Tiistaina 12. joulukuuta 2017 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump vahvisti liittovaltion jättiläismäisen puolustusbudjetin, joka kokonaisummaltaan nousee aina noin 634 miljardiin dollariin eli noin 520 miljardiin euroon. Tämä määrä on noin 3,6 prosenttia Yhdysvaltain bruttokansantuotteesta ja muodostaa ylivoimaisesti suurimman kansallisen puolustusbudjetin koko maailmassa.

Osa budjetista on korvamerkitty rahoittamaan menoerää, joka kulkee nimellä European Deterrence Initiative (EDI). Tämä vuonna 2014 perustettu tukiohjelma tunnettiin aiemmin nimellä European Reassurance Initiative (ERI), ja sen niin kuin seuraajansakin tarkoituksena on tukea eurooppalaisten NATO-maiden puolustusta tarjoamalla rahoitusta muun muassa sotilaallisten infrastruktuurihankkeiden kohentamiseen, sotaharjoitusten järjestämiseen sekä keskeisten asejärjestelmien hankintaan ja ennakkovarastointiin. EDI:n kokonaissumma vuoden 2018 puolustusbudjetissa on noin 4,7 miljardia dollaria.

EDI:stä katetaan myös yhden uuden amerikkalaisen prikaatin suuruisen panssaroidun taisteluosaston kustannukset (Army Armored Brigade Combat Team, BCT), jossa sotilaita on noin 4,000 -5,000 ja heidän käytössään 90 Abrams taistelupanssaria, 90 panssaroitua Bradley miehistönkuljetusvaunua sekä 112 muuta tukiajoneuvoa.

Tämä prikaati sijoitetaan luultavimmin Puolan läntisiin osiin, mahdollisesti Žagańiin, jotta se olisi tarpeen vaatiessa suhteellisen lähellä Suwalkin käytävää, mutta kuitenkin tarpeeksi kaukana, jottei Venäjä saisi siitä aihetta poliittisiin demonstraatioihin. Taisteluosastoa tai sen osia tullaan myös kierrättämään Baltian maissa isojen sotaharjoitusten yhteydessä.

ERI/EDI:stä pienehkö osa on suunnattu nimen omaan Baltian maiden puolustuksen tukemiseen. Tätä rahaa on käytetty esimerkiksi Virossa Ämarin lentotukikohdan ja maavoimien Tapan tukikohdan kunnostamiseen. Tapan alueelle on asettunut virolaisten yksiköiden lisäksi myös brittijohtoinen pataljoonan suuruinen monikansallinen NATO-joukko, joka on osa liittokunnan Baltiassa lisäämää puolustusvalmiutta (Enhanced Forward Presence, eFP).

Latviassa samalta momentilta tulevaa rahaa on käytetty monelle suomalaiselle rauhanturvaajallekin vuosien mittaan tutuksi tulleen Adažin tukikohdan parannustöihin ja Liettuassa taas harjoitusalueiden kunnostamiseen.

Vuoden 2018 puolustusbudjetissa EDI-rahaa on Baltian maille osoitettu yhteensä 300 miljoonaa dollaria eli siis 100 miljoonaa dollaria kullekin maalle. Tämä summa ei ehkä vaikuta kovin suurelta, mutta esimerkiksi Viron kohdalla se merkitsee maan oman varustelubudjetin kaksinkertaistamista. ERI/EDI -rahalla Virossa on jo kyetty hankkimaan muun muassa Javelin -panssarintorjuntaohjuksia, kouluttamaan ilmasta maahan ammuttavan tulituen suuntaajia (Joint Terminal Attack Controller, JTAC) sekä ostamaan runsaasti erilaisia ampumatarvikkeita.

EDI-ohjelmasta on nopeasti muodostunut vahva symboli Yhdysvaltain sitoutumisesta Baltian maiden ja Puolan muodostamaan pelotteeseen ja tarpeen tullen myös näiden NATO-maiden puolustamiseen. EDI voisi jatkossa toimia myös työkaluna amerikkalaisen sotamateriaalin rahoittamiseksi ja sijoittamiseksi Baltian maihin, sillä materiaalin nykyiset sijoitusalueet Belgiassa, Hollannissa, Saksassa ja Puolassa ovat suhteellisen kaukana niiltä maantieteellisiltä alueilta, joilla tilanteen kriisiytyessä nopeaa toimintaa tarvitaan.

 

Pauli Järvenpää
vanhempi tutkija
International Centre for Defence and Security (ICDS)
Tallinna