Rauhanturvaaja 6/16

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Olemme maljamme ansainneet

Suomalaisen rauhanturvaamisen juhlavuosi huipentui Lahdessa kuluvan joulukuun alussa järjestettyyn juhlaan, jonka puhujiksi oli saatu rauhantekemisen asiantuntijoita ja arvovieraita maailman huipulta. Presidentti Martti Ahtisaaren ja YK:n alipääsihteeri Hervé Ladsousin mukanaolo osoitti, että meidän nykyisten kriisinhallintaveteraanien arvostus on korkealla muuallakin kuin omissa messi-illoissamme.

Kymmenessä vuodessa arvostuksessa on menty selkeästi parempaan suuntaan, mikäli mittapuuna käyttää valtiovallan isännöimää pyöreiden vuosien juhlaa. Kymmenen vuotta sitten Tampereella pääosan juhlasta sai vielä yhteiskunnan kerma ja rauhanturvaajille jäi lähinnä narikkavahdin osa. Nyt pääosassa olivat nimenomaan rauhanturvaajat, joita Lahteen oli saapunut monisatapäinen joukko ympäri valtakunnan.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Kuluneen vuoden toimintaa liitossa on leimannut rauhanturvaamisen 60-vuotisjuhlavuosi. Juhlinnan ohessa on toteutettu myös tuloksekas toimintavuosi. Kriisinhallintaveteraanikortti on jaossa. Etuuksien hankinnassa on saatu pää auki. Säännöt on uudistettu vastaamaan liiton strategiaa. Toiveissa on myös liiton taloudellisen perustan vahvistaminen.Yhteistyötä tärkeimpien kumppanien ja yhteistyötahojen kanssa on syvennetty hyvässä hengessä. Toimintaedellytykset edistää kriisinhallintaveteraanien asiaa ovat siis varsin hyvät. Isänmaan puolustamistakaan ei ole unohdettu.

Tapaturmalakiesitys on tätä kirjoitettaessa eduskunnan käsittelyssä. Valiokuntien asiantuntijakuulemisissa on yhdessä palveluksessa vammautuneiden järjestön kanssa tuotu esille lakiesityksen ilmeiset puutteet.

Pekka Visuri

Pekka Visuri

Yhdysvalloissa käytiin värikäs ja jopa repivä presidentinvaalitaistelu, jossa voittajaksi selviytyi Donald Trump. Reaktiona tähän on nähty ja kuultu lehdistön ja mielipidetutkijoiden taholta sekalaisia selityksiä sille, miksi ennusteet menivät pahasti metsään. Se ei ole sinänsä yllättävää, mutta sen sijaan "sosiaalisen median" syyttäminen Trumpin nostamisesta vaalivoittoon valheellisin perustein on herättänyt kummastusta. Syylliseksi on esitetty myös Venäjän harjoittamaa vaalijärjestelmän manipulointia, ilman että kukaan on kyennyt selittämään, miten sellainen olisi ollut mahdollista Yhdysvaltojen kokoisessa maassa ja vaativassa mediakentässä.

Jarno Limnell

Jarno Limnell

Kun puhumme Suomen ja suomalaisten turvallisuudesta nyt syksyllä 2016, on tärkeää, että ymmärrämme mikä on turvallisuuden uusi normaalitila. Ei siis väliaikainen olotila vaan pysyvä viitekehys, jonka keskellä jatkossa elämme. Uutta normaalitilaa leimaa kolme ominaispiirrettä.

Ensinnäkin muutosnopeus. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi mielestäni osuvasti puheessaan alkusyksyn Suurlähettiläspäivillä, että "nyt tapahtuu viikossa enemmän kuin tovi sitten vuoden aikana." Jatkokysymyksenä voisi esittää: Mitä tapahtuu ensi viikolla? Tulevaisuudesta kun tiedämme varmuudella vain yhden asian: Tulevaisuus yllättää meidät – ja yleensä vielä tavalla, jota emme pysty täysin ennakoimaan.

Kosovo oli uuden joukon tulikaste

Mauri Ikonen, Kalle Liesinen ja Jorma Laitinen

Puolustusvoimain komentaja Gustav Hägglund sai reilut 20 vuotta sitten idean, jonka jälkeen Porin Prikaatin ei ole käytännössä enää tarvita pelätä tulevaisuutensa puolesta. Hägglund päätti, että Huovinrinteellä aloitetaan kansainvälisen varusmiesjoukon valmiusjoukon koulutus. Ensimmäisten "räppäreiden" koulutuksen käynnistymisestä tuli marraskuussa kuluneeksi tasan 20 vuotta.