Paavo Kiljunen

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja

Kesä on tulossa pitkän talven jälkeen. Valo ja lämpö innostavat monia laiskempiakin liikkujia ulos ja liikkumaan. Entiset rauhanturvaajat edustavat 3-4 sukupolvea. Nuorimmat ovat vähän yli parikymppisiä ja vanhimmat reilusti yli 90-vuotiaita. Iästä riippumatta monella liikunta jää liian vähälle. Postilaatikolla käydään ja autolle tai bussipysäkille raahaudutaan töihin tai kauppareissulle lähtiessä. Tutkimuksissakin hengenvaaralliseksi todettu sohva houkuttaa liiaksi. On myös kaikenlaista muuta ajankulua. Usein sataa vettä tai räntää. Tuuleekin vielä kylmältä kantilta. Kuntosalilla haisee hiki. Sukset ovat voitelematta. Pyörän rengas on puhki. Trikoot ja tuulipukukin ovat vanhaa vuosikertaa.

Kaikki syyt vältellä liikuntaa ovat tekosyitä. Liikkua voi sekä ulkona että sisällä. Ulkona selviytyminen ja liikunnasta nauttiminen on vaatetuskysymys. Yksinkertaista sisäliikuntaa voi harrastaa kotonakin. Kaikki liikunta ei ole kallista. Välineiden ei tarvitse viimeistä huutoa. Liikkua voi ilman erityisiä välineitäkin. Kunnon kengät riittävät mukavaan ulkoiluun.

Jokainen voi liikkua omalla tavallaan ja itselleen sopivasti. Kaikkien ei tarvitse juosta syke ylärekisterissä. Eihän tässä olla jäniksen selässä. Kävelykin on hyödyllistä liikuntaa varsinkin senioreille. Olennaista on, että liikunta on säännöllistä. Erityisesti ikääntyneiden kannattaa kiinnittää huomiota myös lihasten kuntoon. Lihakset kuihtuvat, jos niitä ei käytetä. Samalla menee tasapaino ja kyky pysyä pystyssä omilla jaloillaan. Seurauksena on pitkään vaivaavia vammoja, jotka usein ovat jopa lopullisen alamäen alku. Liikunta edistää myös henkistä vireyttä. Lenkillä ajatus kirkastuu. Muistikin pelaa paremmin.

Liitto on testannut parin kuntoutuslaitoksen kanssa kuntoremontin nimissä tilaisuuksia erilaisille ryhmille. Tavoitteena on todeta lähtötilanne ja antaa eväitä omaehtoiselle kunnon ja elämänlaadun ylläpitämiselle. Ensimmäiset kokemukset ovat positiivisia. Toimintaa jatketaan resurssien rajoissa. Yleiset liikuntapaikat ovat kuntien käsissä. Yhdistysten kannattaa hakea kriha-veteraanikorttiin liitettäviä alennuksia. Uutta ja ehompaa SOTE-järjestelmää odotellessa voimme itse kukin liikunnalla vaikuttaa oman elämämme laatuun. Tulevat maakunnat kiittävät, kun otamme itsekin vastuuta omasta kunnostamme.

Toivotan kaikille turvallista ja liikunnallista kesää!

 

Paavo Kiljunen
Puheenjohtaja