Rauhanturvaaja 4/17

<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Olen saanut lukuisia kertoja kuulla – monella kielellä ja monen eri kansallisuuden suusta – miten kyvykkäitä nuoret suomalaiset reserviläiset ovat rauhanturvaajan tehtäviä hoitamaan. Sen sanoi joskus baaritiskiin nojaten brittikenraali Michael Jackson, sitä painotti saunanlauteilla UNMIK-operaatiota johtanut Harri Holkeri.

Suomalaisia arvostetaan paitsi tasapuolisuudesta – kyvystä ottaa jokainen ihminen ihmisenä ilman ennakkoasenteita – myös työteliäisyydestä. Jos suomalainen jonkun tehtävän saa, hän sen myös tekee. Suomalainen saattaa toki työtä tehdessään nurista ja välillä kirotakin, mutta takuuvarmasti kaikki käsketty tulee tehtyä.

 

Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Rauhanturvaajaliiton jäsenyhdistyksissä on noin 6 500 jäsentä. Jäsenmäärä näyttää vakiintuneen tuolle tasolle. Jäsenten keski-ikä on nousussa. Tämä johtuu siitä, että uusia ja erityisesti nuoria jäseniä saadaan mukaan vain yksittäin. Jäsenten elämäntilanne ja tarpeet tunnetaan varsin hyvin. Saavuttaahan ajoittain toteutettava jäsenkysely suunnilleen puolet jäsenistä.

Kriisinhallintaveteraaneja arvioidaan olevan noin 45 000. Suomessa asuu siis lähes 40 000 tuntematonta rauhanturvaajaa.

Rauli Virtanen

Tänä päivänä jo runsas puoli tusinaa suomalaista on käynyt Virtasen jalanjäljillä kaikissa maailman maissa.

Elettiin vuotta 1988, kun toimittaja Rauli Virtasesta tuli ensimmäinen kaikissa YK:n jäsenvaltioissa käynyt suomalainen. Maita oli tuolloin 170, mikä merkittiin myös Guinnesin ennätysten kirjaan. 

Vuosi 2017 ei ole ollut poikkeus. Viime vuosien tavoin Kosovon johtavat poliitikot ovat esittäneet epäilyjä ja syytöksiä siitä, että Serbia valmistautuu Krimin valtauksen toisintona liittämään Kosovon (pohjoiset) serbienemmistöiset alueet Serbiaan. Tammikuista junayhteyden avaamista Belgradista Pohjois-Mitrovicaan, ja sen ensimmäisen junan koristamista Serbian lipuin sekä tekstein ”Kosovo on Serbiaa” pidetään yhtenä esimerkkinä tästä.

Epäilyt ja syytökset heijastavat kansallismielisen vihan nousua molemmissa maissa ja herättävät valitettavaa pelkoa uusista levottomuuksista. Krimin valtauksella viitataan Venäjän vuoden 2014 hyökkäykseen, ja Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan liittämiseen Venäjään. Kansainvälinen yhteisö pyytää toistuvasti Serbian ja Kosovon hallituksia "välttämään vaarallista retoriikkaa...".

Kosovon sota ei ole täysin ohi. Kahdeksantoista vuotta sen jälkeen, kun Nato-joukot hyökkäsivät Kosovoon ja Serbiaan, puolustamaan Kosovon albaaneja Serbian sotilasjoukoilta, intohimot jatkuvat entisenlaisina. Jäljellä on edelleen myös rauhanturvaoperaatio, Kosovo Force (KFOR), tai ehkä tarkemmin "rauhantukioperaatio". Operaation ”tulivoima” on vähentynyt minimiin alkuperäisestä.

Missä kriisi – siellä Virtanen

Rauli Virtanen

Maastopukuinen toimittaja Virtanen Kyproksella suomalaisten rauhanturvaajien kanssa. Hiusmuodin perusteella ei välttämättä tietäisi, kuka kukin on.

Kyproksen kansalliskaartin kreikkalaisten tukemana toteuttama arkkipiispa Makarioksen syrjäyttäminen 15. heinäkuuta 1974 huomioitiin myös Uuden Suomen ulkomaantoimituksessa. Toimittaja Rauli Virtanen esitti varapäätoimittaja Heikki Jalantille, että nyt kannattaa lähteä paikan päälle. Virtanen veikkasi, että Turkki voisi reagoida tapahtuneeseen hyvinkin voimakkaasti.
Muutama päivä myöhemmin Virtanen oli jo Kyproksella.