Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Kuluva toimintavuosi on jälleen osoittanut, että monen paikallisyhdistyksen aktiivien joukko on todella ohut. Erilaisten tapahtumien järjestäminen ja niihin osallistuminen on työlästä, kun samat järjestäjät ja usein myös osallistujat ovat vuoden vanhempia edellisen vuoden tapahtumaan verrattuna. Kokemusta kyllä on, mutta tuoretta virtaa voisi olla enemmän. Joistakin tapahtumista on luovuttu, kun voima on lopahtanut. Hyvin järjestetyille Nilsiän kesäpäivillekin olisi mahtunut enemmän porukkaa. Tulevan vuoden kesäpäiville ei ole enää löytynyt järjestäjää lainkaan. Ammuntoihin riitti mukavasti varttuneita osallistujia, mutta toimitsijoita jouduttiin hakemaan kissojen ja koirien kanssa. Valtakunnallinen kävelytapahtuma Kotkassa onnistui kuitenkin erinomaisesti. Iloisia eri ikäisiä kävelijöitä oli yli 500.

Niin liitossa kuin paikallisyhdistyksissäkin pitäisi tiedostaa avainhenkilöriski. Liian paljon tärkeitä toimintoja on usein yhden henkilön varassa.

Jatkuvuudesta ei ole huolehdittu riittävän kattavasti. Asialliseen toimintaan kuuluu muun muassa, että paperit ja tilit ovat kunnossa ja järjestyksessä ja että uusi vastuusukupolvi on kasvamassa vanhojen rinnalla. Siinäpä haastetta kerrakseen. Jakkarasta ei myöskään kannata pitää viimeiseen saakka kiinni, jos joku nuorempi haluaisi sille vuorostaan istua vastuuta kantamaan. Allekirjoittanut yrittää näyttää esimerkkiä.

Tapahtumia ei kannata kuitenkaan väkisin järjestää. Onnistunut tapahtuma edellyttää, että löytyy kiinnostuneita osallistujia. Kun kiinnostusta on, järjestelyihin on kunnolla panostettava. Tapahtuman sisältö on osallistujien määrää tärkeämpi. Tyytyväinen osallistuja on järjestäjille paras palkkio.

Liiton tärkein tehtävä on järjestää vertaistukea sitä tarvitseville. Tämän tehtävän toteutus etenee hyvin vertaistukikoordinaattorin johdolla. Täydellinen siitä tulee vasta paikallisyhdistysten aktiivisen sitoutumisen kautta. Todetaan vielä, että jokainen rauhanturvaajien kokoontuminen on myös raportoitava vertaistapahtuma. Asiallinen messi-iltakin on sellainen.

Syksyn liittokokous järjestettiin eksoottisessa Kuusamossa. Pitkästä matkasta huolimatta paikalla oli edustava joukko kokousväkeä. Päätökset tulevan juhlavuoden toiminnan perustaksi saatiin sujuvasti tehdyiksi. Kiitokset Koillismaan Rauhanturvaajille hyvin järjestetystä kokousviikonlopusta. Turvallista talven alkua lukijoille.

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja