveteraani Pertti Torstila.

Matkasta kiinnostuneiden kannattaa pitää kiirettä, sillä mukaan sopii vain 30 ensimmäistä. Ilmoittautumiset suoraan matkatoimistoon, jonka osoite löytyy jäljempänä.