Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Rauhanturvaajaliitto juhlii alkaneena vuonna 50-vuotista taivaltaan. Liitto perustettiin Helsingissä vuoden 1968 maaliskuussa nimellä YK-Veteraaniliitto - Sinibaretit. Tuossa liiton ensimmäisessä nimessä näkyi jo järjestön tärkein tehtävä. Se on veteraanituen nimissä toteutettavaa kaverista välittämistä ja huolenpitoa. Tärkeimmäksi käytännön toimintamuodoksi on sittemmin kehittynyt rauhanturvaajille ja läheisille tarjottava vertaistuki. Kuitenkin vasta 2000-luvulla liiton veteraanijärjestöasema on saanut yleisempää tunnustusta myös järjestön ulkopuolelta. Tähän juhlavuoteen mennessä viranomaiset ja poliittinen järjestelmä ovat rauhanturvaajien veteraanistatuksen ja liiton veteraanijärjestöaseman jo vahvasti tunnustaneet. Tekemistä riittää yleisessä mielipiteessä – niin median ja kansan kuin myös vielä omiemme keskuudessakin. On yllättävän vaikeaa ymmärtää olevansa veteraani, joka voi odottaa yhteiskunnalta jotain aikanaan tekemänsä uhrauksen vastineeksi.

Liiton myöhempi nimi, Suomen Sinibaretit ry, muutettiin vuonna 2005 monivaiheisen keskustelun jälkeen Suomen Rauhanturvaajaliitoksi. Tuossa yhteydessä huomattiin, kuinka tärkeää monelle oli, minkä värinen baretti palveluksen aikana oli päässä. Ehkä nyt juhlavuonna jo yleisesti ymmärretään, että rauhan ja samalla isänmaan asiaa voidaan ajaa erilaisessa varustuksessa ja erilaisten kansainvälisten toimijoiden kokoonpanoissa – sekä sotilaana että siviilitehtävissä. Saatan arvata, että liiton nykyinen nimikään ei kanna tuomiopäivään saakka. Järjestön on nimensä ja sääntöjensä puolesta oltava valmis vastaanottamaan myös tulevista uudenlaisista operaatioista kotiutuvat veteraanit. Ehkä joskus Suomessakin tulee aika, että kriisinhallintaveteraani-nimikkeestä voidaan pudottaa kansainvälisesti tuntematon ja outo etuliite.

50 vuotta tärkeää ja tuloksellistakin toimintaa on takana. Rauhanturvaajaliitto juhlii kuitenkin lähinnä työn ja toiminnan merkeissä. Monet tavoitteet ovat vielä saavuttamatta. Sotiemme raskaan historian pitkässä varjossa kriisinhallintaveteraanien edunvalvonta on sitkeyttä ja kärsivällisyyttä vaativaa työtä. Pienetkin askeleet oikeaan suuntaan voidaan luokitella onnistumisiksi. Mahdollisuus antaa panoksemme myös vapaaehtoiselle maanpuolustukselle on tarjolla joka päivä. Seuraaville 50 vuodellekin jää siis tekemistä. Pääjuhla toki järjestetään huhtikuussa Kuopion liittokokouksen yhteydessä. Jäsenyhdistyksillä on yhtälailla syytä juhlaan. Yhdistysten omissa tapahtumissa juhlavuosi saa näkyä. Ilman aktiivisia ja ihmisten lähellä toimivia jäsenyhdistyksiä ei olisi liittoakaan.

Turvallista ja tuloksellista juhlavuotta!

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja