”Elämällä on niin paljon merkitystä, kuin sillä on merkitystä muille. Nämä edesmenneen YK:n pääsihteerin Dag Hammarskjöldin sanat luin kauan sitten eräästä kirjasta. Jotenkin tuntuu, että tämä lause merkitsee minulle ja monille muille kriisinhallintaveteraaneille, nykyisille ja reissuissa käyneille, aikalailla paljon.” - Henry ”Henkka” Helakorpi

helakorpi1

CIMIC-miehen jalkapallodiplomatiaa Afganistanissa.

Mikäli kriteerinä käytetään operaatioiden lukumäärää, voi oululaista Henry Helakorpea – tutummin Henkkaa – hyvillä syin kutsua varsinaiseksi kriisinhallinnan veteraaniksi. Loppukesästä hän kotiutui maailmalta peräti yhdeksännen kerran, tällä kerralla Irakista eli entisestä Mesopotamiasta.

Ensimmäinen reissu Libanoniin

- Sehän piti oleman vain se yksi reissu ja kokemus, eikä siitä sitten enempää? No, toisin kävi. 1992 ja Libanonin kokemus toi ajatuksen, että jos sitä jossain vaiheessa kävisi toisen kerran? UNMEE, SFOR, ISAF, OIR... Taisi jäädä vaihde päälle. Työ se on kuin moni muukin, vähän eri maisemissa ja kulttuureissa, toteaa Henkka.

Kokemusta kriisinhallinnasta Henkalla on siis yhteensä viidestä operaatiosta. Tutuiksi ovat siis tulleet niin Lähi- ja Kaukoitä kuin Afrikka sekä Euroopassa Balkan.

- Olen joskus pohtinut, että kuinka paljon tämä on antanut minulle? Paljon se on antanut ja ehkä myös ottanut. Varmaan plussan puolella ollaan. Nyt tuntuu siltä, että ilman tätä kokemusta olisi jotain jäänyt puuttumaan. On tullut tehtyä monenlaista ja erilaisia tehtäviä: esikuntaa, taloutta kuin myös operatiivista on tullut koettua.

Rauhanturvaamista myös vapaa-ajalla

Henkka on toiminut aktiivisesti Oulun Seudun Rauhanturvaajien hallituksessa ja puheenjohtajana muutaman vuoden. Tällä hetkellä hän on hallituksen varajäsen.

Rauhanturvaajaliiton hallituksessa Henkka on istunut vuodesta 2010. Hänen vastuullaan on ollut muun muassa pohjoismaisen vertaistuen (BNBB Veteran Comrade Support) kehittäminen. Nykyinen kaksivuotinen toimikausi jatkuu liiton juhlavuoden 2018 loppuun. Tutuksi ovat tulleet myös erilaiset messut, infotilaisuudet, yhteistoimintamiitingit ja läheisten päivät.

- On ollut hienoja vuosia kaiken kaikkiaan. Ehkä nuo kouluvierailut ovat olleet hienoimpia. Muutaman kerran olen käynyt myös TE-keskuksessa antamassa tietoa rauhanturvatehtävistä ja huomasin muuten, kuinka paljon on työttömänä potentiaalista porukkaa, joka voisi hakeutua kriha-tehtäviin, Henkka kertoo.

Ollessaan viimeksi Libanonissa Henkka sai hankittua viitisenkymmentä uutta jäsentä liitolle, mitä voi myös pitää merkittävänä saavutuksena.

- Liiton toiminnan kehittämisessä keskeisintä on luoda hyvä ilmapiiri ja saada aikaan yhdessä tekemisen meininkiä jäsenyhdistysten kesken. Koko hallituksen on huolehdittava liiton näkyvyydestä kentällä ja jäsenten tehtävänä on tiedon vastaanottaminen ja jakaminen, Henkka ”ohjeistaa” syysliittokokouksen alla tehtävässä haastattelussa.

Vertaistukea ja sovittelua

Henkan kokemus on tullut, paitsi liiton, myös tulevien rauhanturvaajien hyödyksi lukuisissa kotiuttamistilaisuuksissa.

- Paljon se on ottanut, mutta enempi antanut. Olen tehnyt tätä puhtaasti rakkaudesta lajiin. Ilman yhteistyötä ei sekään onnistuisi, joten on kiittäminen maavoimien esikuntaa, pääesikuntaa, Porin Prikaatia, merivoimia sekä liiton ja Vammautuneiden Kriisinhallintaveteraanien yhdistyksiä, jotka omalla panoksellaan ovat olleet vaikuttamassa toiminnan sisältöön.

- Erityisesti vaikutuksen on tehnyt Heikkisen Timpan ja ryhmään kuuluvien henkilöiden omistautuminen asioiden hoitamiseen. Huikea määrä toimintaan vaikuttavia sekä omistautuneita henkilöitä on ollut matkan varrella mukana ja jos listan tekisi, niin pitkä tulisi.

Henkan mielestä kaikki kiteytyy vertaistoimintaan ja sen kehittämiseen. Rauhanturvaajasisarten ja -veljien hyvinvoinnin kehittäminen ovat hänelle lähellä sydäntä.

Rauhanturvaajan kokemuksensa Henkka on antanut muunkin yhteiskunnan hyväksi. Vuodesta 2007 alkaen hän on toiminut Oulussa rikos- ja riita-asioiden sovittelijana, mihin hän on pystynyt myös tuomaan uusia näkökulmia.

- Taisi tulla 10 vuotta täyteen tänä vuonna ja homma jatkuu.

”Isona” mahdollisesti sosiaalialalle

Tällä hetkellä Henkka opiskelee sosiaalialaa, sosionomi-diakoni-linjalla Oulun Diakonia-ammattikorkeakoulussa, jossa 3,5 vuoden opiskelusta on jäljellä enää viimeisimmät kurssit, harjoittelut ja lopputyö.

- Kyllä vain. Tähtäin olisi ensi vuoden toukokuu, jolloin pitäisi valmistua. Tämä opinahjo oli jokseenkin, voisiko sanoa, luonnollinen valinta, ja kun taakse katson aiempia ammatinvalintoja, niin ei tämä huono ollenkaan ole.

Voidaan hyvin sanoa, että opiskelu, työ ja harrastus linkittyvät Henkan nykyisessä elämässä sopivasti toisiinsa.

- Miksikö valmistun? Diakonin koulutus antaa valmiudet toimia erilaisissa sosiaalialan tehtävissä. Yllättäen viimeisimmässä operaatiossa toimin oman työn ohessa kirkollisten tehtävien parissa, mikä oli osa opiskeluun kuuluvaa työharjoittelua. Ja olipahan huikea kokemus kuulua koalition pappistyöryhmään, vaikka en pappi ollutkaan. Voisin mennä vaikka kuraattoriksi Porin Prikaatiin, toteaa Henkka virne silmäkulmassa.

Kerran vielä maailmalle?

Henkka saavutti ”miehen iän” vuosi sitten. On pakko kysyä: tuleeko vielä se kymmeneskin reissu?

- No, tuohon en vastaa juuta enkä jaata. Katsotaan päivä kerrallaan..., Henkka lainaa kuuluisaa sanontaa.

Yhteistyössä on voimaa

Haastattelun lopussakin Henkka haluaa kiitellä.

- Kaikille kriha-veteraaneille, jäsenyhdistyksille ja yhteistyötoimijoille, ystäville, iso henkilökohtainen kiitos myös liiton hallituksen jäsenen ominaisuudessa. Ilman teitä tämä ei olisi ollut mahdollista. Koko vapaaehtoisten ”armeija” eli liiton tukipuhelinpäivystäjät, kotiutuskouluttajat, kaikille kiitos erittäin hienoista vetu-vuosista ja mentoroinnista. Niin usein, kuin katsomme menneeseen olan yli ja pohdimme, kuinka olisi voinut tehdä toisin, voimme kuitenkin ainoastaan katsoa eteenpäin ja yrittää tehdä asiat hieman paremmin sekä pitää mielessä, että yhdessä on mukavampi mennä kuin yksin.

 

Teksti: Juha Jalkanen
Kuvat: Henry Helakorven arkisto