suez2

Yhdistyneiden Kansakuntien Suomen Komppania – YKSK – oli ensimmäinen suomalainen YK:n rauhanturvajoukko. Se on myös ainoa, joka toimi 50-luvulla. Se lähti suorittamaan tehtäväänsä 10. päivä joulukuuta 1956.

Millainen oli vuosi 1956?

Jorma ReinimaaSuomi oli hyväksytty YK:n jäseneksi edellisenä vuonna. Sodan päättymisestä oli yksitoista vuotta. Viimeinen sotakorvausjuna oli lähtenyt kolme vuotta aikaisemmin. Säännöstely oli päättynyt kaksi vuotta aikaisemmin ja ostokortit jäänet historiaan, viimeisenä kahvi. Urho Kaleva Kekkonen valittiin Tasavallan Presidentiksi. Porkkala saatiin takaisin. Elokuva Tuntematon sotilas tuli elokuvateattereihin. Radiossa soi Muistako Monrepos'n nuoren Annikki Tähden laulamana ja Doris Day lauloi Que sera, sera, suomeksi Kenpä tietäis sen.

Televisiota ei ollut, eikä ulkomailla käyty, mitä jotkut harvat Ruottissa. Autoja oli erittäin harvoilla.

Amerikasta oli tihkunut tietoa uudesta kummallisesta musiikista. Tunnettu musiikkimies Paavo Einiö kirjoitti siitä: "Rock'n roll ei varmastikaan tule meillä leviämään yhtä laajoihin piireihin kuin mambo."

Viides päivä marraskuuta YK pääsihteeri Dag Hammarskjöld pyysi Suomen YK:n lähettilästä tiedustelemaan osallistuisiko Suomi perustettaviin YK:n joukkoihin.  Myönteinen vastaus lähti Suomesta heti ja 28. päivä marraskuuta oli komppania koossa Merikasarmilla. Hakijoita oli yli 1700 ja niistä valittiin noin 230 reserviläistä. Koulutukseen ei jäänyt aikaa, mutta kukaan ei olisi tiennyt mihin kouluttaakaan.

Mitään aikaisempaa kokemusta YK:n joukoista ei oikeastaan ollut. United Nations Emergency Force panttiin kokoon hirveällä kiireellä.

Ensimmäinen ongelma oli millä erottaa YK:n joukot muista sotilasjoukoista. Egyptissä oli silloin ranskalaisia, englantilaisia ja israelilaisia joukkoja ja Egyptin oma armeija. Nyt maahan tuli sotilasyksiköitä kymmenestä eri maasta ja kaikilla oli erilaiset univormut.

Joku sai loistavan ajatuksen. USA:n armeijan teräskypärän alla oli muovinen erillinen sisäosa. USA:n kuudes laivasto Napolissa maalasi näitä 10 000 kappaletta sinisiksi. Heti kun YK:n joukkoja saapui maahan, he saivat päähänsä YK:n sinisen kypärän. Niin saivat suomalaiset kuljetuserien laskeutuessa Abu Suweirin lentotukikohtaan 11. päivä joulukuuta.

Niin sain minäkin. Se päässä keittelin leipälaukusta löytyneestä rusinapaketista rusinasoppaa pakissa nuotiolla kun huolto ei ensimmäisenä päivänä toiminut. Vanikan kanssa sillä lähti nälkä.

YK.n joukkojen sinisen baskerin saimme joulunaatonaattona Port Saidissa. Baskereiksi me niitä sanoimme koska suomen kielessä ei baretti sanaa vielä ollut. Ne eivät olleet heti saatavilla, vaan ne piti ensin tehdä. Ihmettelimme tällaista myssyä. Kukaan ei ollut tämmöisesta sotilapäähineestä kuullut. Mitenkä tää pannaan päähän? Englantilaisilla miehitysjoukoiilla oli näitä nähty ja sen mukaisesti niitä päähän koetettiin laittaa.

Sininen kypärä oli mukavampi pitää ja sitä pidettiin mielellään.

Jorma Reinimaa ja Jaakko ÅkerlundSeuraava YK:n ongelma oli mistä saada autoja joukoille. Taas keksittiin luova ratkaisu. Port Said oli täynnä englantilaisten miehitysjoukkojen sotilasajoneuvoja. Ostetaan niiltä! Englantilaiset myivät mielellään, ei tarvinnut rahdata niitä takaisin Englantiin. Bedford maastokuorma-autoja ja Landrovereita. Ne jaettiin heti joukoille, jotka maalasivat ne välittömästi valkoisiksi ja kylkiin mustat kirjaimet UN. Myöhemmin saatiin lisää ajoneuvoja eri lähteistä.

Englantilaiset West Yorks -rykmentin sotilaat ihmettelemässä suomalaisten Bedfordia. Port Saidissa joulukuussa. Tämä on ensimmäinen kuva valkoisesta suomalaisesta YK – ajoneuvosta.

Komppania vartioi Port Saidin satamaa raivaavia raivausaluksia ja siirtyi sitten Siinaille seuraamaan vetäytyviä israelilaisia. Komppania jäi Sharm el Sheikhiin ja varmisti sieltä vapaan merenkulun Tiranan salmessa.

Sitten edelleen Gazaan, uudet miehet tulivat Suomesta, vanhat palasivat ja jotkut jatkoivat toiset kuusi kuukautta. Vartioitiin demarkaatiolinjaa ja uudelleen Sharm el Sheikhiä.

Vuoden 1957 lopussa komppania palasi Suomeen. Miehet luovuttivat varusteensa ja lähtivät ilman seremonioita kotiin. Homma oli tehty.

YK:n joukot, siis UNEF, olivat tehtävässään kymmenen vuotta ja Egyptin ja Israelin raja oli tuon ajan täysin rauhallinen. Sitten Egyptin presidentti käski YK:n joukot pois ja sota alkoi välittömästi. Pitkää rauhan aikaa ei ollut käytetty poliittisen ratkaisun löytämiseksi.

Vuonna 1978 Egypti ja Israel tekivät rauhan. Se rauha on pitänyt.

 

Teksti: Jorma Reinimaa
Kuvat: Matti Korhonen ja Asko Tanhuanpää

 

 

lomalinja