<strong>Asko Tanhuanpää Päätoimittaja</strong>

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja

”Hoivatkaa, kohta poissa on veljet 
Muistakaa, heille kallis ol' maa
Kertokaa lasten lapsille lauluin
Himmetä ei muistot koskaan saa”

Ei ole väärin sanoa, että kamarineuvos Kalervo Hämäläisen 1980-luvun loppupuolella säveltämä ja sanoittama Veteraanin iltahuuto on noussut jopa Maamme-laulun veroiseksi sinivalkoisten tunteiden kohottajaksi. En häpeä tunnustaa, että silmäkulmani on kumman kostea joka ikinen kerta, kun kyseistä kappaletta kuuntelen.

Veteraanin iltahuuto muistuttaa ennen muuta siitä, että viimeisetkin Suomen itsenäisyyttä lunastamassa olleet miehet ja naiset ovat kohta poissa. Vuosien 1939-1945 sotiin osallistui yhteensä noin 650 000 suomalaista miestä ja 100 000 naista. Tänään heistä on keskuudessamme enää noin 15 000. Veteraanien keski-ikä on jo 93 vuotta.

Suomen suurin veteraanijärjestö, Sotaveteraaniliitto, täytti tänä syksynä 60 vuotta. Tätä kunnioittaen Rauhanturvaaja-lehden toimitusneuvosto päätti kutsua nyt kädessänne olevan numeron ykköshaastateltavaksi liiton puheenjohtaja Erkki Heikkisen ja vastaavasti yliön kirjoittajaksi Sotainvalidien Veljesliiton johtotehtävissä pitkään toimineen Juhani Saaren.

Erkki Heikkisen haastattelu muistutti siitä häpeätahrasta, etteivät veteraanit ole suinkaan tasavertaisessa asemassa. Yksi kuluvan juhlavuoden tärkeimmistä tavoitteista on saada eduskunta säätämään lain, joka takaa kaikille sotien 1939-1945 veteraanitunnuksen omaaville samat kotipalvelut, mitkä sotainvalideille korvataan sotavammalain nojalla jo nyt.

Heikkinen korosti, että ”Veljeä ei jätetä” oli keskeinen arvo sodassa ja tästä periaatteesta tullaan pitämään kiinni viimeiseen iltahuutoon asti. Sen jälkeen on pidettävä huoli siitä, ettei veteraanisukupolven muisto himmene. Tässä tehtävässä myös meillä rauhanturvaajilla on keskeinen rooli.

Suomen Rauhanturvaajaliitto jatkaa Suomen veteraanijärjestöjen työtä Maailman veteraanijärjestön jäsenenä ja nimenomaan veteraanijärjestöjen valtuuttamana. Veteraanien yksimielinen hyväksyntä on myös Suomen rauhanturvaajille viime vuonna myönnetyn kriisinhallintaveteraanistatuksen takana.

Erkki Heikkisen sanoin ”rauhanturvaajat eivät ole sotaveteraaneja, mutta isänmaa on teidätkin lähettänyt ja kriisejä purkamalla olette turvanneet myös Suomen turvallisuutta”.

 

Asko Tanhuanpää
Päätoimittaja