Rauhanturvaaja 1/17

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Saappaista suurimmat

Vaikka jo varttuneempi henkilö olenkin, pelaa muistini silti edelleenkin vähintään suhteellisen hyvin. Muistan elävästi senkin, kun tulin vajaat kymmenen vuotta sitten Rauhanturvaaja-lehden päätoimittajaksi. Useampi ihminen tuli tuolloin korostaneeksi, että olen astumassa edeltäjäni Hannu Leväsen suuriin saappaisiin.

Suurista saappaista tuli kuulleeksi - vain toisen esimerkin mainitakseni - myös liiton nykyinen puheenjohtaja Paavo Kiljunen ottaessaan nuijan vastaan Heikki Holmalta.

Jokainen teistä voi tykönään miettiä, miten me olemme puheenjohtajan kanssa onnistuneet saamamme saappaat täyttämään. Itse olen jäävi omalta kohdaltani asiaan kantaa ottamaan. Yleensä kuitenkin käy niin, että kaikki saappaat tulevat täyteen. Niin kävi Kekkosen jälkeen, niin Koiviston jne. Obamasta en osaa sanoa.

Toivon ja myös uskon, että myös Helsingin yhdistyksen puheenjohtajana pitkään toimineen Tapani Forsströmin jättämät saappaat tulevat täyteen vaikka se äkkiseltään vaikealta rastilta vaikuttaakin. Itse olen taipuvainen uskomaan tässäkin tapauksessa vanhaan viisauteen, jonka mukaan kukaan ei ole korvaamaton.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Viime vuoden lopulla voitiin todeta, että rauhanturvaajien veteraaniasia on edennyt hyvään suuntaan. Statuksen tunnukseksi saatiin kortti ja muutama etuisuuskin neuvoteltiin ikään kuin päänavauksena. Kaikkiin odotuksiin ei kuitenkaan ole pystytty vastaamaan. Jotkut ovat kyselleet kuntoutuksen perään. Sellaista statukseen ja korttiin ei automaattisesti liity.

Kriisinhallintapalveluksen perusteella kuntoutukseen pääsee, mikäli operaatioperäinen vamma sitä edellyttää. Tämä perusedellytys säilyy myös vuoden alussa voimaan tulleen uuden tapaturmalain perusperiaatteena.

Kyse ei ole siitä, etteikö kuntoutus tai virkistys tekisi monen ikääntyneen ja työikäisenkin fyysiselle ja henkiselle kunnolle hyvää. Tarvetta on, mutta rahoitus puuttuu. Liiton omat varatkaan eivät tätä mahdollista.

Raha-automaattiyhdistyksen seuraajan STEA:n myöntämä rahoitus mahdollistaa jossain määrässä erilaisten vertaistapahtumien järjestämisen. Siitä tiedotetaan enemmän sitten, kun palkattava vertaistukikoordinaattori on aloittanut työnsä.

”Suomen puolustus on hyvässä iskussa”

Jukka Juusti

Puolustusministeriön kansliapäällikkönä vuoden 2016 alusta lähtien toimineen Jukka Juustin työhuoneesta löytyy Mannerheimin kuva.

Puolustusministeriön kansliapäällikkö, insinöörikenraalimajuri Jukka Juusti vakuuttaa Rauhanturvaaja-lehdelle Suomen puolustuksen olevan hyvässä kunnossa. Hänen mukaansa Suomi on Itämeren alueella kiistatta sotilaallista vakautta tuova maa, eikä mikään sotilaallinen tyhjiö.

Tammenlehvän Perinneliitto käynnisti vuonna 2011 yhdessä Suomen Sotaveteraaniliiton kanssa viime sotiemme veteraanien perinnetyötä koskevan tulevaisuussuunnittelun. Asian taustalla on varautuminen tilanteeseen, jossa nykyinen veteraaniaikakausi on muuttunut 2020-luvun paremmalla puolella perinneaikakaudeksi. Muutos on välttämätön, sillä veteraanien rivit harvenevat nopeasti. Nuorempien sukupolvien tulee kantaa vastuunsa ainutkertaisesta ja arvokkaasta perinteestä. Suunnittelun aika on nyt.

Suunnittelutyön keskeiset, ratkaisua vaativat kysymykset ovat pelkistetysti: kuka, miten, ja millä vaikutuksella. Asioita tulee pohtia ennakkoluulottomasti; kriisinhallintaveteraanit eivät ole viemässä mitään, mutta voivat aktiivisuudellaan tuoda paljon.

Usein kuulee kysyttävän, miksi perinnetyötä on vielä veteraanien jälkeenkin tehtävä? Eikö sotavuosia ole muisteltu jo tarpeeksi?

Mahdollisuus, josta ei voinut kieltäytyä

Kalle Heiskanen

Kalle Heiskanen virnistää leveästi, kun utelen häneltä mahdollisesta Kylmä-Kalle -lempinimestä. 23-vuotias tamperelaisopiskelija vakuuttaa, ettei kukaan ole tähän mennessä keksinyt rinnastaa häntä kyseisellä nimellä tunnettuun entiseen puolustusvoimain komentajaan (1953-1959), Mannerheim-ristillä palkittuun jääkärikenraali Kaarlo Heiskaseen.

- Äijät eivät ole onneksi opiskelleet historiaa niin hyvin, että Kaarlo Heiskasen lempinimi olisi tuttu, Kalle Heiskanen kuittaa.