jaakkozittingTämän jutun otsikko on sikäli harhaanjohtava, että juttu kertoo tunnetusta miehestä, 26-vuotiaasta Jaakko Zittingistä, mikkeliläisestä restonomista. Sana tuntematon on otsikossa siitä syystä, että Zitting osallistui aktiivisesti uuden Tuntemattoman sotilaan kuvauksiin. Rauhanturvaaja taas viittaa Libanonissa vuonna 2012 vietettyihin kuukausiin.

- Pidän itseäni etuoikeutettuna, sekä Tuntemattoman että Libanonin takia. Molemmat olivat upeita kokemuksia, joihin pääsy on suhteellisen harvinaista, vain pari muuta kriisinhallintaveteraania kuvauksissa tavannut Zitting tiivistää.

Lähdetään liikkeelle tuoreemmasta kokemuksesta eli Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan kuvauksista. Aktiiviseksi reserviläiseksi itseään luonnehtiva Jaakko Zitting, reservin kersantti, heittäytyi mukaan Maanpuolustusyhdistyksen kautta. Ilmoitus avustajien hausta oli löytynyt Facebookista.

- Alun perin tarkoituksena oli käyttää kesä opparin kirjoittamiseen Kaakkois-Suomen Ammattikorkeaan, mutta käytännössä koko kesä 2016 ja vielä syksykin menivät avustajahommissa. Talvikuvauksissakin olin MPK:n osaston kurssinjohtajana.

- Voi sanoa, että annoin tuotannolle kaikkeni, mutta tuli se opparikin sentään valmiiksi ja vielä parhaalla mahdollisella arvosanalla, hän painottaa.

Kaikkiaan Jaakko Zitting laskee olleensa mukana 45 päivän ajan. Kuvauksia tehtiin muun muassa Vekaranjärvellä, Mikkelissä, Ristiinassa, Kolilla, Kontiolahdella, Kuhmossa, Santahaminassa ja Suomenlinnassa.

Ei saanut näyttää liian modernilta

Jaakko Zitting kertoo viettäneensä MPK:n kirjoilla avustajana useamman viikon, mutta mitä pidemmälle projekti eteni, sitä enemmän alkoi tulla pyyntöjä suoraan tuotannosta.

- Kuvauspäiviä tuli sen verran paljon, että ehdin mukaan aika useaan rooliin. Ehkä sekin auttoi, että viennän aika hyvin savonmurretta. Jälleen kerran tuli konkreettisesti todistettua, millainen rikkaus murteet ovat, kuvausten jälkeen vielä jälkiäänityksissä Helsingissä käynyt Zitting virnistää.

- Olin sotamiehen roolissa aika monessa eri aselajissa, mutta välillä päällä oli myös alikersantin vehkeet. Siitä oli ainakin jonkin verran hyötyä esimerkiksi irtautumista ja hyökkäämistä kuvattaessa, että olin käynyt armeijan. Hyötyä oli myös Etulinja ry:n porukan antamista opeista ja välillä pääsin kouluttamaan itsekin. Esimerkiksi siitä piti pitää huolta, ettei homma näyttänyt liian modernilta. Pystykorvaa pidetään esimerkiksi hyökätessä ihan eri tavalla kuin rynnäkkökivääriä, hän vertaa.

Jossain vaiheessa Jaakko Zittingille tarjottiin myös replikoivaa roolia Rokan kanssa, mutta sille oli pakko sanoa ei jo hyvissä ajoin hankitun saksanmatkan takia.

- Harmittaa vieläkin oikein turkasen paljon, että kohtaus Rokan kanssa oli pakko jättää väliin, Zitting manaa.

Päivääkään en vaihtaisi pois

Runsaasti uusia hyviä kavereita Tuntemattoman Sotilaan kuvauksista saaneelle Zittingille Tuntematon oli tullut kirjana tutuksi ensimmäisen kerran jo yläasteikäisenä, minkä jälkeen se on luettu useampaan kertaan.

- Arvaa vaan, miten monta kertaa innostuimme teltassa kertaamaan Tuntemattoman kuolemattomia repliikkejä. Siinä oli paljon saman henkistä porukkaa ja juttu lensi eli aika velikultia taidettiin mekin olla. En vaihtaisi päivääkään pois, Jaakko Zitting hehkuttaa.

Kaikkiaan Tuntemattoman sotilaan kuvauksissa oli mukana 1 800 avustajaa, jotka tekivät yhteensä yli 4 500 roolia. Aktiivisimman avustajat viettivät kuvauksissa jopa 70 päivää.

Kv-valmiusjoukon kautta Libanoniin

Sitten siihen Jaakko Zittingin kokemuksista varhaisempaan eli Libanonissa vietettyyn rauhanturvaaja-aikaan. Zittingin tie UNIFIL-operaatioon kulki niin sanotusti normaalia tietä eli Porin Prikaatin kansainvälisen valmiusjoukon kautta.

- Halusin intiltä jotain vähän enemmän, mistä syystä lähetin hakemuksen Porin Prikaatiin. Pääsin sisään saapumiserään 2/2010. Tiivistettynä voi sanoa, että koulutus oli erittäin haastavaa. Se antoi valmiudet sekä kotimaan puolustukseen että kriisinhallintatehtäviin. Siihen aikaan ainoa käynnissä ollut isompi operaatio oli vielä Afganistan eli paikka oli pahin mahdollinen ja koulutus sen mukaista, Zitting luonnehtii.

Libanon kutsui vuonna 2012, kun suomalaiset palasivat UNIFIL-joukkoihin muutaman vuoden tauon jälkeen. Silloinen alikersantti Jaakko Zitting palveli puoli vuotta vaunun it-ampujana.

- Olihan se hyppy tuntemattomaan. Olin ehtinyt opiskella puolisentoista kuukautta, kun puhelin soi ja kysyttiin halukkuutta lähteä rotaatiokoulutukseen. Kyllä se kieltämättä vähän yllätti ja pisti suunnitelmat uusiksi, miettii Zitting.

- Mukana oli todella paljon tuttuja valmiusjoukkokoulutuksesta. Operatiivinen komppania oli koottu lähes kokonaan minun varusmiesporukastani.

Silmästä silmään Merkavan putkeen

Työtä Libanonissa Jaakko Zitting kuvaa pitkälti rutiininomaiseksi. Tiukin tilanne puolen vuoden aikana sattui kohdalle, kun paikalliset blokkasivat hetkeksi läntisen sektorin esikuntaan matkalla olleen evakuointipartion. Kuin sattumalta paikalla oli mediaakin.

- Ihan Israelin rajan tuntumassa sijaitsevassa tukikohdassa ollessani sain katsella Merkavan putkea niin sanotusti silmästä silmään, hän muistaa.

Libanonin liikenne oli Pasia ajaneen Zittingin mukaan etelässä vielä melko rauhallista, mutta mitä lähemmäksi Beirutia mentiin, sitä enemmän autoja oli liikkeellä.

- Liikennemerkit olivat kieltämättä aika mielenkiintoisia ja autokantakin poikkesi siitä, mihin oli kotimaassa tottunut. Välillä tuntui siltä, että libanonilaiset olisivat ostaneet Saksasta kaikki vanhat mersut käyttöönsä. Yhden kerran Beirutista tullessa näin, kun liikenneympyrässä kolonnaa väisti 13 samanlaista vanhaa tähtinokkaa ja kaikki olivat vielä eri värisiä.

Valmiussitoumusta Jaakko Zitting ei ole enää täyttänyt. Heti Libanonin jälkeen tärkeintä oli hoitaa opinnot pois alta.

- Halusin saada pohjan, mille palata. Osa kavereista tuli takaisin ihan tyhjän päälle. Omaa paluutani kotiin helpotti sekin, että en ole koskaan ollut ihminen, joka jää neljän seinän sisään makaamaan, Zitting tiivistää.

- Nyt, kun opinnot ovat päätöksessään, olisi jälleen hyvä mahdollisuus lähteä uudelleen kriisinhallintatehtäviin, hän jättää tulevaisuuden ovet auki.

 

Teksti: Asko Tanhuanpää
Kuvat: Jaakko Zittingin arkisto