Libanonissa 1998-99 palvellut Otto Linna odottaa paljon kehittämältään paikannuslaitteelta

Otto Linna ja Jere "Yepzon" Linna

Tamperelainen Otto Linna on siinä mielessä tyypillinen suomalainen rauhanturvaaja, että isoimmat otsikot hänestä kirjoitetaan vasta pitkän aikaa palvelusajan jälkeen. Linna, 39, palveli Libanonissa vuosina 1998-99 autonkuljettajana, mutta otsikoiden aika on vasta nyt.

Otto Linnan vie otsikoihin hänen syksyllä 2013 perustamansa yritys Yepzon ja samanniminen mobiilipohjainen paikannuslaite Yepzon. Linna sanoo kursailematta, että laitteen mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat.

- Kunhan mennään kymmenen vuotta eteenpäin, on tekniikka jo niin pientä ja halpaa, että paikannuslaite saadaan liitettyä melkein mihin tahansa. Kaikki tärkeä tulee olemaan paikannettavissa. Tämä koskee yhtä lailla ihmisiä, eläimiä kuin esineitäkin. Kohta mietitään, miten ihminen on ikinä pystynyt tulemaan toimeen ilman paikantimia, Linna visioi.

- Miksi käyttää turhaa aikaa etsimiseen, kun asian voi hoitaa helpostikin, hän kysyy.

Miten nopeasti maailma voi muuttua

Palataan ajassa vajaat 20 vuotta taaksepäin, aikaan ennen Libanonia. Otto Linna etsi omaa paikkaansa ja rauhanturvaaminen oli yksi haku monien muiden vaihtoehtojen joukossa. Autokomppaniasta Hämeenlinnasta korpraalina kotiutuneen Linnan mukaan se vain kuulosti jotenkin jännittävältä.

- Sitten posti toi palvelukseenastumismääräyksen ja päätin vastata huutoon. Jotain tiesin sentään ennestäänkin puolituttujen kautta, mutta joka päivä toi esiin jotain uutta. Työ vei Libanonin lisäksi myös Israeliin ja Syyriaan. Se vuosi livenä paikan päällä antoi oikeasti erilaista perspektiiviä maailmanpolitiikkaan.

- Jälkeenpäin olen huomannut miettiväni useammankin kerran tykönäni, miten nopeasti maailma voikaan muuttua. Sitä samaa olemme tekemässä nyt itsekin.

Paikannettavia vaatteita lapsille

Rauhanturvapalveluksen jälkeen Linna hankki Hämeen Ammattikorkeassa itselleen kansainvälisen BBA-tutkinnon (Bachelor of Business Administration) ja hankkiutui töihin radioalalle. Mediahommia hän teki kaikkineen reilut kymmenen vuotta.

- Palkkajohtajan työt jäivät, kun innostuin vaimon Blaa! -nimisen lastenvaatefirman kautta älyvaatteista. Minussa on ollut aina vähän nörtin vikaa ja aloin miettiä, voisiko lapsille tehdä paikannettavia vaatteita, Linna kertoo.

- Yepzon-nimi oli plakkarissa jo valmiina. Sillä nimellä kutsuimme nimittäin poikaamme, nyt jo kahdeksanvuotiasta Jereä, virnistää Linna.

Ensimmäisen sukupolven paikannuslaitteet saatiin markkinoille vuonna 2014 ja viime keväänä Barcelonassa kansainvälisesti esitelty toinen, muun muassa äänimerkillä ja hälytysnapilla varustettu Yepzon Freedom -sukupolvi on kuluttajien saatavilla vielä tänä syksynä.

- Alkuvaiheessa markkinat suunniteltiin lapsiperheille, mutta paikantimia käytetään tosi paljon myös lemmikkien ja vanhusten kanssa.

Ulkomailta saatu hyvin jalansijaa

linnayepzonItseään Yepzonin perustajaksi kutsuva Otto Linna painottaa, että suurin osa suunnittelusta ja käytännön työstä tehdään alihankintana, tällä hetkellä paikantimien ympärillä pyörii noin 40 henkilöä.

- Omassa Tampereen toimistossa hoidetaan innovaatiot ja projektihallinta,  rauta tulee Intiasta ja softat Suomesta, muun muassa tamperelaiselta Vincit Oy:ltä, joka on myös yksi Yepzonin suurimmista omistajista, luettelee Linna.

Sitten vuoden 2014 joulukuun on valmistettu noin 15 000 Yepzon-nimen alla kulkevaa paikanninta. Äkkiseltään luku saattaa vaikuttaa pieneltä, mutta pienen volyymin markkinoilla se on jo merkittävä. Alkuvaiheessa laitteiden markkinointi alkoi Suomessa ja Italiassa, tällä hetkellä yksi merkittävimmistä vientisuunnista on Pohjois-Amerikka. Lisäksi jalansijaa on saavutettu jo Iso-Britanniassa ja Espanjassa.

- Olen kokolailla yllättynyt siitä, miten hyvin olemme päässeet liikkeelle. On loppujen lopuksi aika iso haaste viiden hengen suomalaiselle organisaatiolle puskea kuluttajaelektroniikkaa maailman markkinoille, mutta kohtuullisen hyvin ollaan onnistuttu, Otto Linna sanoo.

- Toiminta voisi olla jo ensi vuonna kassavirtapositiivista, mutta se ei ole tavoitetila. Haemme ensisijaisesti kasvua ja siihen ollaan myös valmiita investoimaan. Yepzonilla on noin 80 omistajaa, pääosin yrityksiä, joilla on riittää niin sitoutumista kuin innostumistakin uuteen teknologiaan.

Linna ei sitä itse ääneen sano, mutta juuri Yepzonin kaltaisilla innovaatioilla on mahdollisuus nousta uudeksi Nokiaksi Nokian paikalle.

Hyödynnettävissä kriisinhallinnassa

Kuten sanottua, ovat paikannuslaitteiden mahdollisuudet käytännössä rajattomat. Niitä voidaan hyödyntää autoissa, veneissä ja varmasti myös sotilasmateriaalissa, kuten esimerkiksi aseissa ja muussa arvokkaassa materiaalissa.

- Kovin kaukana ei ole sekään aika, kun jokainen yksittäinen taistelijakin on paikannettavissa. Tämä tekniikka palvelisi myös arolla partiossa tai muissa työtehtävissä esimerkiksi autokuskeina olevia rauhanturvaajia. Kysymys on ennen muuta turvallisuudesta, miettii Linna.

- Suomessa esimerkiksi Janhusen kuljetusliike hyödyntää jo nyt Yepzonin tekniikkaa ajoneuvojensa paikantamiseen. Yksittäisiä harrastajaryhmiä, joiden parissa paikannuslaitteet ovat laajalti käytössä ovat esimerkiksi maastoratsastajat ja laskuvarjohyppääjät, hän paljastaa.

- Yhdessä Tampereen Keskustekniikan kanssa olemme kehittäneet kertakäyttöisen, jopa kolme kuukautta yhdellä latauksella toimivan Yepzon Coco -paikantimen kansainväliseen rahtiliikenteeseen. Sen avulla asiakas voi saada vuositasolla jopa miljoonien säästöt, Linna tietää.

Reaaliaikainen tieto paikannuslaitteella varustetun kohteen sijainnista on näkyvissä julkisia verkkoja käyttävässä kännykässä. Yepzon One –henkilö- ja esinepaikantimissa lataus kestää parisen viikkoa.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuvat: Asko Tanhuanpää ja Yepzon Oy

 

yepzon1

yepzon2