”Luovutan Maavoimat”

Maavoimat

Kenraaliluutnantti Seppo Toivonen luovuttaa Maavoimat seuraajalleen, kenraalimajuri Petri Hulkolle.

Rauhanturvaajaliiton jäsen, monikansallisen taisteluosaston komentajana Kosovossa vuosina 2009-2010 toiminut kenraaliluutnantti Seppo Toivonen siirtyi heinäkuun viimeisenä päivänä komealla tavalla reserviin viimeiseksi jääneestä tehtävästään. Toivonen luovutti Maavoimien komentajan tehtävät seuraajalleen, kenraalimajuri Petri Hulkolle Mikkelissä tasan viikko 60-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen.

- Luovutan Maavoimat, Toivonen lausui luovuttaessaan maavoimien lipun Hulkolle.

- Otan vastaan Maavoimat, kuului Hulkon vastaus.

Kenraaliluutnantti Toivonen sai kuulla vaihtokatselmuksessa varusmiessoittokunnan esittämänä kolme itselleen tärkeää musiikkikappaletta. Tilaisuus alkoi hänen ensimmäisen työpaikkansa eli Porin prikaatin kunniamarssilla, jatkui Kaartin jääkärirykmentin kunniamarssilla ja päättyi Kainuun prikaatin kunniamarssiin.

Porin prikaatissa Seppo Toivonen työskenteli 1980-85, Kaartin Jääkärirykmentissä hän toimi pataljoonan komentajana ja esikuntapäällikkönä 1998-2000 ja Kainuun prikaatissa komentaja hän oli 2003-2005. Maavoimien komentajana Toivonen aloitti 2014.
- Puolustusvoimauudistuksessa Maavoimien rakenne selkeytyi. Se mahdollistaa Maavoimien keskittymisen päätehtäviinsä, Suomen maa-alueen puolustukseen ja sen valmisteluihin, muiden viranomaisten tukemiseen sekä osallistumiseen sotilaalliseen kriisinhallintaan, lausui Toivonen lähtöpuheessaan.
- Maavoimiin on kohdistunut merkittäviä odotuksia. Pitkään jatkunut vakaus Euroopassa on vaihtunut uudenlaiseen epävarmuuteen. Turvallisuusympäristön muutos, erityisesti ennakkovaroitusajan lyheneminen ja nopeasti kehittyvien kriisien mahdollisuus, vaatii välittömästi käytössä olevia kansallisia sotilaallisia suorituskykyjä.
- Maavoimat on johdollani määrätietoisesti kehittänyt toimintaansa asevelvollisten kouluttajasta aidoksi valmius- ja koulutusorganisaatioksi. Maavoimien laajempi toimintakyky nojaa luonnollisesti reserviläisiin. Myös näiden joukkojen toimeenpanoa on uudistettu, jotta ennaltaehkäisy- ja torjuntakyky saavutetaan nopeasti, Toivonen painotti.

Kenraalimajuri Hulkko puolestaan muistutti, että menossa on Maavoimien kehittämisen vuosikymmen.
- Seuraavat noin viisi vuotta näyttävät mihin asentoon maavoimat asettuu muiden puolustushaarojen strategisten hankkeiden alettua. Kaikki keskeiset maavoimien suorituskykyhankkeet ovat jo käynnissä. Käytössä oleva rahoitus määrittää minkä kokoiselle joukolle se voidaan kohdentaa. Ratkaisevimmaksi valmiuden kannalta näyttää muodostuvan kyky ylläpitää ja huoltaa modernit järjestelmät valmiuden edellyttämässä laajuudessa.
- Kansainvälisen toiminnan merkittävä lisääntyminen ei ole pois kansallisesta puolustuskyvystä. Niin sotilaallinen kriisinhallinta kuin kahden ja monenvälinen kansainvälinen yhteistyö tuo merkittävästi enemmän lisäarvoa omaan puolustukseemme kuin vie resursseja. Se on osa puolustuksen uskottavuutta ja ennaltaehkäisykykyä. Maavoimat katsoo luottavaisesti kehittyvään kansainväliseen yhteistoimintaan, Hulkko tiivisti.
- Maapuolustus rakentuu tulevaisuudessakin yleisen asevelvollisuuden pohjalle. En henkilökohtaisesti näe muita vaihtoehtoja, uusi komentaja linjasi.

 

Teksti ja kuvat: Asko Tanhuanpää

 

paraati