perinnekeskus1

Ismo Flinkin kokoelmasta oli otanta nähtävillä Perinnekeskuksen tiedotustilaisuudessa Haminassa.

 

Haminaan ollaan perustamassa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskusta. Idean kärkenä on Suomesta puuttuva valtakunnallinen rauhanturvaamisesta kertova museo. Suomen Rauhanturvaajaliitto on oivaltanut ajatuksen ulottuvuudet. Se on jo viime vuonna päättänyt lähteä yksimielisesti mukaan Kymenlaakson Rauhanturvaajien aloitteesta käynnistyneeseen hankkeeseen.

Museon lisäksi perinnekeskus uudella toiminnallisella tavalla vaalii ja esittelee sotiemme veteraanien ja vapaaehtoisen maanpuolustustyön perintöä. Sen jatkeena on luontevaa esitellä suomalaisen rauhanturvatoiminnan ja kriisinhallinnan historiaa ja nykypäivää

Perinnekeskuksen avajaiset pidetään kuluvan vuoden elokuun alussa Hamina Tattoon yhteydessä. Hanke on saanut toiminnan käynnistämiseen Leader-rahoitusta Etelä-Kymenlaakson kehittämisyhdistys Sepralta 40 000 euroa.

Hankeajatuksen toiminnallisuuden takeena on se, että perinnekeskuksen tilat ovat sen jäseniksi hakeutuneiden ja hakeutuvien valtakunnallisten, alueellisten ja paikallisten veteraani- ja maanpuolustusyhdistysten käytössä kokoontumisiin ja erilaisten tilaisuuksien järjestämiseen. Niiden perinne-esineistön taltiointi ja myös esillepano vaihtuvissa näyttelyissä kuuluu toiminta-ajatukseen.

Toimitiloihin ja näyttelyinfraan tarvittavan rahoituksen hankinta on alkanut. Siinä käännytään maanpuolustusalan säätiöiden sekä yksityisen elinkeinoelämän puoleen.

Suomalaisen rauhanturvatoiminnan ja kriisinhallinnan kunniakas historia on luonnollinen jatke itsenäisen Suomen maanpuolustukselle ja sen vapaaehtoistyölle. Perinnekeskusidea on nerokas veto saattaa rauhanturvaperintö sekä alueen maapuolustus- ja veteraaniyhdistykset toimimaan saman katon alle.

- Hankkeen ennakkoluulottomuus, innovatiivisuus, luovuus kytkeä useita asioita yhteen järkiperäisesti on se vetonaula, jolla rahoittajien puoleen käännytään.Tätä ei tässä muodossa ole muualla Suomessa. On syytä uskoa, että pystymme tarpeemme rahoittajille perustelemaan, rauhanturvaajaveteraani, eversti Markku Hutka sanoo.

Markku Hutka valittiin tammikuussa perinnekeskusta puuhaavan ja ylläpitävän Rauhanturvaamisen ja Veteraanityön Perinnekeskus ry:n (RVPK) puheenjohtajaksi. Yhdistys perustettiin syyskuussa 2017. Sen ensimmäinen puheenjohtaja, moninkertainen rauhanturvaajaveteraani, eversti evp Vesa Kangasmäki aloitti tammikuussa yhdistyksen toiminnanjohtajana.

Vesa Kangasmäki, Markku Hutka

Rauhanturvaajaveteraanit Vesa Kangasmäki (vas) toiminnanjohtajana ja Markku Hutka puheenjohtajana ovat Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskuksen johtava ”taistelijapari” Haminassa. Heillä on tukenaan hallituksessa ja työryhmissä monta kokenutta rauhanturvaajaa.

 

Uusia yhdistyksiä mieluusti mukaan

Uuden yhdistyksen jäseniä ovat Suomen Rauhanturvaajaliitto, Kymenlaakson Rauhanturvaajat, Haminan-Vehkalahden Sotaveteraanit, RUK:n Oppilaskunnan Kannatusyhdistys, Haminan Reserviupseerikerho, Kymenseudun Lottaperinneyhdistys, Haminan Maanpuolustusnaiset, Etelä-Kymen Kadettipiiri, Etelä-Kymenlaakson Sotilaspoikien Perinnekilta ja Kymen jääkäripataljoonan kilta.

Toiminnanjohtaja Vesa Kangasmäen mukaan kiinnostus yhdistystä kohtaan on ollut hyvä ja uusia jäsenehdokkaita on tulossa hallituksen hyväksyttäväksi.

- Meille riittää, että RVPK:n jäseneksi pyrkivä yhdistys hyväksyy sääntömme. Vuonna 2018 jäsenyhdistyksen jäsenmaksu on 50 euroa, liittymismaksua ei tänä vuonna peritä. Tuolla summalla perinnekeskuksen tilat museonäyttelyvarauksin ovat käytettävissä kokouksiin ja tilaisuuksien järjestämiseen. Tervetuloa ilomielin mukaan, Kangasmäki kutsuu.

Eletään suu säkkiä myöten

Toiminnanjohtaja tähdentää, että perinnekeskuksen ylösajo ja ylläpito rakentuu ulkopuoliseen rahoitukseen. Jäsenyhdistysten kukkarolle emme mene. Hallitus on linjannut, että toimintaa rakennetaan siinä aikataulussa, kun rahaa saadaan. Lainaa ei oteta.

Perinnekeskuksen tiloiksi on suunniteltu keskellä Haminan varuskuntaa sijaitseva entinen toimiupseerikerho ja sen tontti Kadettikoulunkadun varressa, varuskunnan pääportin vieressä. Kiinteistö on erinomaisella paikalla ja se on peruskorjattu muutama vuosi sitten.

- Tavoitteena on pystyttää mahdollisesti jo kuluvan vuoden lopulla kiinteistön tontille rauhanturvatoimintaan tyypillisesti tilapäisluonteinen, nykyisinkin suomalaisten käytössä maailmalla olevan kaltainen valvontatukikohta. Konttirakenteinen kriisinhallintatukikohta palvelisi paitsi nähtävyytenä myös kannustimena RUK:ssa palveleville nuorille hakeutua kriisinhallintatehtäviin, Vesa Kangasmäki valottaa.

Avajaiset osa markkinointia

RVPK:n avajaisia vietetään torstaina 2. elokuuta 2018 klo 15. Hamina Tattoo -viikolla. Faitterit-soittokunta on mitä sopivin huolehtimaan avajaisten musiikkiohjelmasta. Yhdistys panostaa avajaisiin Tattoo-viikolla; parempaa näkyvyyttä ja ajankohtaa idean ”myymiseksi” kaikelle kansalle on Haminassa muuna aikana vaikea saada.

Suomen Rauhanturvaajaliittoa Rauhanturvaamisen ja veteraanityön perinnekeskus ry:n hallituksessa edustaa liiton varapuheenjohtaja Esko Hakulinen. Hänen varajäsenenään on liittohallituksen jäsen Ilkka Koskinen Päijät-Hämeen Rauhanturvaajista. Kymenlaakson Rauhanturvaajien puheenjohtaja Susanna Lindemark on perinnekeskus-yhdistyksen varapuheenjohtaja, hänkin istuu uudessa SRTL:n hallituksessa. Yhteys liittoon on siis vahva.

Kymenlaakson Rauhanturvaajien asettamina toimijoina RVPK:n johdossa ovat Hutkan, Kangasmäen ja Lindemarkin (varajäsen Aki Laasonen) lisäksi hallituksen jäsenet Lauri Sipari (varajäsen Terho Ahonen) ja Kimmo Hakanen (varajäsen Ari Reijo).

RUK:n Oppilaskunnan kannatusyhdistyksen edustaja hallituksessa on eversti evp Eero Lauri, rauhanturvaajaveteraani hänkin.

Idea käynnistyi Rt -lehden jutusta

Rauhanturvaaja-lehdellä on hyvin tärkeä rooli käynnistyneen perinnekeskushankkeen alkuunpanijana.

Rt-lehden 5/2016 numerossa oli juttu Hamina Tattoossa esillä olleesta Ismo Flinkin laajasta rauhanturva-aiheisesta merkkikokoelmasta. Jutussa käsiteltiin myös rauhanturvamuseo-ongelmaa; materiaalia on mutta ei tiloja. Jutusta kehkeytyi Haminassa ajatus, että tuon museon paikka on nimenomaan Haminassa ja sille tilat kyllä löytyvät. Nyt ajatus on jalostunut edellä kerrotuksi ja siinä on ratkaisu monen asian ohella myös Flinkin merkkikokoelman näytteille saamiseksi.

 

Teksti ja kuvat: Terho Ahonen

 

kestopalkki