Rauhanturvaajaliiton vertaistuki perustuu vapaaehtoisuuteen ja kokemusasiantuntijuuteen. Kokemus palveluksesta kaukana kotoa yhdistää. Autamme toisiamme arkeen palaamisessa, jaksamisessa ja normaalin elämänrytmin löytämisessä.

Tilaisuuksia eri puolilla maata

Saunaa, ongintaa, moottoriveneajelua, silakansyöntiä, musaa, jutustelua ja yhdessäoloa eri puolilla Suomea lähiaikoina faittereille ja läheisille.

Vertaistukitilaisuuksia järjestetään keväällä ja kesällä runsain määrin monilla paikkakunnilla. Tarkista oman yhdistyksesi ajankohtainen viestintä. Tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia eivätkä edellytä paikallisyhdistysten jäsenyyttä. Järjestäjänä on liiton vertaistuki paikallisyhdistysten kanssa. Huom! Jos tuttavissasi on mahdollisesti asiasta kiinnostuneita, kutsu heitä reilusti mukaan.

Pohjoisen väki hoi!

Kontuniemen kesäkauden avajaiset Oulussa Valkiaisjärven rannalla la 26.5. alkaen klo 12. Tilaisuus on vertaistuki- ja perhetapahtuma. Ohjelmassa saunomista, yhdessäoloa, keskustelua, hyvät tarjoilut ja tietoa vertaistuesta. Mukana vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen. Järj. Oulun Seudun Rauhanturvaajat. Ei ennakkoilmoittautumista.

Keskemmältä Suomea mars Särkisaaren!

Särkisaaren leirikeskus, rantasaunan takkatupa 26.5. klo 13–21. Särkisaarentie 365 42100 Jämsä (paikalla opasteet). Tervetuloa hyvän ruuan, saunan ja merkeissä tapaamaan muita rauhanturvaajaveteraaneja. Kerrothan jos tarvitset erityisruokavaliota. Omat pyyhkeet mukaan. Etusija on heillä, jotka eivät aikaisemmin ole päässeet osallistumaan. Kaikilla on kuitenkin mahdollisuus päästä mukaan, jos tilaa riittää. Mukaan mahtuu 30 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä. Järj. Keski-Suomen Rauhanturvaajat.

Lisätietoja: Seppo Kykkänen 044 066 8222 ja Matti Helimäki 050 575 2133. Sitovat ilmoittautumiset 20.05.2018 mennessä puhelimitse tai sähköpostitse  tai .

Varsinainen Suomi silakansyöntiin!

Kaikille kriisinhallintaveteraaneille avoin vertaisilta saunomisen, silakansyönnin, mukavan yhdessäolon ja ajatustenvaihdon merkeissä Lokalahdella 31.5. klo 18.00. Ota oma pyyhe ja saunajuomasi mukaan. Yhteiskuljetus Turusta linjurilla. Lähtö Rieskalähteentien varikolta 16.45 (omat autot pysäköitävä kadun varteen) ja Linja-autoaseman rahtipuolen luota n. klo 17.00. Kyytiin pääsee myös matkan varrelta. Järj. Varsinais-Suomen Sinibaretit. Ilmoittaudu ennakkoon Ristolle,  tai puh. 040 848 2007.

Luovuutta peliin kesäpäivillä!

Asiaa ja keskustelua mielen hyvinvoinnista, mahdollisuus käsitellä kokemuksia luovalla tavalla; la 16.6. Kylpylähotelli Kunnonpaikka, Jokiharjuntie 3, 70910 Vuorela.

Klo 13 Alustus ja paneeli aiheesta: Mielenterveys kuuluu kaikille; kehon ja mielen hyvinvointi; arkeen asettumisen haasteet rauhanturvapalveluksen jälkeen. Alustajana projektipäällikkö Tiina Lumijärvi Mielenterveysseurasta; Mielenterveys kuuluu kaikille -hanke.

Paneelikeskustelu alustuksen jälkeen. Paneeliin osallistuu rauhanturvaajapalveluksessa olleita ja heidän läheisiään. Yleisöllä mahdollisuus esittää kysymyksiä ja kommentteja. Paneelia juontaa vertaistukikoordinaattori Timo Ryhänen


Klo 15-18 Tarinateatterin työpajat Yleisaiheena: Kerro tarinasi, tehdään se näkyväksi. Kokemusten käsittelyä tarinateatterin keinoin. Tarinateatterin työpajoissa teemoina: 1) Miltä tuntui ja tuntuu lähtijästä? 2) Mitä koki ja kokee hän, joka jäi kotiin? 3) Miten koin isän tai äidin rauhanturvapalveluksen lapsen silmin? 4) Äidin ja isän ilo ja huoli rauhanturvapalveluksessa olevasta lapsestaan? 5) Hyppy tyhjyyteen vai vahvana arjen haasteisiin – kotiinpaluu rauhanturvapalveluksesta? 6) Avoimen aihepiirin tarinateatterin ryhmä
Työpajoissa käsitellään em. teemoja ja hahmotetaan teatterin keinoin ammattilaisten ohjauksessa kokemuspohjainen esitys, jonka pohjalta on mahdollisuus keskustella yhdessä kokemuksista. Teemoja voidaan tarvittaessa yhdistellä. Tarinateatterista vastaa Matti Halen, Paraabeli-teatteri ja työryhmä
Ilmoittautumisen yhteydessä toive, mihin tarinateatterin työpajaan haluat osallistua. Ilmoittautumisohjeet: kts. Kesäpäivien ilmoitus tässä lehdessä.

Kesäpäivä Kilpiäisissä Lahdessa 15.7. alk. klo 11.

Oletko juuri kotiutunut kriisinhallintatehtävästä? Onko omaisesi operaatiossa? Haluatko tutustua rauhanturvayhdistysten toimintaan ja yhdistyksissä toimiviin ihmisiin?

Päijät-Hämeen Rauhanturvaajat ry järjestää liiton vertaistuen kanssa hauskan tilaisuuden juuri sinulle ja lapsillesi Lahden Sotaveteraanipiirin yhteismajalla Kilpiäisissä Lahdessa, os. Vaskirannankatu 11.

Ohjelma:
klo 11.00 Saapuminen, tulokahvit
klo 12.00 Juhlallinen lipunnosto
klo 12.30 Pastori Petri Määtän tervetulosanat
klo 12.45 SRTL:n vertaistukikoordinaattori Timo Ryhäsen terveiset
klo 13.00 Lounas
klo 13.30- Pelejä, moottoriveneajelua, nuorille ongintaa laiturilta, saunominen, musiikkia
klo 17.00 Lipunlasku

Jos et ole vielä kriisinhallintaveteraaniyhdistysten toiminnassa mukana, niin tämä on hyvä tilaisuus päästä näkemään, mistä on kysymys. Ei ennakkoilmoittautumista. Kysy lisää: Markku Selonen; 040 502 1141;
Tulossa myöhemmin, merkitse kalenteriin

 

Vertaistukiohjaajien yhteinen viikonloppu syyskuussa

Vertaistukipuhelimen päivystäjien ja liiton vetu-vapaaehtoisten – uusien ja kokeneiden - yhteinen virkistäytymis- ja koulutusviikonloppu 15.-16.9.2018. Siikaniemen leirikeskus, Siikaniementie 210 16730 Kutajärvi (noin 16 km Lahdesta). Jaamme kokemuksia, kehitämme vetu-toimintaa ja virkistäydymme yhdessä. Pitkämatkalaisille järjestyy majoitus jo pe 14.9. kunhan sovitaan erikseen. 

Kehon ja mielen checkpoint

Vertaistukiviikonloppu lokakuussa. 12.-14.10.2018 Keurusselkä: Keurusseläntie 134, 42700 KEURUU.

Lokakuun vertaistukiviikonloppu sisältää monipuolista liikunnallista ohjelmaa ohjatusti ja opastetusti altaassa ja altaan ulkopuolella; syksyisessä luonnossa sekä kokemuksia ohjatusta rentoutumisesta. Tarjolla on tietoa rauhanturvapalveluksesta arkeen asettumisen haasteista ja mielen hyvinvoinnista. Kuulemme kokemuspohjalta, miten voisi tunnistaa itsessä tai kaverissa, jos arkeen asettuminen ei ota onnistuakseen? Keskustelemme, miten auttaa ja tulla autetuksi. Tarjolla on erittäin hyvää ruokaa (ja varmasti riittävästi!), saunomista, kylpylän palveluja; takkatulen loimotusta rennosti makkaraa paistaen. Entä tanssi ja karaoke? Sitäkin järjestyy.
Vertaistukiviikonloppu alkaa pe 12.10. klo 12 lounaalla ja päättyy 14.10. lounaaseen. Viikonloppu on osallistujille maksuton. Majoitus 2h huoneissa. Mukaan otetaan ensisijaisesti heitä, jotka eivät ole aikaisemmin osallistuneet vastaavaan viikonlopun tilaisuuteen.

Ilmoittautumisohjeet syksyn tapahtumiin julkaistaan myöhemmin tässä lehdessä, liiton Facebook-ryhmässä ja liiton internet-sivuilla.

Soita luottamuksellisesti ja juttele vaikka nimettömänä

Rauhanturvaajaliiton vertaistukipuhelin päivystää 24/7 numerossa 020 769 8111. Puhumme samaa kieltä eikä kaveria edelleenkään jätetä. Tuntuipa mielen päällä oleva asia miten pieneltä tahansa, kannattaa soittaa. Jokaisella tukipuhelimeen vastaavalla on kriisinhallintakokemusta. Olet tervetullut mukaan päivystysrinkiin ja saat siihen koulutusta sekä tukea ja ohjausta.

Seuraa liiton sivuja ja Facebook -päivityksiä
Rauhanturvaajaliiton vertaistuen sivuilta http://www.rauhanturvaajaliitto.fi/vertaistuki sekä Facebook:n Rauhanturvaajaliiton ryhmästä https://www.facebook.com/rauhanturvaajaliitto/ löydät tuoreimmat päivitykset vertaistuen asioista.

Vertaistukikoordinaattorin yhteystiedot: Timo Ryhänen,
timo.ryhanen@rauhanturvaajaliitto.fi, puh. 040 721 9007.

Timo RyhänenTimo Ryhänen
Vertaistukikoordinaattori, Suomen Rauhanturvaajaliitto

040 721 9007

 

oulunkyla