<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

Olen saanut lukuisia kertoja kuulla – monella kielellä ja monen eri kansallisuuden suusta – miten kyvykkäitä nuoret suomalaiset reserviläiset ovat rauhanturvaajan tehtäviä hoitamaan. Sen sanoi joskus baaritiskiin nojaten brittikenraali Michael Jackson, sitä painotti saunanlauteilla UNMIK-operaatiota johtanut Harri Holkeri.

Suomalaisia arvostetaan paitsi tasapuolisuudesta – kyvystä ottaa jokainen ihminen ihmisenä ilman ennakkoasenteita – myös työteliäisyydestä. Jos suomalainen jonkun tehtävän saa, hän sen myös tekee. Suomalainen saattaa toki työtä tehdessään nurista ja välillä kirotakin, mutta takuuvarmasti kaikki käsketty tulee tehtyä.

Sain mahdollisuuden tehdä tähän lehteen haastattelun neljästä juuri Libanonista palanneesta nuoresta suomalaisesta miehestä. Heidän ongelmansa ranskalaisten reservinä oli siinä, että työtä ja tekemistä ei ollut riittävästi. Polte tekemiseen oli kova – tekemiseksi olisi riittänyt esimerkiksi paikallisen väen tai pakolaisten auttaminen CIMIC-luonteisena työnä sen sijaan, että nyt leikittiin varuskuntaa leirin sisällä.

Ymmärrän poikien huolen hyvin, sillä mikään ei ole sen turhauttavampaa kuin tyhjänpanttina käkkiminen. Uusien FCR-komppanioiden kohdalla tätä asiaa pitääkin miettiä entistä tarkemmin. Toisaalta asia on kuitenkin niin, että pahimmassa tapauksessa tekemistä olisi voinut olla liiankin kanssa. Siihen ei olisi tarvittu kuin yksi sunnien isku Syyriasta jalat suorina kotiin palanneiden Hizbollah-terroristien hautajaisiin.

Libanonissa on tällä hetkellä rauhallisempaa kuin moniin vuosiin. Paikallisten terroristien (minusta suomalaisenkin median käyttämä sana taistelija on harhaanjohtava) tarmo kohdistuu Syyriaan, eikä voimavaroja riitä enää rakettien lähettämiseen Israelin puolelle. Hyvä niin Libanonin vakauden ja libanonilaisten kannalta, huono Syyrian demokratiakehityksen ja syyrialaisen kannalta.

Edelliseen lehteen kirjoittamani pääkirjoitus, jossa puutuin Helsingissä lippujuhlapäivänä järjestetyssä paraatissa bongaamiini näkymiin on herättänyt lehtemme lukijakunnassa harvinaisen suuren vastareaktion joko puolesta tai vastaan. Myönnän ymmärtäväni hyvin molempia kantoja.

Samaa mieltä kanssani olleita kiitän kannustuksesta ja ymmärryksestä, eri mieltä olleilta ja mielensä pahoittaneilta pyydän näin julkisesti anteeksi. Tarkoituksella provosoivaan sävyyn kirjoitetun tekstin pyrkimys oli herättää tervettä keskustelua ja nyt sitä saatiin aikaiseksi. Positiivisinta oli se, että tällä kertaa kukaan ei sentään luvannut ampua nappia päätoimittajan otsaan, kuten kävi taannoin aseista kirjoittaessani.

Hyvää loppukesää ja aurinkoista syksyä itse kullekin säädylle ja sielulle.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja