JSP Siinailla

Lääkintäjoukkueet, lääkintämiehet, lääkärit ja myöhemmin myös naiset samoissa tehtävissä ovat onnistuneet hyvin tehtävissään sotilaiden auttamisessa. Monissa rauhanturvaoperaatioissa lääkintämiehet ovat joutuneet perustamaan lääkintähuollon aivan tyhjästä. Olosuhteet ovat saattaneet olla karmeat, mutta valmiutta piti luoda nopeasti onnettomuuksien, tautien ja välikohtauksien varalta. Suomesta apua tuli hitaasti tai se oli väärää.

Kaikki alkoi lähes tyhjästä

Jom Kippur -sodan järkimaininkeihin lähteneen YKSV I:n lääkintähuolto piti järjestää nopeasti. JSP:n perustamisessa Suomesta tulleet varustelaatikot olivat täynnä vanhentuneita tarvikkeita. Myöhemmin Siinailla JSP:llä oli runsaasti lääkintämiesten kehittämiä omia ratkaisuja.  Lääkintämiehet tekivät mitä osasivat, eikä pohdittu, saako sitä tehdä. Tällainen toiminta ei onnistuisi suomalaisessa terveyskeskuksessa.

Kuumuus kohtasi suomalaiset rauhanturvaajat Siinailla. Siinäkin lääkintämiehet ja lääkärit pitivät jatkuvasti koulutusta yksiköissä. Sotilaille opastettiin kuumuuden kohtaamista. Lääkintämiehet olivat itse hyvin koulutettuja tähänkin asiaan.

Lääkintämies kohtasi kuolleet toverinsa

Lääkintäalikersantti Ilkka Koskinen on kotoisin Päijät-Hämeestä. YKSV I:ssa hän teki kaiken loppuun saakka viimeistä palvelusta myöten. Ensimmäinen tiensä pään operaatiossa kohdannut rauhanturvaajatoveri oli saattueonnettomuudessa kuollut autonkuljettaja. Seuraavaksi miina räjähti hiekka-aavikolla ja kaksi Sisun hytissä ollutta kersanttia kuoli. Eräällä kapteenilla rauhanturvatehtävä keskeytyi omaan luotiin.

Ilkka Koskinen teki näille rauhanturvatovereilleen viimeiset palvelukset. Koskinen pesi jokaisen ruumiin huolellisesti. Sitten hän puki vainajat ja asetteli omiin arkkuihinsa. Lopuksi Koskinen oli saattamassa, kun rauhanturvaajat lähtivät Siinailta viimeiselle matkalle kotiin Suomeen.

Taustalla monenlaisia projekteja

Hyvin varustettu Pasi Kosovossa

Kovassa kuumuudessa oli hyvin tärkeää huolehtia hygieniasta. Tuholaisia piti hävittää, etteivät bakteerit ala levitä. Uhkana oli koko ajan punatauti. Ruokavalio oli aluksi puutteellinen Suezilla. Koko pataljoonaa uhkasi keripukki, monilla sotilailla hampaat heiluivat. Tähän lääkärit ja lääkintämiehet puuttuivat sopivilla lääkkeillä ja yrityksillä parantaa ruokavaliota.

Ilkka Kosonen kertoo, miten usein yksin piti tehdä päätöksiä. Joskus tällaiset päätökset saattoivat olla traumatisoivia. Teinkö oikein vai väärin, sillä usein oli päätettävä erittäin nopeasti.

Myöhemmin naisten tulo lääkintätehtäviin on vain nostanut tasoa. Naiset ovat olleet pitkälle koulutettuja. Heidän joukossaan on ollut erikoissairaanhoitajia ja muita erityiskoulutusta saaneita. Naiset ovat myös olleet hyvin motivoituneita, he ovat halunneet näyttää oman osaamisensa.

Kiitosta monelta taholta

Neuvostoliittolainen UNTSO:n majuri ei halunnut missään nimessä puolalaiseen kenttäsairaalaan Ismailiassa, vaan suomalaiseen kenttäsairaalaan Suezissa. Hän halusi viipyä suomalaisten hoivissa mahdollisimman pitkään. Neuvostoliiton ilmavoimien majuri kiitteli suomalaista sairaalaa erityisen hyväksi.

Jom Kippurin lopussa Suezin kanavaa räjähteistä puhdistivat Britannian laivaston sukeltajat ja USA:n laivaston sammakkomiehet. Heilläkin oli toivomus saada tukeutua suomalaiseen kenttäsairaalaan.

Suomalaisten näytteet varastettiin

YKSV I:ssa palvelleilta suomalaisilta kotiutuvilta pataljoonan lääkäri päätti ottaa ulostusnäytteet Suomeen Tilkkaan lähetettäviksi etukäteen. Kairon lentokentällä toinen isoista ulostusnäytesäkeistä varastettiin. Kairon poliisi alkoi tutkia asiaa ja aika pian saikin vorot kiinni ja säkin haltuunsa. Poliisi kysyi suomalaiselta Movement Control -upseerilta lentokentällä, mihin he voivat palauttaa kyseisen säkin. Movement-upseeri vastasi poliisille: Kyllä te voitte pitää säkin ja sen sisällön kokonaan itsellänne.

 

Teksti ja kuvat: Teuvo Tikkanen